Seimo „valstiečiai“ renka parašus dėl Ž. Pavilionio atstatydinimo | Diena.lt

SEIMO „VALSTIEČIAI“ RENKA PARAŠUS DĖL Ž. PAVILIONIO ATSTATYDINIMO

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos iniciatyva renkami parašai dėl nepasitikėjimo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Žygimantu Pavilioniu.

Pasak Seimo „valstiečių“, parašai pradėti rinkti po to, kai Ž. Pavilionis davė skandalingą interviu Rusijos propagandistams, kuriame, net deramai neįsitikinęs, su kokiais asmenimis bendrauja, šiems asmenims atskleidė Lietuvos diplomatijos veikimo principus, strateginius tikslus bei savo pasisakymais trečiųjų valstybių piliečių akyse siekė sumenkinti valstybės vadovo vaidmenį užsienio politikoje.

„Neatsakingas ir nediplomatiškas Užsienio reikalų komiteto pirmininko elgesys pasitaiko ne pirmą kartą. Matėme, kaip prieš keletą mėnesių jis sukėlė diplomatinį skandalą Sakartvele ir sužlugdė Lietuvos galimybes tarpininkauti deeskaluojant ten kilusį konfliktą. Dabartinis elgesys, paskutinis interviu apsimetėliams iš Rusijos, ne tik kad paskui buvo išnaudotas mums nedraugiškų valstybių propagandos, bet ir daro Užsienio reikalų komiteto pirmininką pažeidžiamu, diskredituoja Užsienio reikalų komiteto darbą užsienio partnerių akyse. Siekis apsaugoti parlamentinę diplomatiją nuo anaiptol nediplomatiškų Užsienio reikalų komiteto pirmininko veiksmų ir buvo tai, kas paskatino nepasitikėjimo procedūros inicijavimą“, – sako LVŽS frakcijos seniūnė Seimo narė Aušrinė Norkienė.

Tai rodo, kad arogancija ir noras visus kaltinti, o ne diplomatijos pajautimas, jau vadovauja Ž. Pavilionio sprendimams. O tai, einant jo pareigas, tolesnį darbą daro neįmanomu.

Teisės ir teisėtvarkos pirmininko pavaduotojos Seimo narės Agnės Širinskienės teigimu, pagal Seimo statutą 1/5 Seimo narių pasirašytu pareiškimu, kuris įteikiamas Seimo pirmininkei, yra pradedama komiteto pirmininko atleidimo dėl nepasitikėjimo procedūra.

„Tokia procedūra visuomet yra kraštutinė priemonė politikoje, kai kitos priemonės yra išsemtos. Tiek LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis, tiek kitų opozicinių partijų pirmininkai ragino Ž. Pavilionį prisiimti atsakomybę ir trauktis iš komiteto pirmininkų pačiam. Vietoje atsakomybės prisiėmimo matėme kitus kolegos veiksmus – kad ir neadekvačius pareiškimus prezidento Gitano Nausėdos atžvilgiu. Tai rodo, kad arogancija ir noras visus kaltinti, o ne diplomatijos pajautimas, jau vadovauja Ž. Pavilionio sprendimams. O tai, einant jo pareigas, tolesnį darbą daro neįmanomu“, – pažymi A. Širinskienė.

Kita opozicinė – Seimo Darbo partijos frakcija irgi mano, kad Ž. Pavilionis nebegali vadovauti Seimo Užsienio reikalų komitetui.

„Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis savo elgesiu sistemingai kenkia mūsų šalies parlamentinei diplomatijai. Tai nėra vienas atsitiktinumas ar viena klaida, tai greičiau tęstinė skandalų ar nepamatuotų pasisakymų grandinė. Užsienio reikalų komiteto pirmininkas vasario mėnesį sužlugdė tarpininkavimo misiją Sakartvele, birželio mėnesį provokatoriams iš Rusijos atskleidė Lietuvos diplomatijos veikimo principus, komentavo mūsų diplomatijos strateginius tikslus ir menkino Prezidento instituciją. Negana to, komandiruotės į Vokietiją metu šiam politikui nepavyko išvengti ir asmeninių interesų. Tokie nuolatiniai išsišokimai diskredituoja jo einamas atsakingas pareigas, tad manome, kad tolesnis šio parlamentaro darbas Užsienio reikalų komiteto pirmininko poste yra neįmanomas“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Kreipėsi  į Seimo valdybą

Praėjusią savaitę paraginę Ž.  Pavilionį atsistatydinti iš Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigų, socialdemokratai antradienį kreipėsi į Seimo valdybą ir Seimo seniūnų sueigą „dėl Ž. Pavilionio pakartotinių veiksmų, darančių žalą Lietuvai“.

Kreipimesi prašoma įvertinti visą virtinę Seimo URK pirmininko veiksmų: jo pasisakymus vizito Sakartvele metu, kurie „galimai supriešino vietos politines jėgas ir šitaip ne padėjo, o pakenkė mediacijai politiniame konflikte“; jo komentarus apie prezidento statusą, „kuriais kenkiama Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui“; taip pat prašoma įvertinti „galimą viešųjų ir privačiųjų interesų supainiojimą, kai komandiruotės Berlyne metu Ž. Pavilionis dalyvavo savo tuoktuvių ceremonijoje“.

Socialdemokratams kyla daug klausimų dėl Ž. Pavilionio elgesio profesionalumo ir jo tinkamumo eiti URK pirmininko pareigas.

„Nuolatiniai Ž. Pavilionio vieši komentarai šalies viduje ir diplomatinių vizitų užsienyje metu dėl Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos ir jo konstitucinių galių kelia daug klausimų dėl Ž. Pavilionio intencijų. Tokių veiksmų reguliarumas daro apgalvotos strategijos įspūdį“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Seimo URK pirmininką socialdemokratai ragino trauktis iš pareigų dar šių metų vasarį, kai nuvykęs į diplomatinę misiją Sakartvele Ž. Pavilionis reiškė asmenines pozicijas, rėmė vieną iš oponuojančių pusių. Socialdemokratų nuomone, toks Ž. Pavilionio elgesys pakenkė Lietuvos ir Sakartvelo santykiams.

„Prašytume įvertinti, ar išvardyti veiksmai yra suderinami su Ž. Pavilionio einamomis URK pirmininko pareigomis, taigi, ar Ž. Pavilionis gali toliau eiti šias atsakingas ir Lietuvos tarptautiniam prestižui labai svarbias pareigas“, – sakoma socialdemokratų kreipimesi į Seimo vadovybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

si

tipa nedelsiant atstatydinti kartu su jo iremintais nelegaliai libseimu griaunanti tautos mentaliteta ir i valdzia atstatyti /valstiecius/ uz kuriuos mes balsavome ir jei simoniu valdziazmoge to nedarys tam yra tautos referendumas kuris turi teise i suverena atstatydinant visus kurie netarnauja zmonems o vykdo u spec t nurodymus kurie ispamatu griauna normalu seimu gyvenima ?;;;;;;

Ei, vargšai valstiečiai, o kaip ten jarekas gyvena, kodėl neatstatydinot? O kaip kiti "prisidirbo" šeimų ai su skverneli priešakyje?

Anonimas

Išgama ...pasipūtęs kaip kalakutas Jam Lietuva iki vienos vietos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS