Septynių Europos parlamento vadovės pabrėžė būtinybę užtikrinti lyčių lygybę | Diena.lt

SEPTYNIŲ EUROPOS PARLAMENTO VADOVĖS PABRĖŽĖ BŪTINYBĘ UŽTIKRINTI LYČIŲ LYGYBĘ

  • 3

Septynių Europos valstybių parlamentų vadovės bendru pareiškimu pabrėžė būtinybę užtikrinti lyčių lygybę.

„Kiekvienais metais kovo 8-ąją visuomenės nuomonėse dominuoja reikalavimas užtikrinti lyčių lygybę. Šia proga žemiau pasirašiusios Europos šalių parlamentų pirmininkės siekia prisidėti prie reikalaujančiųjų užtikrinti visišką vyrų ir moterų lygybę, nes lyčių lygybė – tai vienas iš pagrindinių mūsų demokratinių valstybių konsensusų ir tuo pačiu Europos, kaip politinio projekto, skiriamasis požymis“, – teigiama trečiadienį paskelbtame Belgijos, Ispanijos, Kipro, Lietuvos, Rumunijos, Slovėnijos ir Čekijos parlamentų pirmininkų pranešime.

Anot jų, nepaisant to, kad jau nemažai pasiekta šioje srityje, Europos lyčių lygybės instituto rengiamas indeksas rodo, jog dar yra ko siekti: iš 100 galimų balų, kurie reiškia visišką lygybę naudojantis politine galia, Europos Sąjungos šalių vidurkis siekia 60,2 balo.

„Diskriminacija dėl lyties turi struktūrinį pobūdį, nes jos šaknys glūdi šimtmečių senumo seksistiniuose elgesio modeliuose, apibrėžusiuose moterų žemesnę socialinę padėtį. Tradiciškai moterims buvo taikomos daugialypės atskirties formos ir joms buvo užkraunama nelygi našta dėl socialinių taisyklių, organizacijų ir sprendimų“, – teigiama pranešime.

Tradiciškai moterims buvo taikomos daugialypės atskirties formos ir joms buvo užkraunama nelygi našta dėl socialinių taisyklių.

„Siekdami įveikti ir perkeisti šias kliūtis, trukdančias moterims laisvai vystytis ir visiškai įsitraukti į visas visuomenės sritis, turime sutelkti savo nacionalinių parlamentų ir Europos Sąjungos jėgas“, – tvirtina parlamentų vadovės.

Jos pabrėžė, kad kovoti už lyčių lygybę reiškia kovoti už laisvę.

Parlamentų vadovių teigimu, prioritetu turėtų būti ir kova su visokio pobūdžio smurtu lyties pagrindu.

„Lygi visuomenė – tai klestinti visuomenė. Atotrūkio tarp lyčių mažinimas pagerina žmogiškąjį kapitalą ir darbo našumą. XXI amžiuje mūsų žiniomis ir inovacijomis grindžiama ekonomika negali apsieiti be moterų talento ir kūrybiškumo. Dėl šios priežasties lygybė yra ir privalo būti vienas iš mūsų laikų ekonomikos variklių“, – rašoma pareiškime.

Jame taip pat akcentuojama, kad lyčių lygybės bei kitų europietiškų vertybių gynimas yra ir geriausias atsakas į agresiją, kurią Rusija vykdo Ukrainoje.

„Mes giname savo tapatybę kaip taikos, laisvės ir gerovės Sąjungą. Bet šiandien turime pripažinti, kad be lygybės nebus ir Europos. Europos vyrai ir moterys siekia kurti savo šalių demokratiją su lygiomis teisėmis ir vienodomis galimybėmis visiškai įsitraukdami į visas socialinės, politinės ir ekonominės galios sritis su sąžiningesnės ateities vizija visiems“, – tvirtina parlamentų pirmininkė.

Trečiadienį minima Tarptautinė moterų solidarumo diena.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

A ce keip

Vaginose integruoti pimpaleisena o pimpalus transformuot i vaginas?Na o kaip su smegenom?

Apie kokią lyčių lygybę kalbama?

Ar apie tuos kur pimpalai ir prarajos skirtingi?...Niekada nesulyginsi jaučio ir ožiuko...O jeigu rimtai - tos septynios parlamento vadovės tegul gydosi ir rimtais darbais užsiima.

Pavasaris atejo , morcius prasidejo

visos vaginos y gatves iseje cepset ir ciulbet pradejo....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS