Šešėlinė Vyriausybė kreipėsi į I. Šimonytę: nustokite silpninti prezidento galias | Diena.lt

ŠEŠĖLINĖ VYRIAUSYBĖ KREIPĖSI Į I. ŠIMONYTĘ: NUSTOKITE SILPNINTI PREZIDENTO GALIAS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos šešėlinio ministrų kabineto posėdyje bendru sutarimu nutarta kreiptis į Lietuvos krikščionių demokratų partiją (TS–LKD) ir Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę dėl TS–LKD iniciatyvos keisti susiformavusią Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) tvarką. Šešėlinio LVŽS ministro pirmininko Ramūno Karbauskio nuomone, konservatoriai siekia silpninti prezidento galias, kad patys galiausiai uzurpuotų valdžią.

„Tai, kas vyksta dabartinio prezidento G. Nausėdos atžvilgiu, tas spaudimas, kuris yra daromas, akivaizdu, kad tai galbūt yra dalis scenarijaus, kad prezidento rinkimai būtų numatyti anksčiau, negu jie numatyti pagal eilę“, – šešėlinio LVŽS ministrų kabineto posėdyje teigė R. Karbauskis, pridurdamas, kad TS–LKD neva siekia perimti valdžią, taip pat siūlydami atsisakyti vienmandačių apygardų Seimo rinkimuose. Šešėlinis ministras pirmininkas pabrėžė, kad konservatoriai Lietuvos atstovavimo EVT klausimo nekėlė, kai šalį valdė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Iš tiesų, kai prezidentė D. Grybauskaitė vadovavo valstybei, net minčių nebuvo, kai konservatoriai buvo valdžioje, apie tai, kad kažkas turėtų būti kitaip (dėl atstovavimo EVT – ELTA). Mes galim konstatuoti, kad visos problemos atsiranda dabar, kai prezidentas Gitanas Nausėda neatitinka konservatorių vertybių“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jam pritarė ir „valstiečių“ šešėlinė teisingumo ministrė Agnė Širinskienė, tvirtinusi, kad valdančioji dauguma bando mažinti prezidento galias, riboti jo atstovavimo teises EVT. Ji pristatė LVŽS parengtą kreipimąsi į konservatorius ir I. Šimonytės Ministrų Kabinetą, kuriuo skatinama nutraukti tokius konservatorių veiksmus.

„Siūloma šešėlinei Vyriausybei reaguoti ir kreiptis į Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę, kviečiant nutraukti prieš prezidento atstovavimą valstybei EVT nukreiptus veiksmus ir, užuot kursčius įvairius galios žaidimus ir planuojant ateities rinkimus, kas yra akivaizdu, kviečiama susitelkti į esminius šiuo metu mūsų valstybei reikšmingus klausimus“, – dokumentą pristatė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę penki opozicijai priklausantys Europos reikalų komiteto (ERK) nariai (Gintautas Paluckas, Tomas Tomilinas, Lukas Savicas, Giedrius Surplys ir Mindaugas Puidokas) kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši ištirtų ir įvertintų ERK ir Užsienio reikalų komiteto priimtus sprendimus dėl procedūrų, susijusių su valstybės atstovavimu EVT.

Pastaruosius kelis mėnesius daugiausiai TS–LKD atstovų iniciatyva keliamas klausimas, kad reikėtų atsisakyti susiklosčiusios praktikos, kai Lietuvai EVT atstovauja tik šalies prezidentas. Premjerė I. Šimonytė yra sakiusi, kad, atsižvelgiant į posėdžių turinį, Vyriausybės vadovas ir prezidentas Lietuvai EVT galėtų atstovauti pakaitomis. Tačiau G. Nausėda kelis kartus yra pareiškęs, kad nemato reikalo keisti esamos praktikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Vėini jouka

Argi Karbauskiu kaip ir visa jo šutve galima rimtai patikėti?O gal karbauskinių tokia trumpa atmintis,kuria galima taip lengvai manipuliuoti?Juk prisimename,kaip tos kadencijos viršūnėlė tiesiog kojas šluostėsi į prezidentą,tiesiog šaipėsi iš jo.Dabar,tapę šešėliais, ėmė labai jo gailėtis ir ginti jį nuo dabartinių valdančiųjų.Įdomu,gal ir prezidentas jau visa tai pamiršo,kai tapo AUKŠTAS IR GRAŽUS?..

tomas

Kaip drįsta pašaliniai nurodinėti, ką turi veikti Tautos išrinktas Seimas, Tautos išrinktas Prezidentas, Seimo patvirtinta Vyriausybė? Tik jau ne Karbauskiui, 4 metus pratūnojusiam už Kultkomo kulisų, ,,laimėjusiam" visus preitų metų rinkimus, kišti snapą į protingesnių valdžios atstovų reikalus.

Patrikas

Sekantis prezidentas bus Kęstutis Masiulis. Moterų pastatytas. Gražus, protingas, iškalbus, konservatyvus. Bet iki to reikia nupyčminti esamąjį. Šimonita ne prie ko. Nepriekabiaukit prie moterų, o tai Stambulo konvenciją priims ir vyrai bus nereikalingi - jos tarpusavyje dauginsis, tad ir šešėlį patvarkys. .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS