Šį mėnesį vyks kariuomenės ir pasieniečių pratybos pagal priedangos plano scenarijus | Diena.lt

ŠĮ MĖNESĮ VYKS KARIUOMENĖS IR PASIENIEČIŲ PRATYBOS PAGAL PRIEDANGOS PLANO SCENARIJUS

Šį mėnesį vyks pratybos, kuriose pasieniečiai ir kariuomenė treniruosis veikti pagal scenarijus, numatytus atnaujintame valstybės sienos apsaugos priedangos plane, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Visai neseniai buvo atnaujintas sienos priedangos planas, tai yra, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir kariuomenės sąveika, esant skirtingiems grėsmės lygiams. Ir šį mėnesį esame suplanavę kartu su kariuomene organizuoti pratybas tam, kad patikrintume kelis scenarijus sienos priedangos plano“, – žurnalistams ketvirtadienį uždaromame Tverečiaus pasienio kontrolės punkte su Baltarusija sakė ministrė.

Pratybos planuojamos rugpjūčio 25 dieną, į jas svarstoma įtraukti ir Lenkijos, Latvijos ir Estijos vidaus reikalų sistemų pareigūnus.

Naujoms grėsmėms adaptuotam planui Vyriausybė pritarė liepos pradžioje.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, esant aukštam grėsmės lygiui atnaujintas priedangos planas užtikrins operatyvų pajėgų pastiprinimą Lietuvos pasienyje ir tam nereikės papildomo tarpinstitucinio derinimo.

Pasak A. Bilotaitės, pratybų metu planuojama treniruotis veikti pagal du scenarijus. Pirmas jų susijęs su neteisėta migracija, „jeigu būtų kažkokios nestandartinės situacijos“.

Taip pat bus treniruojamasi, kokių veiksmų būtų imamasi „tam tikros karinės hibridinės grėsmės“ prie valstybės sienos atveju.

„Mes patikrinime mūsų pareigūnų ir kariuomenės sąveiką tam, kad galėtume esant sudėtingai situacijai tikrai efektyviai ir gerai veikti, kad būtų užtikrintas valstybės saugumas“, – kalbėjo ministrė.

Institucijas greičiau patvirtinti atnaujintą sienos priedangos planą birželio pabaigoje per Valstybės gynimo tarybos posėdį ragino prezidentas Gitanas Nausėda.

Posėdis buvo sušauktas reaguojant į samdinių grupuotės „Wagner“ sukeltą maištą Rusijoje, po kurio paskelbta, kad grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas pasitraukia į Baltarusiją.

Krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministrai tuomet pabaigė suderinti atnaujintą planą.

Lietuvos ir Lenkijos duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų – arti Lietuvos ir Lenkijos sienų. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas tvirtina, kad samdinių skaičius gali siekti ir iki 4,5 tūkstančio.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Bet tu,kaZape,tikriausiai

perskaitysi: eik nx!

Gaila

Kad ta curwa komentarų neskaito

pagal priedangos plano scenarijus

Tai gal Mantas Adomėnas 0,62 promilės, dabar turėdamas laisvo laiko, galės atitarnauti pratybų metu ? Nes kariuomenėje netarnavęs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS