Siūlo didinti ugniagesių ir pasieniečių algas: jos nekonkurencingos | Diena.lt

SIŪLO DIDINTI UGNIAGESIŲ IR PASIENIEČIŲ ALGAS: JOS NEKONKURENCINGOS

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras siūlo padidinti žemiausias pareigas einančių vidaus tarnybos sistemos pareigūnų darbo užmokestį.

Vidaus tarnybos statuto priedo pakeitimus įregistravęs politikas siūlo jų minimalius pareiginės algos koeficientus didinti 0,3. Jei Seimas pritartų, didesnę algą gautų vyresnysis postinis, vyresnysis patrulis, dispečeris, vyresnysis ugniagesys gelbėtojas, vyresnysis pasienietis, kovotojas, nes jų minimalus pareiginės algos koeficientas didėtų nuo 4,6 iki 4,9. Daugiau uždirbti turėtų ir postinis, patrulis, pasienietis, ugniagesys gelbėtojas, nes jų minimalus pareiginės algos koeficientas didėtų nuo 4,4 iki  4,7.

S. Šedbaro duomenimis, šiuo metu žemiausias pareigas einančio pareigūno minimalus darbo užmokestis yra 692,68 euro (atskaičius socialinio draudimo įmokas).

„Akivaizdu, kad toks darbo užmokestis nėra patrauklus ir konkurencingas, neproporcingai mažas, palyginti su sunkiu, neretai itin pavojingu pareigūno darbu, todėl į vidaus tarnybą sunku pritraukti naujų pareigūnų, ir statutinėse įstaigose fiksuojamas didelis laisvų pareigybių skaičius. Šiuo metu vien Valstybinėje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje (VPGT) yra laisvi per 300 šių pareigybių etatai. Siekiant užtikrinti tinkamą statutinių įstaigų veiklą ir parengtį, didinti pareigūno profesijos konkurencingumą, pritraukti naujų darbuotojų ir išlaikyti esamus, yra būtina padidinti žemiausių pareigybių grupių pareiginių algų minimalius koeficientus“, – sako projekto rengėjas Seimo narys S. Šedbaras.

Akivaizdu, kad toks darbo užmokestis nėra patrauklus ir konkurencingas, neproporcingai mažas, palyginti su sunkiu, neretai itin pavojingu pareigūno darbu.

Jis pažymi, kad, priėmus siūlomą pakeitimą, būtų „susiaurintos“ pareiginės algos intervalo ribos, tokiu būdu būtų nustatytas proporcingesnis darbo užmokestis tos pačios pareigybių grupės pareigūnams.

Jei Seimas pritartų Vidaus tarnybos statuto priedo pakeitimams, padidėtų darbo užmokestis šiuo metu VPGT tarnaujantiems 674 pareigūnams bei 199 Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnams.

Pasak S. Šedbaro, pareiginės algos koeficientai būtų didinami žemiausias pareigas einantiems ir mažiausias pajamas gaunantiems pareigūnams, netaikant papildomų procedūrų (tarnybinės veiklos vertinimo).

Šiuo metu Vidaus tarnybos statutas numato, kad pareiginės algos koeficientai gali būti didinami įvertinus pareigūnų tarnybinę veiklą labai gerai.

S. Šedbaro duomenimis, projektui įgyvendinti per metus reikės apie 689 tūkst. eurų (kartu su socialinio draudimo įmokomis), iš jų: 515 tūkst. eurų – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui ir 174 tūkst. eurų – Valstybės sienos apsaugos tarnybai (lėšos 2021 m. biudžete yra skirtos).

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rimantas

Pirma ne bobų darbas pasienyje,o ipač patrulyje,antra esant reikalui pasėdėti pasaloje,sulaikyti pažeideja, oro salygom žiema jų nestato. Ateina su koeficientu didžiausių po mokyklos už ta kuris vos nepradirbės pasienyje 30 metų.Vienu žodžių gražiai geda kad pasieniečiuj suteikta geriausios salygos darbo o ištikruju jokiu salygu jam nesuteikia,pietauja kur papuola,lauke,mašinoje,salygų apšilti,pašilti nera ir t.t.Nęskaito už žmogų.Patikekit pradirbusiam 30 metu pasieniečius.Nebent užpakalius lažysit tai tada gyvensit ir koeficientas turėsite be jokių rezultatu.

zinoma

kodel gi ne, eurai ir USD lyja pasaulyje, gi tiek pinigu metama i rinkas ir per paramas ir t.t. zodziu kelkit algas visiems valdininkams dar karta ne vien tik pasienieciams ir ugnegiasiams...beje gal pats laikas padaryti kad ugniagesiai, karininkai, policininkai pasienieciai eitu i pensija ne 20 METU STAZO o kaip VISI normalus ZMONES 36 metus išdirbtų iki pensijos...ar ne laikas apie tai pagalvoti...?

Naivoliams

Ei, o ugniagesys ar jau tapo premjeru? Ne? Tai ko gi reikalaujat? Pirma sulaukite premjero ugniagesio, po to ir galėsite išsirūpinti ne tik algas, bet ir solidžius priedus bei SPA Alpėse visais metų laikais ir kiekvienam. Tiesa, ir iki kiekvieno ugniagesio vaiko vaikų darželio trinkeles naujas suklos, senas išlups ir nuveš eiguliams - kad turėtų iš ko gyventi, kol eigulys taps premjeru ir išrūpins geresnes alga bei stažo garantijas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS