Siūlo suteikti pagalbą Lenkijos moterims, norinčioms nutraukti nėštumą dėl apsigimimo | Diena.lt

SIŪLO SUTEIKTI PAGALBĄ LENKIJOS MOTERIMS, NORINČIOMS NUTRAUKTI NĖŠTUMĄ DĖL APSIGIMIMO

Grupė parlamentarų siūlo Vyriausybei suteikti pagalbą Lenkijos moterims, norinčioms nutraukti nėštumą dėl vaisiaus apsigimimo, šioje šalyje įsigaliojus beveik visiškam abortų draudimui.

Su tokiu siūlymu į Vyriausybę pirmadienį kreipėsi Seimo laikinoji Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių grupė.

„Moterys, iš kurių buvo atimta teisė į saugų nėštumo nutraukimą, kai jo reikia dėl didelių vaisiaus apsigimimo problemų, yra ta visuomenės dalis, kuriai padėti mus įpareigoja ilgaamžė draugystė su Lenkija“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė šios grupės narys konservatorius Arūnas Valinskas.

„Siūlome Vyriausybei peržiūrėti savo galimybes ir padėti Lenkijos moterims Lietuvoje išsitirti dėl vaisiaus apsigimimų ir atradus sunkius apsigimimus ar raidos sutrikimus nemokamai ar už simbolinę kainą nutraukti nėštumą, kaip tai yra padariusi Švedija ir kelios Europos šalys“, – kreipimąsi pristatė A. Valinskas.

Tai būtų simbolinis dalykas, bet tikimės, kad morališkai psichologiškai tai būtų labai svarbus dalykas.

Šios grupės pirmininkė socialdemokratė Dovilė Šakalienė teigė, kad pernai Lenkijoje dėl sunkių vaisiaus apsigimimų buvo atlikta apie 2 tūkst. abortų, todėl nėštumą nutraukti norinčioms moterims leidus tai padaryti kitose Europos šalyse Lietuvai tektų priimti palyginti nedidelis jų skaičius.

„Rengdami šį kreipimąsi atsižvelgėme į tai, kad ir kitos Europos šalys pasiūlė Lenkijos moterims panašią pagalbą ir pasidalinus visoms šalims nedidelis Lenkijos moterų skaičius tektų Lietuvai. Tai būtų simbolinis dalykas, bet tikimės, kad morališkai psichologiškai tai būtų labai svarbus dalykas“, – sakė D. Šakalienė.

Lenkijoje sausio pabaigoje įsigaliojo prieštaringai vertinamas teismo sprendimas, beveik visiškai uždraudžiantis abortus. Jis tuomet išprovokavo masinius protestus šalyje, per kuriuos tūkstančiai žmonių išėjo į gatves.

Įsigaliojus šiai teismo nutarčiai Lenkijoje nutraukti nėštumą leidžiama tik išžaginimo arba kraujomaišos atveju, taip pat kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Aha nu jo

Lenkijos moteriskes, varykit i Lietuva paremti musu biudzeto. Medikai pas mus aukstos kvalifikacijos, dirba kokybiskai. O jusu pinigeliu mums reikia...

Mąstytojas

gal užteks tų "pagalbų" visiem aplink, kam reikia ir kam nereikia. bet turbūt "pagalbininkėms" atlygina kokios nors sorošinės kontoros. tada galėtų pas save namuose ir apgyvendint bei maitint.

Nordland

Na jei cia isipainiojusi sakaliene, tada netikiu niekuo, ka jie ten daro.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS