Siūlo laikinai stabdyti ir Seimo darbą, uždrausti gausesnius renginius | Diena.lt

SIŪLO LAIKINAI STABDYTI IR SEIMO DARBĄ, UŽDRAUSTI GAUSESNIUS RENGINIUS

Europoje vis intensyviau plintant koronavirui, „valstiečiai“ siūlys Seimui į posėdžius nesirinkti artimiausias dvi savaites. Tai ketvirtadienį žurnalistams pranešė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Siūlymas yra, kad dvi artimiausias savaites Seimas nesirinktų. Tuomet žiūrėsime, kokia yra situacija: jeigu susirgimų Seimo kanceliarijoje ir tarp Seimo narių nebus, bus galima drąsiau tą daryti“, – teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, parlamento vadovybei bus siūloma atsisakyti visų Seimo posėdžių, kartu, pabrėžė jis, sudaryti sąlygas Seimo kanceliarijos darbuotojams dirbti per atstumą.

„Turėtų nevykti visi posėdžiai, aš išsakiau koalicinei tarybai (...) nuomonę, kad reikėtų užtikrinti, jog ir kanceliarijos darbuotojai galėtų dirbti per atstumą. Tai tikriausiai nėra sunkiai padaroma“, – teigė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis taip pat teigė, kad pritartų siūlymui artimiausias dvi savaites sustabdyti ugdymo procesą. Tokią priemonę ketina siūlyti švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Siūlymas yra, kad dvi artimiausias savaites Seimas nesirinktų. Tuomet žiūrėsime, kokia yra situacija.

„Aš tam pritarčiau. Aš suprantu, kad tai komplikuotų tam tikrų šeimų gyvenimą, bet šios priemonės, kurių ėmėsi kitos šalys, yra prevencinės ir duotų galimybę apsisaugoti nuo galimo (koronaviruso – ELTA) plitimo“, – aiškino R. Karbauskis.

Ketinama uždrausti gausesnius nei 100 žmonių renginius

Galiausiai, R. Karbauskio teigimu, yra svarstoma uždrausti visus renginius šalyje, į kuriuos susirenka daugiau nei 100 žmonių.

„Visus renginius, į kuriuos, kaip aš suprantu, susirenka daugiau kaip 100 žmonių, yra suvartoma uždrausti (...). Turėtų būti nebe rekomendacijos, o sprendimai vykdomi. Turėtų būti draudžiama tam tikrą laikotarpį siekiant prevenciškai apsaugoti mūsų visuomenę nuo galimo koronaviruso plitimo. Dabar pats laikas tą padaryti“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis. Pasak jo, kai kurios Europos šalys sureagavo per vėlai. Tuo tarpu Lietuva, tikino jis, dar gali spėti sureaguoti laiku.

„Šalys, kurios nesugebėjo sukontroliuoti padėties nuo pat pradžių, dabar imasi tokių priemonių – tai jos yra vėlyvos. Tuo tarpu mes dar galime kalbėti apie tai, kad tai gali būti veiksminga priemonė“, – apibendrino R. Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad ketvirtadienį Vyriausybė bei Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras pateiks naujausius nurodymus, siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą. Jo teigimu, naujausi nurodymai bus adekvatūs ir nebe rekomendacinio pobūdžio, kaip buvo iki šiol, o privalomi.

V. Pranckietis: Seime tvyroja šventa ramybė

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kol kas konkrečiai nesako, kaip koronavirusas galėtų pakoreguoti Seimo darbą. Pasak jo, kol kas Seimo valdyba to klausimo nesvarstė.

„Tai svarstė seniūnų sueiga. (...)  Svarstysime galimybę valdybai priimti sprendimus nuotoliniu būdu. Seimo valdyba yra atsakinga už posėdžių grafiką. Tai tą grafiką galėtume keisti operatyviai priklausomai nuo sąlygų“, –  žurnalistams ketvirtadienį sakė V.  Pranckietis.

Jo teigimu, konkretūs sprendimai dėl darbo tvarkos Seime gali būti priimti po Vyriausybės priimtų rekomendacijų.

V.  Pranckietis dėl koronaviruso problemų Seime nemato. „Seime tvyroja šventa ramybė“, – sakė jis.

Jis pažymėjo, kad sprendimas dėl dviejų savaičių pertraukos dar nepriimtas, Seimas ketvirtadienį posėdžiauja.

Konservatoriai neketina palaikyti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotoja Monika Navickienė, reaguodama į LVŽS pirmininko R. Karbauskio pareiškimą, kad Seimo darbas turėtų būti stabdomas dviem savaitėms, pabrėžia, kad toks siūlymas šiuo metu neatsakingas ir konservatoriai jo neketina palaikyti.

Opozicinių konservatorių frakcija sako neremsianti siūlymo daryti pertrauką Seimo darbe.

„Parlamentarai neturėtų būti privilegijuojami ir išskiriami iš kitų visuomenės grupių – universitetų darbuotojų, mokytojų, socialinių darbuotojų, valstybės tarnautojų ir daugelio kitų profesijų ir institucijų“, – sakoma partijos vicepirmininkės Monikos Navickienės pranešime.

„Kitaip negu siūlo valdantieji, Seimas turėtų kartu su vėluojančia užkardyti grėsmes Vyriausybe rinktis į neeilinius posėdžius, kad būtų kompleksiškai pasiruošta patiems sudėtingiausiems scenarijams visose srityse – pirmiausia – sveikatos apsaugoje, tačiau taip pat ir ekonomikos, švietimo, socialinės apsaugos ir eilėje kitų”, – sako M. Navickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

...

Che: "Opozicinių konservatorių frakcija sako neremsianti siūlymo daryti pertrauką Seimo darbe" - na, taip, juk Gabriukas dabar - 'konservų' bakteriologinis ginklas, 'konservų' SVAJA - 'valstiečius apkrėst... o JEI posėdžiai nevyks, tai kaip Dėdulės 'zadiniją įvykdyt?.. BET - tuo pačiu tai REIŠKIA kad naujų 'partijų' jau nebeatsiras. :/

Ernestas

Ne tu tikrai nesveikas jei buvo bloga vaikyste pats gydikis. Trenktas i savo snuki pasiziurek gerk negerk .

Ką galvoja

Lietuvos televizijų žvaigždė,konservatorių torpeda Nijolė Obelytės?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS