A. Skaisgirytė: dėl sankcijų naftai svarbiausia buvo peržengti psichologinę ribą | Diena.lt

A. SKAISGIRYTĖ: DĖL SANKCIJŲ NAFTAI SVARBIAUSIA BUVO PERŽENGTI PSICHOLOGINĘ RIBĄ

Įvedant sankcijas rusiškai naftai svarbiausia buvo peržengti psichologinę ribą, o toliau reikia pradėti diskusijas dėl embargo dujoms, sako prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

„Svarbiausia buvo pereiti psichologinę ribą, kad vis dėlto rusiška nafta gali būti sankcijų objektas, ir ši riba buvo peržengta, vadovai sutarė, kad rusiškai naftai embargas yra įvedamas, tiesa, su tam tikromis išimtimis“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė A. Skaisgirytė.

Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiai antradienio naktį sutarė dėl šeštojo sankcijų paketo Rusijai, įvedant embargą jūra gabenamai rusiškai naftai. Tokia išimtimi naftotiekiams siekta sulaukti naujoms sankcijoms nepritarusios Vengrijos ir kitų nuo šių išteklių priklausomų šalių paramos.

Prezidento patarėja pažymėjo, kad prie išimčių bus grįžtama, o toliau svarstant sankcijų Rusijai klausimą reikia pradėti kalbėti ir apie dujų embargą.

„Prie tų išimčių (naftotiekiui) dar bus  sugrįžtama ateityje, manome, kad taip palikti su išimtimis neribotam laikui yra negerai, ir artimiausiose posėdžiuose, ne tik vadovų, bet ir ministrų ir darbo grupių, bus sugrįžta prie šitos temos“, – pažymėjo A. Skaisgirytė.

Svarbiausia buvo pereiti psichologinę ribą, kad vis dėlto rusiška nafta gali būti sankcijų objektas, ir ši riba buvo peržengta.

„Ne paslaptis, kad kitoje stadijoje kalbėtume ir apie galimą dujų importo uždraudimą, o dujos yra dar jautriau nei nafta, kadangi yra ES šalių, kurios priklausomos  80 proc. nuo rusiškų dujų, tai joms atsisakymas dujų, net ir palaipsninis, su pereinamuoju laikotarpiu, yra pakankamai sudėtinga procesas“, – kalbėjo prezidento patarėja.

Ji teigė, jog Lietuvos vadovas pasirengęs kelti embargo rusiškoms dujoms klausimą.

„Gresia diskusijos gana karštos šita tema, mūsų įsitikinimu, reikia apie tai pradėti kalbėti, ir prezidentas apie tai nusiteikęs kalbėt, nes kitaip mes nepasiekiame esminio tikslo, nustoti finansuoti Rusijos karo Ukrainoje, jei toliau tebeperkame energetinius išteklius iš Rusijos“, – pažymėjo A. Skaigirytė.

Europos Komisijos duomenimis, lyderių sutartas embargas leis atsisakyti 90 proc. naftos iš Rusijos importo iki šių metų pabaigos.

Šeštuoju sankcijų paketu, be kitų ribojimų, iš tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT bus pašalintas didžiausias Rusijos komercinis bankas „Sberbank“.

Gairės: Asta Skaisgirytė, EVT, rusiška nafta, sankcijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS