A. Skaisgirytė: ES neapsiribos šeštuoju sankcijų Rusijai paketu | Diena.lt

A. SKAISGIRYTĖ: ES NEAPSIRIBOS ŠEŠTUOJU SANKCIJŲ RUSIJAI PAKETU

  • 0

Šalies vadovai antradienį sveikina Lenkiją Abiejų Tautų Respublikos (ATR) Gegužės 3-iosios Konstitucijos dienos proga.

„Šiandien Gegužės 3-iosios Konstitucijos šūkis – už mūsų ir Jūsų laisvę – kuris įkvėpdavo ištisas kartas kovoje už laisvę ir nepriklausomybę, vėl aktualus“, – sveikinime teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis pabrėžė, kad ir toliau būtina remti Ukrainą, šiuo metu patiriančią Rusijos karinę agresiją.

„Ukraina patiria karinę Rusijos agresiją ir kovoja ne tik už savo tautos, bet ir už visų mūsų europiečių saugumą. Turime ir toliau tvirtai remti brolius ukrainiečius, taip pat palaikyti šios šalies eurointegracijos siekius, suteikdami žmonėms viltį gyventi Europos Sąjungoje“, – teigė šalies vadovas.

Jis pabrėžė vertinantis artimą Lietuvos draugystę su Lenkiją, kuri yra tvirta šalies partnerė tiek ES, tiek NATO.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, ši Konstitucija aiškiai rodė „europietišką orientaciją“.

„Dokumentas gimė nepaprastų iššūkių Respublikai laikotarpiu, tačiau tai tik išryškino jos žmonių prisiimtą atsakomybę už savo valstybę, valią reformoms ir pirmenybę susitarimo bei kompromiso, o ne jėgos kultūrai. Dėl to Gegužės 3-iosios Konstitucija yra ne tik svarbus istorinis įvykis – pirmoji rašytinė Konstitucija Europoje ir antroji tokia pasaulyje, – bet ir įkvepiantis pavyzdys mūsų dabarčiai“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Anot jos, ši data – dar viena proga kartu su Lenkija įvertinti bendrus pasiekimus bei dar labiau stiprinti draugystę ir strateginę partnerystę.

Bendrystės svarbą pabrėžė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Linkiu, kad Gegužės 3-iosios Konstitucijos idealai ir toliau padėtų mūsų valstybėms glaudžiai bendradarbiauti, panašiai vertinti aplinką ir iššūkius, sutarti dėl strateginių tikslų ir juos įgyvendinti“, – rašoma parlamento vadovės sveikinime.

Jos teigimu, ATR Konstitucija išlieka iškiliausiu Apšvietos epochos teisės paminklu.

„Pasižymėjęs novatoriška teisine mintimi, lygiateisiškumo principais ir vertybėmis grindžiamu bendradarbiavimu, šis aktas ir šiandien labai svarbus mūsų dvišaliams santykiams, reikšmingas ugdant Lietuvos ir Lenkijos pilietines visuomenes“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Gegužės 3-iosios Konstitucija laikoma pirmąja Konstitucija Europoje. Ji priimta ATR Ketverių metų Seimo 1791 metų gegužės 3 dieną. Tarpusavio įžadas priimtas kiek vėliau – spalio 20 dieną.

Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

Gairės: karas Ukrainoje, karas, sankcijos, sankcijos Rusijai, Asta Skaisgirytė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS