A. Skaisgirytė: į grasinimus dėl branduolinio ginklo Baltarusijoje reikia žiūrėti rimtai | Diena.lt

A. SKAISGIRYTĖ: Į GRASINIMUS DĖL BRANDUOLINIO GINKLO BALTARUSIJOJE REIKIA ŽIŪRĖTI RIMTAI

Į Rusijos grasinimus dėl branduolinio ginklo dislokavimo Baltarusijoje reikia žiūrėti rimtai ir daryti viską, kad jis nebūtų panaudotas, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

Taip ji komentavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą apie planus savo sąjungininkės Baltarusijos teritorijoje dislokuoti taktinių branduolinių ginklų.

„Aš siūlyčiau vertinti rimtai tas kalbas, kad Rusijos branduolinis ginklas gali būti dislokuotas Baltarusijoje, – Žinių radijui antradienį sakė patarėja. – Taip, tai būtų eskalacinis žingsnis, taip, tai nepadidintų mūsų saugumo, atvirkščiai – viso regiono saugumą dar labiau sumažintų.“

Ji sakė, jog Lietuvai ir kitoms šalims lygiai taip pat neramu dėl konvencinių ginklų, pavyzdžiui, raketų „Iskander“, dislokavimo Baltarusijoje ar Kaliningrade.

„Bet koks ginklų kiekio padidėjimas mūsų kaimynystėje yra mums labai nenaudingas veiksnys“, – sakė A. Skaisgirytė.

Bet koks ginklų kiekio padidėjimas mūsų kaimynystėje yra mums labai nenaudingas veiksnys.

Paklausta, ar realia laiko galimybę, jog branduolinis ginklas būtų panaudotas, ji sakė, kad to taip pat negalima atmesti.

„Toks ginklas jau buvo panaudotas Antrajame pasauliniame kare ir teoriškai negali atmesti galimybės, kad jis ir vėl gali būti panaudotas. Vėl gi, tą suvokiant, reikia padaryti viską, kad tik jis nebūtų panaudotas“, – kalbėjo prezidento patarėja.

Rusijos ambasadorius Baltarusijoje Borisas Gryzlovas sekmadienį pareiškė, jog taktiniai branduoliniai ginklai Baltarusijoje bus dislokuoti prie šios šalies sienų su NATO priklausančiomis kaimynėmis.

V. Putinas tvirtino, kad saugyklos taktiniams branduoliniams ginklams Baltarusijoje bus baigtos statyti iki liepos 1-osios. Pasak jo, Rusija taip pat padėjo modernizuoti baltarusių karo lėktuvus, kad šie galėtų gabenti branduolinius ginklus.

Vėlai sekmadienį Baltarusijos valstybinė televizija transliavo B. Gryzlovo komentarą, kad rusų branduoliniai ginklai bus „perkelti prie mūsų sąjunginės valstybės vakarinės sienos“.

Baltarusija turi 1 250 kilometrų ilgio sieną su NATO narėmis Latvija, Lietuva ir Lenkija.

Autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad yra pasirengęs savo šalies teritorijoje priimti ir Rusijos strateginių branduolinių ginklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

skiep

paskutinis putino pasispardymas pries agonija.

Baikal

Tas dur nas putinas grasina brand sudegint tokia nuostabia šali kaip Rusija

Reikia senųjų lipdukų

"tik nereikia mūsų gąsdinti". Jei jau atominis karas, jie šaus, tada amerikonai šaus, tada tie atgal ir t.t. nieko nebeliks, tai ko jaudintis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS