Skinasi kelią tiesioginiai seniūnų rinkimai | Diena.lt

SKINASI KELIĄ TIESIOGINIAI SENIŪNŲ RINKIMAI

  • 2

Seimas svarstys siūlymą įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus.

Ketvirtadienį tokiai Konstitucijai pataisai pritarta po pateikimo, 50 parlamentarų balsavus už, penkiems - prieš, ir 35 susilaikius. Ją toliau svarstys Seimo komitetai.

Grupės Seimo nariai pataisa siūlo, kad seniūnijų seniūnai būtų renkami ketveriems metams. Rinkimuose balsuoti galėtų Lietuvos piliečiai ir kiti nuolatiniai administracinio vieneto gyventojai, kaip ir per savivaldybių tarybų rinkimus.

Vienas pataisos iniciatorių konservatorius Jurgis Razma argumentuoja, kad tokios Konstitucijos pataisos seniūnams ir seniūnijoms  suteiktų konstitucinį statusą ir garantuotų realią savivaldą bei renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. Pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad seniūnijos turėtų savo biudžetą.

Seimas po pateikimo buvo pritaręs Vietos savivaldos įstatymo projektui dėl tiesioginių seniūnų rinkimų, tačiau Vyriausybė laikosi pozicijos, jog tokie pakeitimai prieštarautų Konstitucijai. Konstitucinis Teismas 2002 metais priėmė nutarimą, kad savivaldybių taryboms atskaitingų vykdomųjų organų negalima traktuoti kaip tokių, per kuriuos teritorinės bendruomenės įgyvendina savivaldos teisę.

Šiuo metu seniūnai yra karjeros valstybės tarnautojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kaunietis

Labai gerai ,kad seniunai bus renkami tiesiogiai gyventojų. Dabar Kaune seniūnai nuleisti partijų susitarimu, Mero Garbaravičiaus metu tiesiog buvo skiriami pagal partiju susitarimą. Seniūnas turi buti to rajono gyventojas, zmogus gyvenanatis ir žinantis visas rajono problemas, pazysta rajoną,daugumą gyventoju. Dabar seniunai labai lojalus merui adrm. direktoriui, nes yra daugelis konservatoriu partijos.

Rinkėja

Būtinai reikia seniūnus rinkti seniūnijos gyventojams, nes partijos nuleidžia sau pavaldžius seniūnus jie nenori atstovauti gyventojų interesų savivaliauja niekas iš jų nieko negali pareikalauti jie savo seniūnijos nepasiekiami ponai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS