R. Karbauskis apie sustabdytą koalicijos sutartį: tai „valstiečių“ sprendimas | Diena.lt

R. KARBAUSKIS APIE SUSTABDYTĄ KOALICIJOS SUTARTĮ: TAI „VALSTIEČIŲ“ SPRENDIMAS

Sustabdyti koalicijos sutarties galiojimą yra pačių „valstiečių“ sprendimas, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Tai yra mūsų pačių sprendimas, vakar aš pakviečiau trijų partijų vadovus pradėti derybas dėl naujos koalicinės sutarties sudarymo. Po šito pranešimo, tai ką pasakė socialdarbiečiai, yra teisinga, pagal vakarykštį pranešimą, sutartis, kuri galioja, yra nutraukiama“, – BNS trečiadienį sakė R. Karbauskis.

„Mes kitus partnerius pakviečiam derėtis ne su koalicija, o visus kaip lygiaverčius, visos keturios partijos pradeda derybos ne su sudaryta koalicija, o atskirai“, – pažymėjo „valstiečių“ vadovas.

Socialdemokratų darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ trečiadienį patvirtino stabdančios koalicinį susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Valdančiosios koalicijos šiuo metu nėra. Turime pradėti derybas. Viską pradėsime nuo balto popieriaus lapo. Mes norime pasirašyti partijų susitarimą“, – BNS trečiadienį sakė Socialdemokratų darbo partijos vadovas Gediminas Kirkilas.

„Stabdome laikinai koalicinį susitarimą, nes susirinks derybinė grupė susitarti dėl koalicijos“, – BNS patvirtino „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Remigijus Žemaitaitis.

R. Karbauskis tvirtino, kad „tas pranešimas galėjo būti iš mano pusės daromas, o padarė G. Kirkilas“.

„Aš šiuo atveju kaip ir jis suprantu, kad koalicijos sutartis, kuri buvo sudaryta, nutraukta“, – pažymėjo R. Karbauskis.

„Tai yra teisingesnis, sąžiningesnis kelias potencialių partnerių atžvilgiu, nėra tų, kurie jau yra koalicijoje, ir tų kurie kviečiami į koaliciją, o visi derasi dėl koalicijos“, – teigė „valstiečių“ vadovas.

R. Karbauskis svarstė, kad derybos dėl koalicijos turėtų būti baigtos iki inauguracijos, o premjeru toliau sakė matantis Saulių Skvernelį.

„Teoriškai (derybos turėtų būti baigtos – BNS) iki prezidento inauguracijos, kad po inauguracijos būtų pranešta, kad yra tokia koalicija, ji pasiruošusi darbui, grąžinami įgaliojimai, koalicija pasako, ką ji siūlo premjeru, aš labai tikiuosi, kad tai bus S. Skvernelis, bet čia priklauso nuo jo sprendimo. Nemanau, kad koalicijoje bus nuomonė, kad reikia keisti premjerą, aš kol kas nesiimčiau vertinti jokių kitų kandidatūrų be S. Skvernelio“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS vadovas taip pat teigė, kad neturėtų keistis Vyriausybės programa.

„Mūsų pozicija, kurią mes vakar suderinom, kad Vyriausybės programa nekeičiama iš esmės, nes iš principo visos keturios partijos jau dirbome pagal tą pačią programą ir balsuodavom dėl sprendimų, tik dvi nedalyvavo Vyriausybėj. Kadangi jos palaikydavo mūsų sprendimus, tai sako, kad jos palaiko ir Vyriausybės programą, ir aš manau, kad klausimų keisti iš esmės Vyriausybės programą nekils“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Tvarkiečių“ ir socialdarbiečių atstovai trečiadienį BNS sakė, kad nustoja veikti pernai rugsėjo 11 dieną pasirašytas trijų frakcijų susitarimas dėl bendro darbo.

„Tai reiškia iš esmės, kad frakcijų susitarimas, kuris buvo iki šiol, kuris užtikrino daugumą Seime, nebeveikia“, – BNS sakė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis.

Koalicijos partneriai teigia, kad susitarimo stabdymas didelės įtakos Seimo darbui neturės, nes iki pavasario sesijos pabaigos nelaukiama kokių nors jautrių, esminių projektų svarstymo.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis antradienį vakare paskelbė kviečiantis „Tvarką ir teisingumą“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos išplėtimo.

„Tvarkiečiai“ ir socialdarbiečiai tuo tarpu kritiškai įvertino „valstiečių“ sprendimą į derybinę grupę dėl koalicijos neįtraukti nei partijos pirmininko R. Karbauskio, nei premjero Sauliaus Skvernelio.

R. Karbauskio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė trečiadienį BNS sakė, kad „valstiečių“ derybinę grupę sudarys parlamentarai Jonas Jarutis, Tomas Tomilinas, Aušrinė Norkienė ir Guoda Burokienė. Partijos lyderis ir premjeras derybose dalyvaus reikalui esant.

„Na, tai apsunkins derybas, nes manau, kad tie žmonės neturės galimybės vietoje priimti sprendimų ir koreguoti savo pozicijų, kadangi derybos tai yra pozicijų suderinimas ir bendro sprendimo ieškojimas. Geriausia, kai dalyvauja tie žmonės, kurie yra įgalioti partijos priimti sprendimus“, – BNS sakė J. Bernatonis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad tiek R. Karbauskis, tiek S. Skvernelis yra įtraukti į derybas dėl koalicijos.

„Derasi partijų lyderiai ir premjeras. Jie yra, plius yra dar keturi žmonės iš frakcijos Mūsų tikslas išplėsti koaliciją – pritraukti kuo daugiau žmonių, bet reikia, kad visos partijos sutiktų“, – žurnalistams savivaldybių asociacijos suvažiavime trečiadienį sakė V. Pranckietis.

Pasak R. Žemaitaičio, derybos turėtų vykti tarp keturių partijų – „valstiečių“, „tvarkiečių“, socialdarbiečių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – lyderių bei frakcijų Seime seniūnų.

„Įsivaizduoju, kad tik esant tokiam sąstatui galima vesti derybas ir kalbėti apie tolesnį darbą“, – sakė jis.

R. Karbauskis teigė, jog tuo atveju, jei derybose bus reikalaujama jo ir S. Skvernelio dalyvavimo, jie dalyvaus.

„Mes dėl to ir nutarėm, keturi plius du, jei bus partijų sprendimai, kad derasi ne pirmininkai, o deleguoti asmenys, derasi keturi plius keturi, o jei partija pasakys, kad mes norime matyti ir pirmininką, ir premjerą, bus deramasi taip“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

Šiuo metu sutartį dėl valdančiosios koalicijos yra pasirašiusios LVŽS ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija, jos dar turi bendradarbiavimo susitarimą su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija Seime. Tai sudaro 69 balsus Seime iš 141.

Per balsavimus dažnai valdantieji sulaukia ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narių palaikymo. Pridėjus šiuos balsus, susidaro 77 mandatai.

S. Skvernelis: derybų objektas – visi postai

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad po derybų dėl valdančiosios koalicijos su socialdarbiečiais, „tvarkiečiais“ ir Lenkų rinkimų akcija gali būti pakeisti visi postus užimantys politikai.

„Visos pozicijos yra, nuo ministro pirmininko iki Seimo pirmininko ir ministrų, derybų objektas“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad „portfelių klausimas nėra esminis“.

„Esminis dalykas, kaip mes per tuos pusantrų metų (iki kadencijos pabaigos) įgyvendinsime Vyriausybės programą, ar reikia Vyriausybės programoje korekcijos, ir tada bus galima kalbėtis apie atsakomybės sritis“, – kalbėjo premjeras.

S. Skvernelis socialdarbiečių ir „tvarkiečių“ žingsnį pavadino logišku ir sakė, kad tai neturėtų pakenkti darbui Seime.

„Mes dirbsime taip, kaip dirbome, įstatymai bus priimami. Ir šiandien, jeigu jūs paskaičiuotumėte, tos formalios, aritmetinės daugumos nėra, bet įstatymai yra priimami“, – teigė ministras pirmininkas.

Premjeras tikino, kad jo likimas pareigose po G. Nausėdos inauguracijos priklauso nuo daugelio aplinkybių, tokių kaip išrinktojo prezidento požiūris, koalicijos formavimo, keliamų politinių tikslų.

S. Skvernelis taip pat sakė, kad savo komandoje norėtų ministrų, kurie būtų „politikai – profesionalai“.

„Tai reiškia, kad turintys politinę patirtį, užnugarį politinį ir tos srities profesionalai“, – tvirtino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Edvardas

Kirkilai - tu nebereikalingas. Naujai koalicijai reikia ministrų postų. Ei, nauja koalicija - su Jumis bus tas pats.

EDIS

KOKIA JUS TEISI GERB. KIRA TAI NE LIETUVOS KUREJAI BET GRIOVEJAI .PROTO SKURDZIAI....

Ozys&Ozesnis

Nu tai viskas. KARBAUSKIS ZODZIO ZMOGUS. Koalicijos isardymas tai kaip ir reiskia pasitraukima is valdzios. Tegul dabar imasi is formuoja koalicija koncervatoriai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS