Socialdemokratai dėl atstovavimo EVT stojo į G. Nausėdos pusę | Diena.lt

SOCIALDEMOKRATAI DĖL ATSTOVAVIMO EVT STOJO Į G. NAUSĖDOS PUSĘ

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija Seime dėl atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) klausimo pareiškia stojanti į prezidento Gitano Nausėdos pusę.

Pasak socialdemokratams laikinai pirmininkaujančio Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus, didžioji dalis jo partijos kolegų Seime taip ir neįžvelgė argumentų, kurie verstų keisti susiklosčiusią atstovavimo EVT tradiciją. Politikas tikina, kad jam akivaizdu, jog konservatoriai bando stiprinti Vyriausybės galias G. Nausėdos sąskaita. Dėl to, pažymi jis, ko gero, šį klausima kelianti Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) Seime bendraminčių nei iš opozicijos, nei iš valdančiosios daugumos nesusilauks.  

„Socialdemokratų frakcijoje nuomonių yra įvairių, tačiau dominuojanti nuomonė yra ta, kad mes palaikome dabartinį status quo, kad būtent Lietuvos Respublikos prezidentas turėtų toliau atstovauti mūsų šaliai Europos Vadovų Taryboje. Nematome poreikio ir argumentų, kodėl ši situacija turėtų keistis“, – Eltai sakė M. Sinkevičius.

Lietuvos Respublikos prezidentas turėtų toliau atstovauti mūsų šaliai Europos Vadovų Taryboje.

„Manome, kad būtent konservatorių keliama iniciatyva iš tikrųjų yra daugiau politinis žaidimas ir bandymas pastatyti prezidentą į kampą. Tai yra galios žaidimai. Akivaizdu, kad bandoma eliminuoti prezidentą ne tik iš vidaus politikos, bet, panašu, galvojama ir apie nušalinimą nuo užsienio politikos klausimų“, – sakė M. Sinkevičius.

Jo nuomone, dėl EVT klausimo atsiradęs nesutarimas tarp Prezidentūros ir konservatorių yra ne kas kita, kaip tebesitęsiantys atgarsiai po 2019 m. vykusių Prezidento rinkimų, kuriuose I. Šimonytei teko pripažinti G. Nausėdos pergalę.

„Nemanau, kad yra konservatorių galvojimas apie geresnį valstybės atstovavimą. Man atrodo, kad yra bandoma organizuoti politinės galios centrų slinktį, akumuliuojant didesnę galią Vyriausybėje, ir tą daryti būtent Prezidentūros, kaip institucijos, sąskaita“, – sakė politikas.

M. Sinkevičiaus manymu, panašu, kad keliama iniciatyva keisti atstovavimo EVT tvarką nesulauks plataus Seimo palaikymo.

„Jeigu problema būtų visuotinai suprantama, – būtų ir visuotinis pritarimas, kad reikia ją išspręsti. Gal sprendimo būdai būtų skirtingi. Tačiau panašu, kad problemą dėl atstovavimo EVT mato tik Tėvynės sąjunga, ir ji su šia iniciatyva lieka viena: nei koalicijos partneriai, nei dauguma Socialdemokratų frakcijos narių tokios iniciatyvos ar konkrečiai iniciatyvos parlamente inicijuoti naujus teisės aktus, idant būtų apspręsta tai, kas atstovauja šaliai EVT, nepalaikys“, – sakė M. Sinkevičius, pažymėdamas, kad nemato reikalo kreiptis ir į Konstitucinį Teismą, kad šis pasisakytų dėl Lietuvos prezidento atstovavimo EVT.

„Man atrodo, kad, jei argumentų nėra, tai nėra argumentų ir dėl ko reikėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą. Politinis noras padaryti sistemą kitokią – nėra argumentas kreiptis. Tad nemanau, kad tai yra tas kelias, kurį mums reikėtų rinktis“, – apibendrino socialdemokratas.

Pastaruoju metu klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažų diskusijų tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti premjerė, nes, pasak jų, ten sprendžiami labiau Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai.

Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė pastarąją savaitę teigė, kad su prezidentu yra aptarusi tolesnio atstovavimo EVT klausimą. Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kuomet aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis. Tuo metu prezidentas nepritaria premjerės išsakytai pozicijai. Jis tvirtina, kad ir toliau yra pasiryžęs visa apimtimi atstovauti Lietuvai EVT. Tuo metu, jei Seimas priimtų atstovavimą EVT reglamentuojančias pataisas, prezidentas interviu LRT televizijai neslėpė, kad jas neabejotinai vetuotų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

zigmas

Kodėl kyla klausimas dėl prezidento nuolatos atstovauti E V T susitikimuose .Klausimas gana rimtas, dėl nepastovių prezidento patarėjų veiklos .Kada nėra pastovios prezidento komandos tai gali šaliai kilti pasitarimuose dideli nesusipratimai, o tai būtų per vėlu kaisti komandos įgaliojimus ir taisyti padėtį tarptautiniu lygiu

Vitalija

EVT turi astovaut turi tik prezidentas.Juk kai D.Grybauskautė atstovavo,tada jokių klausimų nekilo.

nereikia lia lia

socialdemokratai padarė pauze,pažiurėjo kieno pusėje dauguma žmoniu ir tik tada išsižiojo.prityrę kgbistai ir grusčikai.žmonių į savo pusę vis vien nepritrauksit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS