Socialdemokratai kritikuoja dalį naujos koalicijos sutarties nuostatų | Diena.lt

SOCIALDEMOKRATAI KRITIKUOJA DALĮ NAUJOS KOALICIJOS SUTARTIES NUOSTATŲ

  • 2

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) teigia, kad dalis pirmadienį pasirašytos naujos valdančiosios koalicijos sutarties nuostatų, susijusių su sveikatos apsaugos privatizavimu, tvariu viešojo sektoriaus finansavimu, balsavimu internetu, darbo santykiais, „kelia nerimą“.

Kaip rašoma socialdemokratų pranešime spaudai, partija „ruošiasi būti konstruktyvia opozicija“.

„Frakcija pažymi, kad „su dideliu susirūpinimu stebės koalicijos sutartyje galimai nurodytas nuostatas privatizuoti sveikatos apsaugos sistemą ir visomis išgalėmis priešinsis tokiems siekiams“. LSDP frakcijos nuomone, sveikatos apsaugos sistema Lietuvoje turi būti viešoji ir finansuojama iš mūsų visų mokamų mokesčių“, – rašoma LSDP pranešime.

Kaip skelbiama išplatintoje LSDP frakcijos pozicijoje dėl darbo 2020-2024 m. Seimo kadencijoje, socialdemokratai taip pat reiškia susirūpinimą koalicijos programoje įtvirtinta nuostata dėl mokesčių, pagal kurią papildomų mokestinių įplaukų nenumatoma.

„Šiuo metu viešojo sektoriaus finansavimo situacija yra prasta ir biudžetas yra įtemptas. Be naujų mokestinių pajamų švietimo sektoriaus, sveikatos apsaugos finansavimo padidinti nebus įmanoma“, – teigiama dokumente.

Taip pat pažymima, kad naujos kadencijos LSDP frakcijai susirūpinimą kelia ir galimas balsavimo internetu 2023 ar 2024 metų rinkimuose įtvirtinimas, kuris, anot jų, skeptiškai vertinamas ir kibernetinio saugumo specialistų.

„Vienu metu užtikrinti balsavimo internetu saugumo, patikimumo ir anonimiškumo nėra įmanoma“, –  rašoma dokumente.

LSDP frakcija taip pat skelbia, kad aktyviai stebės situaciją su darbo santykiais ir „visomis priemonėmis priešinsis tolesniam darbo santykių liberalizavimui bei kai kurių koalicijos partnerių užmojams įvesti nulinių valandų darbo sutartis, taip toliau mažinant darbo santykių saugumą“.

Atkreipiamas dėmesys ir į būsimų valdančiųjų koalicijos sutartyje neišskirtą klimato kaitos problemą.

„Frakcija yra susirūpinusi dėl to, kad būsimos koalicijos programoje nėra nė vieno žodžio, tiesiogiai atliepiančio klimato kaitą, ir šios esminės grėsmės Lietuvos ir pasaulio išlikimui netapimas Vyriausybės darbotvarkės dalimi kelia didelį mūsų susirūpinimą“, – teigiama pareiškime.

Socialdemokratų pozicijoje taip pat dėstomas nepritarimas programavimo, kaip trečiosios kalbos, įvedimui mokyklose.

Rems partnerystės įteisinimo, Stambulo konvencijos ratifikavimo iniciatyvas, žada atverti „Registrų centro“ duomenis

Vis dėlto LSDP išskyrė ir kai kuriuos valdančiųjų klausimus, kuriems pritartų. Kaip jau buvo skelbta anksčiau, socialdemokratai žada remti iniciatyvas dėl vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimo, baudžiamosios atsakomybės už nedidelio kiekio psichoaktyvių medžiagų turėjimą panaikinimą, Stambulo konvencijos ratifikavimą.

„(Socialdemokratai – ELTA) rems iniciatyvas, kuriomis užtikrintų didesnę teisės aktų kokybę ir siūlys savo projektus, kuriais Lietuvos Respublikos Seimui būtų suteikiamos galimybės įvertinti teisės aktų įtaką biudžeto pajamoms ar ekonomikai“, – rašoma LSDP pranešime.

Taip pat skelbiama, kad frakcija rems iniciatyvas, stiprinančias profsąjungas, nevyriausybines organizacijas, laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą, jai atverdama „Registrų centro“ duomenis.

LSDP teigia, kad rems „į koalicijos sutarties priedą nustumtą siekį užtikrinti Lietuvos tautinių mažumų teises“.

„Mes neapsiribosime vien tik sutarties priede minėtais siekiais, tačiau sieksime, kad tautinių mažumų švietimo gimtąja kalba klausimas būtų įtrauktas į nacionalinį susitarimą dėl švietimo“, – rašoma dokumente.

Galiausiai socialdemokratai pabrėžia paramą kovai už žmogaus teises Lietuvai svarbiose Ukrainoje ir Baltarusijoje bei naują Vyriausybę žada kviesti „įvertinti moterų teisių ribojimus Lenkijoje bei spaudos laisvės ir opozicijos varžymus Lenkijoje bei Vengrijoje“.

ELTA primena, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija pirmadienį pasirašė koalicijos sutartį. Naujos kadencijos Seimas į pirmąjį plenarinį posėdį rinksis penktadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ko

noret is bobu dar be seimos kaikuriu ir tos pacios su ? del sex poziurio kuris lemia piliecio morale bei savi/garbe/ bei nepelnyta arogancija kuri veda i nostalgini NIEKUR ?... '?...

Taigi

Ko stebėtis kas į valdžią atėjo ,juk jie nieko nesugeba tik viską prihvatizuoti sau į kišenę

SUSIJUSIOS NAUJIENOS