Socialdemokratai rengia nacionalinį susitarimą dėl švietimo | Diena.lt

SOCIALDEMOKRATAI RENGIA NACIONALINĮ SUSITARIMĄ DĖL ŠVIETIMO

Opoziciniai socialdemokratai su švietimo bendruomene rengia nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kad iki 2030 metų šiai sričiai būtų skiriami 6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Jau keletą mėnesių su profesore Vilija Targamadze dirbame prie nacionalinio susitarimo dėl švietimo“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narė Dovilė Šakalienė.

Anot jos V. Targamadzės iniciatyva suburti švietimo bendruomenės atstovai dirba kartu su kelių politinių partijų atstovais.

Susitarime siūloma nubrėžti „ašinius dalykus“: dėl švietimo sistemos finansavimo, dėl pokyčio apimties ir greičio bei vertinimo sistemos.

„Mūsų konkretus pasiūlymas projekte, kad atsiliepdami į EBPO ir UNESCO rekomendacijas, turime nuosekliai didinti švietimo finansavimą ir ne vėliau, kaip iki 2030 metų pasiekti ne mažiau 6 proc. bendrojo vidaus produkto“, – teigė D. Šakalienė.

„Šiandien stokojame aiškios vizijos, kokia turi būti švietimo sistema, kokie turi būti pasiekti rezultatai, kaip mes matuosime tuos rezultatus ir koks turi būti tam skirtas finansavimas“, – sakė ji.

Visi kalba apie kažkokią mistinę kokybę, ir niekaip nesugebame tarpusavyje išsiaiškinti ir apsibrėžti. Rodiklių tam tikra sistema, suprantama ir priimtina visiems, yra būtinybė.

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas pabrėžė, kad svarbiausia – susitarti, kas yra švietimo kokybė.

„Visi kalba apie kažkokią mistinę kokybę, ir niekaip nesugebame tarpusavyje išsiaiškinti ir apsibrėžti. Rodiklių tam tikra sistema, suprantama ir priimtina visiems, yra būtinybė“, – sakė jis.

Socialdemokratų teigimu, prie nacionalinio susitarimo rengimo kol kas neprisideda valdantieji „valstiečiai“ ir opoziciniai konservatoriai. Tačiau jie vylėsi, kad situacija pasikeis, kai naujasis prezidentas Gitanas Nausėda iniciatyvą perims į savo rankas.

„Dabar, kai prezidentas labai aiškiai ir vienareikšmiai pasisakė, kad nacionalinis susitarimas dėl švietimo yra vienas iš jo prioritetų, ir labai aiškiai pasakė, kad švietimo pažangos siekimas yra turbūt svarbiausias ateičiai rodiklis, kurį turėtume vertinti, manau, kad tai turės labai teigiamą įtaką, ir mes, kaip socialdemokratai, esame pasirengę sujungti pajėgas ir dirbti kartu“, – tvirtino D. Šakalienė.

Penktadienį savo inauguracinėje kalboje G. Nausėda teigė, kad imsis asmeninės iniciatyvos telkti politines jėgas, nevyriausybines organizacijas, piliečių judėjimus, kad būtų pasirašyti nacionaliniai susitarimai dėl švietimo, socialinės atskirties mažinimo, regionų politikos, valstybės prioriteto – tiek finansavimo, tiek ir požiūrio prasme - suteikimas kultūrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS