Statistinis kandidatas į EP: 51-erių susituokęs vyras, turintis virš 210 tūkst. eurų turto | Diena.lt

STATISTINIS KANDIDATAS Į EP: 51-ERIŲ SUSITUOKĘS VYRAS, TURINTIS VIRŠ 210 TŪKST. EURŲ TURTO

  • 0

Statistinis kandidatas į birželį vyksiančius Europos Parlamento (EP) rinkimus yra 51-erių susituokęs vyras, kurio turtas siekia daugiau nei 210 tūkst. eurų.

Tokį statistinio kandidato portretą sudarė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), surinkusi duomenis apie kandidatų išsilavinimą, užsienio kalbas, šeiminę padėtį, deklaruotas pajamas, turtą, sąsajas su juridiniais asmenimis ir kita.

VRK trečiadienį paskelbė rinkimuose į EP iš viso registravusi 319 kandidatų. Vieną kandidatę registruoti buvo atsisakyta.

Lyginant su 2019 metų rinkimais, šiemet kandidatuoja šiek tiek didesnis skaičius asmenų. Prieš penkerius metus komisija buvo registravusi 301 kandidatą.

Kandidatuoja daugiau vyrų

Šiemet į EP mandato siekia 200 vyrų ir 119 moterų.

Lietuvos žaliųjų partijos kandidačių sąraše – 22 moterys. Daugiausiai – 19 – vyrų yra Nacionalinio susivienijimo kandidatų sąraše.

Dviejų partijų sąrašuose lyčių balansas yra išlaikytas po lygiai. Po 11 vyrų ir po 11 moterų yra Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos regionų partijos sąrašuose.

VRK duomenimis, kandidatų amžiaus vidurkis rinkimų dieną sieks 51 metus ir 1 mėnesį. Prieš penkerius metus šis vidurkis siekė 51 metus ir 3 mėnesius.

Vyriausias iš kandidatuojančių – Taikos koalicijos sąraše esantis vyras, kuriam rinkimų dieną bus 78 metai ir 9 mėnesiai.

Tuo metu jauniausias kandidatas yra 23 metų ir 10 mėnesių vyras iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“.

Rinkimuose varžysis šeši milijonieriai

VRK duomenimis, šiemet rinkimuose dėl europarlamentaro pareigų varžysis šeši milijonieriai. Turtingiausias kandidatas yra Darbo partijos sąraše, du milijonierius turi partija „Laisvė ir teisingumas“, po vieną milijonierių yra Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamuose kandidatų sąrašuose.

Bendra visų kandidatuojančių asmenų disponuojamo turto suma – beveik 67,5 mln. eurų.

Pasak VRK, susumavus visų kandidatų deklaruoto turto sumas (privalomas registruoti turtas, vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai ir piniginės lėšos) ir išvedus vidurkį vienas asmuo disponuoja apie 211 tūkst. eurų turtu.

20 kandidatų nurodė, kad neturi jokio turto, jų turto deklaracijose – nuliai. Šeši iš jų kandidatuoja su Tautos ir teisingumo sąjunga (centristais, tautininkais), o keturios jokio turto nenurodžiusios kandidatės yra įrašytos į Lietuvos žaliųjų partijos kandidatų sąrašą.

Rinkimuose dalyvauja septyni teisti asmenys

VRK duomenimis, šiemet rinkimuose į EP dalyvauja septyni asmenys, kurie yra teisti dėl tyčinių nusikaltimų. 2019 metų rinkimuose dėl europarlamentaro nario mandato varžėsi šeši teisti kandidatai.

Informaciją apie kandidatų teistumą komisija tikrina bendradarbiaudama su Informatikos ir ryšių departamentu.

Pasak komisijos, teikdami dokumentus, 282 kandidatai nurodė mokantys anglų kalbą, 265 – rusų, 74 susišnekėtų lenkiškai, 72 – vokiškai, o 33 – galėtų bendrauti prancūziškai. Dauguma kandidatų nurodė galintys susikalbėti keletu iš kalbų.

Duomenis apie užsienio kalbas kandidatai nurodo savo biografijose. VRK neturi pareigos tikrinti šių duomenų tikslumo.

214 kandidatų savo biografijose nurodė, kad yra susituokę. 52 deklaravo, kad yra nevedę arba netekėjusios, 42 pažymėjo, kad yra išsiskyrę. Kandidatų sąrašuose yra šeši našliai, o esantys partnerystėje nurodė penki kandidatai.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks birželio 9 dieną. Juose iš Lietuvos bus išrinkta 11 europarlamentarų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS