STT: neturime teisės tikrinti politikų aplinkos, ją turėjo įsivertinti M. Navickienė | Diena.lt

STT: NETURIME TEISĖS TIKRINTI POLITIKŲ APLINKOS, JĄ TURĖJO ĮSIVERTINTI M. NAVICKIENĖ

Vienas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovų pareiškė, kad tarnyba netiria politikų aplinkos – iš posto pasitraukusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė ją turėjo įsivertinti pati.

„Jeigu tie asmenys tikrai vertina – jeigu verslus padarę, tikrai turi tam tikrą išsilavinimą ir suvokimą, kad gali kilti rizikų būtent tai ministrei, tai gal jie galėtų jos neskraidinti, nepavežti, neapnakvindinti“, – LRT radijui penktadienį sakė STT direktoriaus pavaduotojas Elanas Jablonskas. 

„Tas pats ir su jos aplinkos žmonėmis. Reikėtų įsivertinti, turėti tą kritinį mąstymą ir tada uždavinėti klausimus ne tarnyboms, o pačiai sau, kodėl tu tą padarei“, – pridūrė jis.  

Pasak E. Jablonsko, skiriant žmogų į svarbias valstybės pareigas STT tikrina ir teikia duomenis apie jo teistumą, pareikštus įtarimus korupcijos srityje, priesaikos sulaužymą, tarnybinius nusižengimus. Tačiau, jo teigimu, tarnyba neturi teisinio pagrindo teikti duomenų apie žmogaus aplinką ir ryšius. 

„Mes negalime neteisėtai rinkti duomenų apie asmenį, kokias jis pareigas beužimtų, jeigu jis nedaro jokios nusikalstamos veikos. Rinkti duomenis apie tai, kad kažkas su kažkuo skrenda neturint tam pagrindo, būtų neteisėtas duomenų rinkimas“, – sakė E. Jablonskas.

Ministrei jau lipant į lėktuvą tikrai STT ar kitos tarnybos neindikuos, kad jūs galbūt negalit.

„Ministrei jau lipant į lėktuvą tikrai STT ar kitos tarnybos neindikuos, kad jūs galbūt negalit“, – kalbėjo STT direktoriaus pavaduotojas. 

Pasak jo, lyderystės korupcijos prevencijos srityje turėjo imtis ir pati M. Navickienė bei jos komanda – pavyzdžiui, už korupcijos prevenciją atsakingi žmonės, be to, duomenis apie valstybės institucijų vadovų ir politikų aplinką gauna vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija.

„Jeigu komisija nekomunikuoja viduje Vyriausybėje, tai čia jau klausimas tikrai nebe man“, – teigė E. Jablonskas.

M. Navickienė atsistatydino paaiškėjus, kad su sutuoktiniu Mindaugu Navicku, dirbusiu teisėsaugos akiratyje atsidūrusioje finansinių technologijų įmonėje „Foxpay“, jos savininke Ieva Trinkūnaite ir jos sugyventiniu, dėl finansinių nusikaltimų kalėjusiu Vilhelmu Germanu pernai privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė turinti klausimų institucijoms dėl įmonių, kurių veikloje dalyvavo ar dalyvauja ministrės sutuoktinis.

„Dėl įmonių klausimų daugiau galima turėti turbūt institucijoms, kurios pateikia informaciją specialiai Vyriausybės komisijai. Todėl, kad, kaip žinia, leidimas įsigyti įmonės (leidimas I. Trinkūnaitei įsigyti „Foxpay“ – BNS) akcijas buvo suteiktas turbūt prieš dvejus metus ir tuomet aplinkybės, kurios dabar yra plačiai aptarinėjamos viešumoje, nebuvo pateiktos komisijai. Ir čia yra klausimas, kodėl? Ar jos buvo nežinomos, kada jos tapo žinomos, kodėl nebuvo keiptasi į komisiją tada, kai jos tapo žinomos“, – kalbėjo premjerė.

„Tai yra svarbūs klausimai ir, matyt, į juos atsakymų reikės ieškoti savo eiga“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Garantuotai

nausędai ši kelionė buvo atnešta ant padėklo,būtent, šitų tarnybų

Onė

Tai kam tada esate reikalingi...

Anonimas

Manau visos "sudmuses" bandys sudoroti,ta, "s.gabala" . Kas yra aplinka?Is kokios "aplinkos" "banku garantas" finansavosi ejimui...?Kokia aplinka,"patareju" pavidalu, gaubia "banku garanta" ?Kiek, pagal "konstitucija","b.g",priklauso patareju,pagal kokia "konstitucijos eilute ..." finansuojama "prezidentura ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS