Su Filipinų prezidentu susitikusi I. Šimonytė aptarė galimą aktyvesnį ekonominį bendradarbiavimą | Diena.lt

SU FILIPINŲ PREZIDENTU SUSITIKUSI I. ŠIMONYTĖ APTARĖ GALIMĄ AKTYVESNĮ EKONOMINĮ BENDRADARBIAVIMĄ

  • 16

Sutampantis šalių saugumo iššūkių vertinimas yra paskata plėsti tarpusavio ryšius, sako penktadienį su Filipinų prezidentu Ferdinandu Marcosu susitikusi premjerė Ingrida Šimonytė.

„Mūsų šalis sieja bendras interesas išsaugoti taisyklėmis paremtą tarptautinę tvarką. Kad ir kur pasaulyje į šias taisykles pasikėsinama, tai neturi būti toleruojama kaip norma, antraip matysime tik daugiau atvejų, kai savo tikslams siekti pasitelkiama jėga ir prievarta“, – penktadienį Vyriausybės išplatintame pranešime cituojama I. Šimonytė.

„Tokia „stipresniojo teisė“ kelia didžiules grėsmes saugumui, laisvai prekybai ir ekonomikai“, – akcentavo ji.

Pranešime nurodoma, kad susitikimo metu politikai kalbėjosi apie Europos ir Indijos-Ramiojo vandenynų saugumą, dvišalius santykius, perspektyvų šalių ekonominį bendradarbiavimą, klimato kaitos temas.

Susitikime premjerė taip pat pažymėjo Filipinų pozicijos remiant Ukrainą svarbą.

„Rusija mato kaimynines šalis kaip savo „įtakos sferą“, neigdama suverenių šalių savarankiškumą ir valią – būtent taisyklės kaip tarptautinės tvarkos pagrindas yra patikimiausias būdas šalims apsisaugoti nuo tokios autoritarinių režimų agresijos“, – teigė Vyriausybės vadovė.

„Be to, tik remdamasis taisyklėmis grįstu bendradarbiavimu, paisančiu mažų valstybių interesų, pasaulis gali įveikti globalius iššūkius kaip klimato kaita, pridūrė Lietuvos Vyriausybės vadovė“, – pridūrė ji.

Taip pat aptartas Lietuvos bei Filipinų aktyvesnio ekonominio bendradarbiavimo ir dvišalių ryšių potencialas – skaitmeninės infrastruktūros, žemės ūkio ir maisto produktų, taip pat kibernetinio saugumo srityse.

Ministrė pirmininkė akcentavo, kad Lietuva siekia diversifikuoti eksporto rinkas ir didelį dėmesį skiria Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono partnerystėms, tarp jų – ir su Filipinais.

Susitikime diskutuota ir dalijimosi patirtimi svarba atremiant hibridines grėsmes bei kovojant su dezinformacija.

ELTA primena, kad trečiadienį premjerė išvyko į Singapūrą, kur dalyvauja gynybos ir saugumo konferencijoje „Shangri-La Dialogo“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

M

Laksto po pasaulį,pilsto iš tušcio į kiaurą,kodel su skarele?nejaugi vyrams neaisku,juk pas kai kurių irgi adomo obuolys ryškus.

Expert

Absurdo teatras lietuvoje tęsiasi, kas padarys tvarką?

:)))

uz ka gerbt? uz kenkima lietuvai ar vojazus i egzotines salis?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS