Sureagavo S. Skvernelis: prezidentė nori destabilizuoti Vyriausybės darbą | Diena.lt

SUREAGAVO S. SKVERNELIS: PREZIDENTĖ NORI DESTABILIZUOTI VYRIAUSYBĖS DARBĄ

Premjeras Saulius Skvernelis sureagavo į prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą neskiri jo siūlomos socialdarbietės Irmos Gudžiūnaitės į aplinkos ministres.

Pasak premjero, dėl I. Gudžiūnaitės premjeras tarėsi su D. Grybauskaite, todėl jį stebina trečiadienį pareikštas šalies vadovės sprendimas. S. Skvernelio teigimu, prezidentė eilinį kartą parodė ne tik savo požiūrį į jo vadovaujamą Vyriausybę, tačiau ir norą destabilizuoti Vyriausybės darbą.

„Su prezidente buvo aptarta ne viena ir ne dvi galimos aplinkos ministro kandidatūros. Deja, nei dėl vienos iš jų rasti sutarimo nepavyko. I. Gudžiūnaitės kandidatūra su šalies vadove buvo suderinta iš anksto - todėl ir pateikta. Maža to, prezidentė kandidatei po pokalbio sakė, kad sprendimas bus teigiamas, todėl šiandienos pareiškimas iš tikrųjų stebina. Akivaizdu, kad taip prezidentė eilinį kartą parodė savo požiūrį į šią Vyriausybę. Esu tikras, jog Aplinkos ministerijai ypatingai reikia aukštos kvalifikacijos teisininko, kuris nebūtų susijęs korupciniais ryšiais su šios srities interesų grupėmis.

Ministro pozicija lieka laisva, šias pareigas toliau laikinai eis energetikos ministras. Žinodamas, kiek užtruko derinimas ir koks prezidentės požiūris, darau išvadą, jog bus atmesta bet kuri kita mano teikiama kandidatūra. Tai reiškia, kad su šia prezidente suderinti naujo ministro kandidatūros bus neįmanoma.

Aiškiai matau ir artėjančių rinkimų kontekstą, matau, kiek iš tiesų verti prezidentės pažadai į juos nesikišti bei nepalaikyti nei vieno kandidato.

Prezidentės sprendimas aiškiai parodo, koks svarbus yra darnus Prezidentūros ir Vyriausybės bendradarbiavimas, kai žmonės nėra skirstomi į „savus“ ir „svetimus“, kai „saviems“ nėra ruošiamos minkštos kėdės valstybinėse įmonėse ar ambasadose, o „svetimi“ nėra viešai žeminami, kai siekiama bendrų tikslų, kai noras jauniems žmonės leisti užimti aukštas pareigas nėra tik skambi frazė tuo netikinčių politikų lūpose. Deja, šiandien to labai trūksta.

Šį šalies vadovės sprendimą suprantu kaip eilinį ir jau sisteminį norą destabilizuoti Vyriausybės darbą, įkalti pleištą tarp koalicijos partnerių ir darsyk mesti abejonių šešėlį.

Aiškiai matau ir artėjančių rinkimų kontekstą, matau, kiek iš tiesų verti prezidentės pažadai į juos nesikišti bei nepalaikyti nei vieno kandidato. Prezidentės kritika dėl Vyriausybės vidaus ir užsienio politikos pastarosiomis savaitėmis tapo itin aštri, virstanti konkrečiais ir destruktyviais veiksmais. Neabejoju, ateityje tai matysime dar dažniau.

Kaip Vyriausybės vadovas negaliu veltis į tuščius konfliktus, turiu užtikrinti stabilų valdžios institucijų darbą - ir tai padarysiu“, - fesbuke rašė premjeras.

Trečiadienį prezidentė D. Grybauskaitė atmetė premjero S. Skvernelio siūlomą socialdarbietės I. Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministres. Pabrėžusi, kad Aplinkos ministerijai tenka labai platus atsakomybių spektras, prezidentė pakvietė premjerą šiam sudėtingam sektoriui ieškoti visapusiškos patirties turinčio kandidato.

Prezidentės sprendimo pagrindinis argumentas - I. Gudžiūnaitės kompetencijų stoka.

Pasak D. Grybauskaitės sprendimą išplatinusios Prezidentūros, pagrindiniai šalies vadovės keliami reikalavimai visiems kandidatams į ministrus yra profesionalumas, kuruojamos srities išmanymas, administraciniai gebėjimai, skaidrumas ir interesų konflikto vengimas.

I.Gudžiūnaitė, pasak prezidentės, veržli ir perspektyvi jauna politikė, tačiau neturi reikiamos dalykinės patirties ir susitikime nepademonstravo vadovavimui aplinkos apsaugos sektoriui reikiamų žinių ir kompetencijos.

ELTA primena, kad dabar I. Gudžiūnaitė yra teisingumo viceministrė.

Anksčiau ministras pirmininkas S. Skvernelis sakė, kad I. Gudžiūnaitė yra profesionalus ir veržlus žmogus.

Valdančiajai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP) priklausanti I. Gudžiūnaitė Vilniaus universitete įgijo teisės magistro laipsnį, dirbo teisininke, teisingumo atašė Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje.

ELTA primena, kad Aplinkos ministerija vadovo neturi nuo gruodžio pradžios, kai premjeras S. Skvernelis inicijavo Kęstučio Navicko pasitraukimą. Aplinkos ministro pareigas laikinai eina energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

S. Skvernelis dar prieš pasiūlant I. Gudžiūnaitės kandidatūrą atskleidė, kad buvo svarstomos dviejų moterų kandidatūros. S. Skvernelio vadovaujamoje Vyriausybėje dirbusias švietimo ir mokslo, teisingumo ir kultūros ministres pakeitus vyrams, šiuo metu jie vadovauja 13 iš 14 ministerijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

ALGIS

Kai prezidentas , oficialiuose pasitarimuose , kalba ne valstybine kalba , -ĮŽEIDŽIA SAVO TAUTĄ , ar gidėjote Merkel , per ES pasitarimus , kalbant ne vokiškai , - NE , KUR TAI MATYTA , KAD PREZIDENTO KALBĄ REIKIA VERSTI SAVO TAUTAI , KĄ VEIKIA KALBOS KOMISIJA . VALIO SKVERNELIUI .

Nejuodinkit vieni kitų

Prezidentė-labai kompetentinga,išprususi, turinti autoritetą Europoje ir pasaulyje. Kovojanti su negerovėmis Lietuvoje. Jai lygių nedaug yra. O kas link jaunos būsimos ministrės- prezidentė yra teisi. Ši jaunuolė protinga, bet dar turi paaugti , kad galėtų vadovauti tokiai svarbiai ministerijai.

Petras

Mergaites ir Berniukai,atsisukite i tai ka DABAR iscsirinksime. Pasitikejimo NERA SVYRUOJANTIEMS, LINGUOJANTIEMS, BADANTIEMS PIRSCTAIS IR VISOKIAIS DALYKAIS I KITUS, Tai gali teestis, jei iscsirinkime is ju tarpo. Linguos, svyruos ir pasakos kokia buvo buvusioji , bet ne kazka darys pats ar jo Pati. Ar rinksime isc TOKIU!? Butu apgailetina..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS