T. V. Raskevičius: migrantų perkėlimo procesas dar turi savų iššūkių | Diena.lt

T. V. RASKEVIČIUS: MIGRANTŲ PERKĖLIMO PROCESAS DAR TURI SAVŲ IŠŠŪKIŲ

Trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, lankęsis Ruklos pabėgėlių centre, sakė, kad šiuo metu Lietuva laiko demokratinės valstybės egzaminą, svarstydama, kaip sudaryti orias sąlygas pabėgėliams Lietuvoje.

Komiteto pirmininko teigimu, valstybė deda kryptingas pastangas, tačiau šiuo metu dar yra iššūkių modulinių namelių miestelyje Rukloje.

„Akivaizdu, kad procesas turi savų logistinių iššūkių, tačiau Vidaus reikalų ministerija yra davusi pažadą perkėlimus įvykdyti iki spalio 1 dienos, o iškilus tam tikriems logistiniams iššūkiams – iki šildymo sezono pradžios. Tai labai tikiuosi, kad perkėlimo procesas tiek Rukloje, tiek į Naujininkus, tiek Kybartus vyks sklandžiai ir palapinėse gyvenančių asmenų artimiausiu metu nebeliks“, – komentavo T. V. Raskevičius.

Iš planuotų iki šios savaitės perkelti 400 migrantų kol kas Rukloje yra tik 240, o palapinėse tebegyvenančių pabėgėlių skaičius yra nuolat kintantis.

Žmonėms, ypač vaikams, nėra užtikrintos elementarios sąlygos. Jie yra pasienio užkardose per visą praktiškai perimetrą. Man sunku parinkti žodžius, bet tai nėra žmoniška.

Išvažiuojamajame Žmogaus teisių komiteto posėdyje dalyvavęs komiteto narys Vytautas Bakas teigė, kad didžioji dalis pažeidžiamų grupių asmenų vis dar gyvena ne moduliniuose nameliuose, bet palapinėse ir nešildomose užkardose.

„Čia mes pamatėme, kad perkėlimas iš esmės nevyksta. Nuo birželio 2 dienos prasidėjusi pabėgėlių krizė, (...) tai yra jau keli mėnesiai praėję. Žmonėms, ypač vaikams, nėra užtikrintos elementarios sąlygos. Jie yra pasienio užkardose per visą praktiškai perimetrą. Man sunku parinkti žodžius, bet tai nėra žmoniška“, – sakė V. Bakas.

T. V. Raskevičiaus teigimu, šiuo metu yra atliekama stebėsena tų vietų, kuriose migrantai bus apgyvendinti ilgesniam laikui: kuriama infrastruktūra, perkami moduliniai nameliai, planuojama teikti švietimo, socialines paslaugas.

Dėl viešojoje erdvėje pasklidusios informacijos apie smurtą ir seksualinį išnaudojimą tarp migrantų, T. V. Raskevičius galimą tarptautinių organizacijų kritiką ir pasiūlymus vertina ne kaip sankcijas, o kaip konstruktyvius patarimus ir pasiūlymus, kaip galima efektyviau susitvarkyti su esama situacija.

„Vienintelis būdas atsakant į galimus kaltinimus ar tam tikrus klausimus yra visiškas skaidrumas ir tiesiog atviras pasakymas taip, kaip yra, kokia pagalba mums reikalinga ir tiesiog problemų nekišimas po kilimu“,  – teigė komiteto pirmininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

MANYCIAU

ir raskeviciui ten kabineta irenkite,kad 24val.per para nelegalu teises gintu

Nuotraukoje -

kairėje pusėje Ti Vi Raskevičius, dešinėje pusėje - vaikai. Kažkas čia neaišku....ponai prisiekusieji tarėjai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS