Tarp būsimų ambasadorių – ir eksministro L. Linkevičiaus kandidatūra | Diena.lt

TARP BŪSIMŲ AMBASADORIŲ – IR EKSMINISTRO L. LINKEVIČIAUS KANDIDATŪRA

Prezidento Gitano Nausėdos prieš kelerius metus nustatytas „atšalimo“ laikotarpis buvusiam užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui baigiasi – jo kandidatūra jau svarstoma tarp ketinamų skirti ambasadorių.

BNS žiniomis, jai trečiadienį pritarta Seimo Užsienio reikalų komitete (URK).

Svarstymų dėl eksministro kandidatūros oficialiai nepatvirtina nei Seimo URK nariai, nei kandidatūrą teikianti Užsienio reikalų ministerija.

URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis BNS teigė, kad įstatymai neleidžia atskleisti tokios informacijos, nes iki valstybės, kur siunčiamas dirbti ambasadorius, agremano (sutikimo) gavimo šie duomenys yra įslaptinti.

Jis tik pasidžiaugė užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio požiūriu dėl naujų ambasadorių skyrimo.

„Pagarba Gabrieliui, jis labai sutvarkė tą skyrimą, mes realiai šiandien kalbame apie tai, kas vyks po metų. Taip niekada nebūdavo. Kai perėmėme šią kadenciją, turėjome dirbti su tuo, kas jau turėjo būti prieš metus ar dvejus padaryta, nes buvo neužpildyta daugybė vakansijų“, – BNS sakė parlamentaras.

„Dabar labai tvarkingai skelbiami konkursai, aišku, užtrunka derinimas, bet, kaip matau, kol kas tie susitarimai vyksta. Sunku prisiminti, kada mes čia, komitete, kokį ambasadorių skyrėme ne bendru sutarimų“, – pridūrė jis.

Dar 2021 metais L. Linkevičių norėta skirti Lietuvos ambasadoriumi JAV, tačiau tuomet prezidentas G. Nausėda pareiškė nematantis galimybės buvusius užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrus skirti ambasadoriais Vašingtone ir Briuselyje, nes jiems reikalingas „politinio atšalimo“ laikotarpis.

Šalies vadovo teigimu, pauzė po politinių pareigų ėjimo yra reikalinga, siekiant diplomatinės tarnybos depolitizavimo.

„Jeigu mes tikrai ne žodžiais, o darbais ir savo veiksmais norime siekti diplomatinės tarnybos depolitizavimo, tai mes tokį politinio atšalimo laikotarpį turėtume taikyti“, – 2021 metų sausį kalbėjo G. Nausėda.

BNS žiniomis, šiuo metu svarstoma, kad L. Linkevičius galėtų būti eiti Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje pareigas.

Šį diplomatinė atstovybė vadovo dabar neturi – rugpjūčio 31 dieną ambasadoriaus Švedijoje pareigas baigė eiti diplomatas Giedrius Čekuolis.

Ambasadorių skyrimo procesas viešu paprastai tampa Vyriausybei įregistravus teisės aktų projektus, susijusius su kandidatūros teikimu prezidentui.

L. Linkevičius užsienio reikalų ministro pareigas ėjo dvi kadencijas iš eilės – nuo 2012-ųjų iki 2020-ųjų.

Po Seimo rinkimų 2021 metų sausį jis grįžo į diplomatinę tarnybą, buvo paskirtas ambasadoriumi ypatingiems pavedimams.

Ambasadorius Lietuvoje skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Raginu

Nesivaržykime, vertinkime patirtį, išmintį ir profesinę intuiciją - visa tai galime nesunkiai rasti L. Linkevičiaus asmenyje.

TFUuuu

Jis dar gyvas ?

vemti norisi

nebekiskit jus to agrasto jau niekur
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS