Teisingumo ministerija: politinėms partijoms šalyje priklauso per 98 tūkst. žmonių | Diena.lt

TEISINGUMO MINISTERIJA: POLITINĖMS PARTIJOMS ŠALYJE PRIKLAUSO PER 98 TŪKST. ŽMONIŲ

Politinėms partijoms šalyje priklauso per 98 tūkst. žmonių, daugiausia iš jų vienija Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), rodo ketvirtadienį paskelbti Teisingumo ministerijos duomenys.

Jais remiantis, iš viso šalyje registruotos 28 partijos, iš jų veikiančios – 24, kitos partijos yra likviduojamos arba joms pradėta likvidavimo procedūra. Šios politinės jėgos iš viso vienija 98 tūkst. 324 narius.

Daugiausia žmonių priklauso socialdemokratams – 15 205 nariai. Antroje vietoje – Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai, jiems priklauso 13 388 asmenys.

Trečią vietą užima Darbo partija, kuri vienija 10 481 narį.

Nors socialdemokratai ir turi daugiausiai narių, jų skaičius per pastarąjį pusmetį sumenko gausiausiai – maždaug 1,3 tūkstančio. Šių metų kovo duomenimis LSDP vienijo 16 tūkst. 570 narių.

Kaip BNS sakė partijos atsakingasis sekretorius Justas Pankauskas, pokytis yra susijęs su organizacijos viduje vykstančiomis pertvarkomis.

„Šį pavasarį kiekvienas skyrius – o jų yra 60 – patikrino, kiek turi aktyvių narių, besilaikančiųjų LSDP statuto reikalavimų. Kitaip tariant, ar nariai dalyvauja partijos veikloje, moka nario mokestį, neišvykę gyventi į kitą šalį ar neiškeliavę anapilin. Tad dabartinis skaičius tiksliai atspindi, kiek yra aktyvių, o ne popierinių socialdemokratų“, – teigė politikas.

Pasak jo, keliasdešimties naujų narių atsiradimas „iš dalies kompensuoja neaktyvių narių išbraukimą iš sąrašų“.

„Beje, pavasarį peržiūrėjome ir pakeitėme partijos Statutą – į partiją dabar galima įstoti paprasčiau: tereikia užpildyti prašymą įstoti partijos internetiniame puslapyje ir jis nagrinėjamas“, – aiškino J. Pankauskas.

Mažiausiai narių turi Dariaus Kuolio vadovaujamas „Lietuvos sąrašas“, šiai politinei jėgai priklauso 2003 nariai.

Dvi iš 24 veikiančių partijų apie narių skaičių duomenų nepateikė, nors tą turėjo padaryti iki spalio 1 dienos. Tai – „Drąsos kelias“ ir Žemaičių partija.

Trys partijos – Lietuvos politinių kalinių partija, Tautos vienybės sąjunga, Partija Tvarka ir teisingumas – likviduojamos dalyvių sprendimu.

Tuo metu Kovotojų už Lietuvą sąjungai likvidavimo procedūra inicijuota Juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva.

Remiantis šiuo metu galiojančiu teisiniu reguliavimu, Lietuvoje veikiančiai partijai turi priklausyti mažiausiai 2000 narių.

Artimiausiu metu Teisingumo ministerija numato atverti daugiau politinių partijų duomenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS