Utenos meras A. Katinas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba | Diena.lt

UTENOS MERAS A. KATINAS PRIPAŽINTAS KALTU DĖL PIKTNAUDŽIAVIMO TARNYBA

Panevėžio apygardos teismas penktadienį kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba pripažino Utenos rajono merą Alvydą Katiną, bet išteisino jį dėl prekybos poveikiu.

Merui skirta 8,4 tūkst. eurų bauda, BNS pranešė teismo atstovė Jolita Gudelienė.

Prokuratūra siūlė merą pripažinti kaltu pagal visus kaltinimus ir skirti jam 18 tūkst. 800 eurų baudą.

A. Katinas kaltę neigė ir tikėjosi būti išteisintas.

Šioje byloje nuosprendis taip pat paskelbtas buvusio ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovei Džuljetai Žiugždienei.

Ji pripažinta kalta dėl dokumento suklastojimo. Buvusiai sekretoriato vadovei skirta 4,7 tūkst. eurų bauda.

Dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir turto iššvaistymo Dž. Žiugždienė buvo išteisinta.

Kaltinamojo akto duomenimis, 2014 metų rugsėjį – lapkritį, A. Katinas, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas asmeninės naudos, pareikalavo bendrovės „Utenos melioracija“, kad ši neatlygintinai suremontuotų Dž. Žiugždienei priklausantį gyvenamąjį namą Utenos rajone.

Anot teisėsaugos, to meras reikalavo siekdamas Dž. Žiugždienės palankumo ateityje.

Dž. Žiugždienė kaltinta, kad siekdama nuslėpti nusikalstamu būdu gautą turtą, atgaline data parengė netikrą dokumentą – prašymą suremontuoti jos namo stogą ir pakeisti lauko duris, kurį pateikė bendrovei „Utenos melioracija“.

Moteris kaltinta ir tuo, kad piktnaudžiaudama tarnyba iššvaistė Vyriausybės kanceliarijos turtą – esą atsidėkodama už jos gyvenamojo namo remonto darbų priežiūrą vienam Utenos rajono savivaldybės darbuotojui 2014 metų kovo mėnesį perdavė neatlygintinai Vyriausybės reprezentacijai skirtą vyrišką šveicarišką laikrodį su logotipu „Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas“.

Teismas mano, kad meras piktnaudžiavo, kai pasikvietė bendrovės direktorių dėl namo remonto, perdavė namo raktus.

„Tai vyko savivaldybėje, jo kabinete“, – BNS sakė teismo atstovė J. Gudelienė.

D. Žiugždienė nuteista, nes parašė pažymą atgaline data.

Dėl kai kurių inkriminuotų nusikaltimų kaltinamieji buvo išteisinti, „arba neįrodžius, kad padarė nusikalstamą veiką arba dalyvavo padarant nusižengimą, arba nepadaryta veika, turinti nusikaltimo arba baudžiamojo nusižengimo požymių“, sakė teismo atstovė.

Prasidėjus tyrimui A. Katinas suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje (LSDP), tačiau su šia partija sieks perrinkimo dar vienai kadencijai šių metų tiesioginiuose merų rinkimuose.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas.

Palieka spręsti rinkėjams

Socialdemokratai šiuo metu neturi galimybės koreguoti kandidatų tiesioginiuose merų rinkimuose, todėl teisiamo į Utenos merus dar vienai kadencijai kandidatuojančio A. Katino situaciją palieka vertinti rinkėjams.

„Dabar jau esame rinkimų finišo tiesiojoje ir kandidatų sąrašų ar kandidatų į merus mes jau nekeisime, nes tokios galimybės neturime ir paliksime visą šią istoriją įvertinti rinkėjams. Bet pasibaigus rinkimams ir visiems teisminiams nagrinėjimams, mes prie šios istorijos grįšime“, – Žinių radijui penktadienį sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas.

Pasak jo, A. Katinas, jei sulauktų nepalankaus teismo sprendimo, greičiausiai jį skųstų. O partija jį svarstytų tuo atveju, jei įsiteisėtų galutinės instancijos apkaltinamasis nuosprendis.

„Kiek esu susipažinęs su ta istorija ir kiek pats A. Katinas yra pasakojęs, tai tas nusižengimo mastas ir apimtis yra labai įdomi ir teismas tai turi įvertinti“, – kalbėjo G. Paluckas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

reketuojam tiesiogine prasme,utenos diktatorius su kosmine duokliu prievarta.susivokit kas cia utenoje .partine imperija ir ka jus parazitai cia veikiat...cia jokiu istatymu. daro mafukai ka nori.cia vien su katinu teisindumui dirbt penkmeciui nes visos kadencijos neteisetos zmogus vykdantis neteisetais budais gerove savo partiniu labui.ar bus vykdytas teisingumas laikas parodys .sesk zmogau I savo audi ir varyk neatsisukdamas I juknenus rasyt eilerasciu

Mali

Tegul ,,meta "akmenį į merą tas, kuris yra pats be nuodėmės. Manau tokių nėra...

Jiems

Lukasenkos reikia,- 5 metai, su TURTO KONFISKACIJA !!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS