Teismas: už kolegę balsavusi Švenčionių politikė nesulaužė priesaikos | Diena.lt

TEISMAS: UŽ KOLEGĘ BALSAVUSI ŠVENČIONIŲ POLITIKĖ NESULAUŽĖ PRIESAIKOS

  • 2

Nors balsavo už kolegę, Švenčionių rajono politikė Dovilė Žižienė priesaikos nesulaužė, konstatavo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Teismas konstatavo, kad D. Žižienė 2017 metų rugpjūčio 31 dieną per Švenčionių rajono savivaldybės tarybos posėdį naudojosi kitos savivaldybės tarybos narės identifikacine (registravimosi) kortele ir balsavo už ją priimant sprendimą.

„Tokiu būdu savivaldybės tarybos narė nesilaikė savivaldybės tarybos sprendimų priėmimo procedūrai taikomų teisės aktų reikalavimų“, – teigiama LVAT sprendime.

Kita vertus, teismas pabrėžė, kad tik šiurkštūs nusižengimai sudaro pagrindą teismui teikti išvadą, jog savivaldybės tarybos narys sulaužė priesaiką ir nevykdė jam įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

„Byloje atsižvelgta į tai, kad D. Ž. už kitą tarybos narę balsavo vieną kartą, pažeidimas nebuvo sistemingas ar pakartotinis, savivaldybės tarybos klausimas, dėl kurio balsuota, nepasižymėjo ypatinga svarba, taip pat nebuvo duomenų dėl D. Ž. suinteresuotumo balsuoti už kitą savivaldybės tarybos narę ar akivaizdaus piktnaudžiavimo savo padėtimi“, – teigiama LVAT pranešime.

Atsižvelgdamas į šias aplinkybes, LVAT nusprendė, kad „padarytas nusižengimas nevertintinas kaip šiurkštus ir nesudaro pakankamo pagrindo teikti išvadą dėl savivaldybės tarybos narės priesaikos sulaužymo ir (ar) jai įstatymuose nustatytų įgaliojimų nevykdymo“.

LVAT išvada yra galutinė ir neskundžiama.

Švenčionių rajono savivaldybės taryba dėl išvados, ar savivaldybės tarybos narė D. Žižienė sulaužė priesaiką ir nevykdė jai įstatymuose nustatytų įgaliojimų, į LVAT kreipėsi sausį.

Tarybos prašyme teismui nurodyta, kad praėjusių metų rugpjūčio 31 dieną D. Žižienė per tarybos posėdį naudojosi kitos Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narės kortele ir balsavo už ją priimant sprendimą. Anot tarybos teikimo, taip galėjo būti pažeisti įstatymai ir sulaužyta tarybos nario priesaiką.

Po LVAT sprendimo D. Žižienės mandato panaikinimo klausimas baigtas.

D. Žižienė Švenčionių savivaldybės taryboje atstovauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

Tai antras kartas, kai savivaldybės tarybos nario mandato panaikinimo klausimas, svarstytas LVAT. Pirmą kartą spręsta dėl Raseinių mero „darbiečio“ Algirdo Griciaus įgaliojimų. 2016 metų birželį LVAT paskelbė, kad A. Gricius įstatymų nepažeidė ir priesaikos nesulaužė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

KIEK toks 'teismo' sprendimas kainavo?..

o kiek uz kitus prabalsavusiu seimunu

buvo isteksti is seimo arba jiems atimti mandatai -to pacio ,,,,,,administracinio a lia teismo,,, teiseju sprendimu ??????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS