Tikisi aiškumo dėl kandidatūros į EK: „laisviečiai“ žada priminti civilinės sąjungos klausimą | Diena.lt

TIKISI AIŠKUMO DĖL KANDIDATŪROS Į EK: „LAISVIEČIAI“ ŽADA PRIMINTI CIVILINĖS SĄJUNGOS KLAUSIMĄ

Nors kalbos dėl to, ką Lietuva ketina deleguoti į Europos Komisiją (EK) tęsiasi jau kurį laiką, valdančiosios koalicijos atstovai tik ketvirtadienio rytą susitiks aptarti šį aistras keliantį klausimą. Mažieji koalicijos partneriai jau anksčiau neslėpė pasipiktinimo, jog vykstančio debato fone yra paliekami nežinioje, todėl iš tarybos posėdžio tikisi aiškumo.

Tiesa, valdančiųjų pokalbis gali būti nelengvas. „Laisviečiai“ koalicinės tarybos metu nori aptarti ir Civilinės sąjungos įstatymą, tačiau aiškiai nepasako, ar šią iniciatyvą tiesiogiai sies su kandidatūra į EK – kaip kad yra ne kartą pareiškę anksčiau.

ELTA jau skelbė, kad ketvirtadienio rytą Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen šaukia koalicinės tarybos posėdį. Liberalų lyderė patvirtino, kad pagrindinis darbotvarkės klausimas – kandidatūros į EP.

„Manau, kad koalicijoje aptarti Europos komisaro kandidato pavardes tikrai yra prasminga, nes jos anksčiau ar vėliau turės būti formalizuotos“, – Eltai teigė Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

V. Čmilytės-Nielsen kaip galimos kandidatės į EK pavardė taip pat buvo paminėta kelias savaites besitęsiančių diskusijų kontekste. Klausiama, ar teiktųsi svarstoma į eurokomisares, politikė tiesiai neatsako. Tik pakartoja – Lietuvos delegatą į EK teikia Vyriausybė, todėl, jos teigimu, logiška, kad tai bus konservatorių atstovas.

„Aš apie tai galvoju paprastai – Vyriausybės prerogatyva yra teikti kandidatą. Vyriausybėje ir koalicijoje dominuojanti jėga yra konservatoriai. Ir, natūralu, jie ieškos kandidato ar kandidatų savo partijos gretose. Bet koks kitas veiksmas būtų netikėtas“, – kalbėjo ji.

„Jeigu svarstytų kitą kelią, aš apsvarstyčiau. Bet politinė logika, visgi, diktuoja, kad tai bus kandidatas, kurį pateiks Ingrida Šimonytė su Vyriausybės pritarimu, ir tikėtina, kad tai bus konservatorių kandidatas“, – teigė Seimo vadovė.

Įvertino galimą G. Landsbergio kandidatūrą

Ilgą laiką neoficialiai kalbant, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, dalis konservatorių atstovų jau įvardijo partijos pirmininką tinkamiausiu kandidatu tapti eurokomisaru.

Visgi, prezidentas Gitanas Nausėda LRT televizijai nurodė, jog matytų geresnių kandidatų.

V. Čmilytė-Nielsen mano, jog G. Landsbergio kandidatūra gali būti tinkama. Tačiau politikė neslepia abejonių, ar konservatorių pirmininkas sulauktų palaikymo S. Daukanto aikštės rūmuose.

„Linkiu ir premjerei, ir prezidentui kuo greičiau rasti sutarimą dėl šito valstybiškai labai svarbaus klausimo. Mes norime pasivaržyti dėl svarbaus portfelio. Gabrielius Landsbergis tikrai turi labai ryškų vardą tarptautinėje arenoje, ekspertiškumą – tikrai galėtų būti puikus kandidatas. Klausimas, ar jis gali gauti pritarimą visų tų trijų institucijų – ar bent jau vienos iš dviejų“, – omenyje turėdama Prezidentūrą kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen, nesileisdama į svarstymus, ar matytų tinkamesnių kandidatų už G. Landsbergį.

„Man atrodo, dabar labai svarbu, kad mes nesugaištume nereikalingai daug laiko. Jei yra kažkokia kandidatūra, kuri aiškiai gali nepraeiti, matyt, reikia nusimatyti ir alternatyvas. Bet, vėlgi, pabrėžiu, šiame etape yra Vyriausybė ir prezidentas“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Jai antrino ir Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. Tačiau ekonomikos ir inovacijų ministrė laikosi pozicijos, jog premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūra būtų stipresnė ir leidžianti Lietuvai užsitikrinti svaresnį eurokomisaro portfelį.

„Aš manau, kad Lietuvoje yra puikių kandidatų. Tas pats ministras Landsbergis nemanau, kad būtų blogas komisaras. Tikrai nemanau. Kaip ir kiti ministrai, kurie yra kabinete, ar kiti politiniame lauke veikiantys žmonės. Bet jokių pasiūlymų, jokių pavardžių ir palaikymo nėra paprašyta“, – Eltai teigė A. Armonaitė.

„Jeigu Lietuva norėtų, galėtų gauti įtakingą poziciją – jeigu teiktų būtent premjerės kandidatūrą. Tą darys estai. (...) Tie procedūriniai argumentai, kad galbūt Vyriausybė negali pateikti – jie nėra teisingi. Iš tikrųjų galima nusišalinti ir Vyriausybė gali pateikti, jeigu tik toks noras būtų“, – aiškino ji.

Tiesa, pats bendražygių realiausiu kandidatu į EK įvardijamas G. Landsbergis ir toliau neatsako, ar ketintų pretenduoti į šias pareigas, ir nuo platesnių komentarų šia tema susilaiko.

Laisvės partija koalicinės tarybos posėdyje kels ir civilinės sąjungos klausimą

Nors koalicinės tarybos posėdžio dėmesio centre – kandidato į EK klausimas, „laisviečiai“ savo ruožtu tikina priminsiantys ir Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

„Du darbotvarkės punktus matau. Pirmas punktas – eurokomisaras nuo Lietuvos. Antras punktas – civilinės sąjungos priėmimas“, – sakė Laisvės partijos pirmininkė.

Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas anksčiau yra užsiminęs, jog „laisviečiai“ rems G. Landsbergio kandidatūrą į eurokomisarus priklausomai nuo to, kaip konservatoriai „kovos“ už civilinę sąjungą.

Panaši mažųjų koalicijos partnerių pozicija buvo matoma ir anksčiau. Pernai rudenį naujienų portalas delfi.lt rašė apie „laisviečių“ valdybos patvirtintą planą, kuriame teigiama – jei Civilinės sąjungos įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, partija „gali būti priversta“ blokuoti visus konservatorių teikiamus kandidatus į EK.

Klausiama, ar civilinės sąjungos klausimas bus keliamas būtent šiame kontekste, A. Armonaitė neatsakė.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Iš tikrųjų, tai du labai svarbūs klausimai. Vienas labai aštriai aptarinėjamas, tai, natūralu, reikėtų atviro pokalbio ir sprendimų. Antras klausimas labai paprastas – reikia vos kelių balsų, kad priimtume ir pabaigtume šį svarbų darbą“, – tepasakė parlamentarė.

Apskritai, tęsė ji, koalicinės tarybos posėdyje tikimasi sulaukti aiškumo dėl valdančiųjų keliamos kandidatūros į eurokomisarus.

„Reikėtų pasakyti, kad to pokalbio reikia, nes Seimas balsuoja teikiant tą kandidatūrą. Ir jeigu reikia palaikymo kandidatūrai, tas palaikymas neateis iš kažkokios nuojautos, jis nėra automatinis. Mums reikia žinoti, kokios yra idėjos, kokie žmonės, kokie portfeliai. Antras dalykas – jokios pavardės ir jokio palaikymo kol kas niekas nieko nepaprašė. Aš iš tikrųjų neturiu galimybių skaityti Tėvynės sąjungos narių „Facebook“ paskyrų, kur yra įvairūs teikimai ir visokios pavardės ir argumentai. Ne taip daroma. Tikimės sulaukti (aiškumo – ELTA)“, – apibendrino ji.

Tačiau užuominos apie Laisvės partijos ketinimus diskusijų metu priminti ir Civilinės sąjungos įstatymo projektą V. Čmilytės-Nielsen sutinkamos ne itin palankiai.

„Dar kartą pasikartosiu, ką esu ne kartą sakiusi – kuo labiau civilinės sąjungos klausimą kolegos „laisviečiai“ ryškins kaip kažkokį koalicinį ar gyvybiškai susijusį su kitais klausimais, mano vertinimu, tuo mažesnė tikimybė, kad mes turėsime sėkmingą rezultatą“, – į Laisvės partijos pirmininkės žodžius sureagavo Liberalų pirmininkė.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi, tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS