Per tris išankstinio balsavimo dienas rinkimuose į EP savo valią pareiškė 88,8 tūkst. rinkėjų | Diena.lt

PER TRIS IŠANKSTINIO BALSAVIMO DIENAS RINKIMUOSE Į EP SAVO VALIĄ PAREIŠKĖ 88,8 TŪKST. RINKĖJŲ

  • 0

Per tris išankstinio balsavimo dienas rinkimuose į Europos Parlamentą (EP) balsavo per 88,8 tūkst. rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, tai yra beveik 3,7 procento nuo bendro visų Lietuvoje balsuojančių rinkėjų skaičiaus.

„Rinkimų komisijos dar skuba aptarnauti iki 20 valandos į išankstinio balsavimo vietas atvykusius rinkėjus. Taip pat dar laukiama duomenų iš komisijų, kurie organizavo balsavimą ligoninėse, slaugos ir rūpybos įstaigose, kariniuose vienetuose ir bausmių atlikimo vietose. Todėl galutinis per tris dienas iš anksto balsavusių rinkėjų skaičius dar bus tikslinamas“, – ketvirtadienio vakarą išplatintame pranešime nurodė VRK.

Komisijos duomenimis, per tris išankstinio balsavimo dienas aktyviausiai balsavo Neringos savivaldybės gyventojai. Jų balsavimo aktyvumas siekia beveik 12 procentų. Aktyviai balsavo ir Birštone (8 proc.), Ignalinos (6,3 proc.) bei Lazdijų (6 proc.) rajonuose, taip pat Palangoje (5,9 proc.) registruoti rinkėjai.

Pasyviausiai kol kas balsavo Šiaulių, Kauno ir Kretingos rajonų rinkėjai. Jų aktyvumas siekia tik apie 2 procentus.

Daugiau kaip 445 tūkst. rinkėjų turinčioje sostinėje rinkėjų aktyvumas pasiekė daugiau kaip 5,6 proc., o 242 tūkst. rinkėjų turinčiame Kauno mieste balsavo beveik 3,8 proc. rinkėjų.

Iš didžiųjų miestų kol kas vangiausi klaipėdiečiai. 121 tūkst. rinkėjų turinčiame mieste kol kas balsavo kiek per 2 proc. rinkėjų, pranešė VRK.

Ketvirtadienio vakarą EP rinkimuose baigėsi balsavimas iš anksto.

Penktadienį ir šeštadienį rinkimų komisijos lankys rinkėjus namuose – šia teise nusprendė pasinaudoti beveik 90 tūkst. rinkėjų. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės bei rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Sekmadienis yra pagrindinė rinkimų į EP diena. Anot VRK, šią dieną tikimasi sulaukti didžiausio balsuojančių rinkėjų skaičiaus. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir dirbs iki 20 valandos vakaro.

ELTA primena, kad šiemet į EP kandidatų sąrašus Lietuvoje kelia 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Iš viso rinkimuose į EP teisę balsuoti turi 2 386 422 rinkėjai. Į rinkėjų sąrašą yra įtraukti rinkėjai, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvoje arba užsiregistravo balsuoti užsienyje.

Palyginti su 2019 metų rinkimais į EP, šiemet rinkėjų skaičius sumažėjo 4,2 proc. tai yra 104 120 rinkėjų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS