A. Truncė lieka pripažintas pažeidusiu draudimą papirkinėti rinkėjus | Diena.lt

A. TRUNCĖ LIEKA PRIPAŽINTAS PAŽEIDUSIU DRAUDIMĄ PAPIRKINĖTI RINKĖJUS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį patvirtino, kad „valstietis“ Aurimas Truncė Alytaus rajono mero rinkimų metu pažeidė draudimą papirkti rinkėjus.

Tokią Alytaus rajono savivaldybės rinkimų komisijos išvadą VRK apskundė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tačiau sekmadienį komisija bendru sutarimu skundą atmetė.

„VRK darbo grupė mano, kad LVŽS skunde išvardinti argumentai dėl skundžiamo sprendimo bei išvados neteisėtumo pagrįstumo, procedūrinių pažeidimų, negali būti pripažinti pagrįstais, todėl atmestini“, – posėdyje sakė komisijos narė Svetlana Misevičienė.

Darbo grupė vertino informaciją, kad A. Truncė savo feisbuko paskyroje paskelbė kvietimą nemokamai pasitikrinti sveikatą ir pridėjo akcijos „Saugokime vyrus“ mobilios laboratorijos grafiką.

Šią nemokamą sveikatos patikrą finansuoja „Agrokoncernas“, priklausantis LVŽS lyderiui Ramūnui Karbauskiui.

Feisbuke skelbta A. Truncės nuoroda nukreipė į LVŽS puslapį, kur buvo matyti partijos logotipas, kontaktai ir t. t. Taip pat keliuose kaimuose atvykus mobiliajai laboratorijai šalia stovėjo automobilis, apklijuotas „valstiečių“ kandidato į merus reklama.

Darbo grupė konstatavo, kad „LVŽS kandidatas „Facebook“ paskyroje skelbdamas informaciją apie galimybę nemokamai pasitikrinti sveikatą bei laikydamas šalia akcijos autobusiuko savo politine reklama apklijuotą automobilį šiais savo veiksmais formavo rinkėjams klaidingą nuomonę apie akcijos vykdytoją ir ir nemokamą paslaugų teikimą siekiant gauti rinkėjų palankumą“.

Sekmadienį posėdyje dalyvavęs LVŽS atstovas Liutauras Ulevičius teigė, kad tiriant informacija vertinta selektyviai, neįrodyta, kad akciją rinkėjai galėjo susieti su konkrečiu politiku, nes nuo akcijos autobuso buvo pašalinta bet kokia partijos simbolika.

„Kyla esminė abejonė, kaip eilinis rinkėjas galėjo suvesti akciją „Saugokime vyrus“ su konkrečiu kandidatu?“ – svarstė L. Ulevičius.

„Loginė grandinė tarp noro balsuoti ir noro sužadinimo, ir atsilyginimo yra visiškai neaiški ir sunkiai paaiškinama“, – kalbėjo jis.

Tačiau VRK atkreipė dėmesį, kad anksčiau A. Truncė neplatino informacijos apie panašias akcijas – apie tai jis neskelbė ir 2014 metais, kai rajone irgi lankėsi mobilioji laboratorija.

Darbo grupė teigė, kad pradėjus sklisti žiniai apie galimą rinkėjų papirkinėjimą pašalino skelbimą iš savo paskyros, todėl padaryta išvada, kad „galimai A. Truncė suprato savo veiksmų pasekmes ir veikė jų siekdamas bei suvokė skirtumą tarp informacijos platinimo ir netiesioginio rinkėjų papirkimo sudarant klaidingą įspūdį apie paslaugos teikėją“.

VRK neįtikino teiginiai, kad kandidatas atsitiktinai pasistatydavo reklama apklijuotą automobilį šalia mobiliosios laboratorijos. Liudytojai VRK patvirtino, kad išvykus mobiliai laboratorijai automobilis su A. Truncės politine reklama nebebuvo statomas tose vietose.

A. Truncė pateko į antrąjį mero rinkimų turą, tačiau pralaimėjo konservatoriui Algirdui Vrubliauskui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

dzukelis

transporto priemones su agitacija,reikejo konfiskuot

natalija

MAN ATRODO KAD TRUNCE SPECIALEI NOREJO PAKENKTI VALSTIECIAM

jOANA

nu ir kvailas gal ir nesaziningas tu trunce esi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS