„Tvarkiečiai“ perbėgo pas valdančiuosius | Diena.lt

„TVARKIEČIAI“ PERBĖGO PAS VALDANČIUOSIUS

Buvę opoziciniai Seimo „tvarkiečiai“ antradienį prisidėjo prie valdančiosios koalicijos Seime.

Susitarimą dėl bendro darbo pasirašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijų seniūnai.

Šis susitarimas leis „valstiečiams“ užsitikrinti formalią daugumą balsų parlamente – 73 iš 141.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Seime turi septynis narius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija – 55, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija – 11 narių.

„Susitarimas didina valdančiosios koalicijos galimybes be didesnio vargo priiminėti tuos sprendimus, kurie reikalingi sėkmingam mūsų Vyriausybės darbui, mūsų koalicijos priimtiems tikslams“, – pasirašius sutartį žurnalistams Seime sakė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jo teigimu, formaliai „tvarkiečiai“ netapo valdančiosios koalicijos dalimi, bet jie pasitraukė iš parlamentinės opozicijos.

Susitarimą „valstiečiai“ siūlė pasirašyti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai, bet ji atsisakė.

Pagal pasirašytą susitarimą, frakcijos konsultuosis visais Seimo veiklos klausimais ir ieškos bendrų sprendimų, rengs ir rems bendrus teisės aktų projektus.

„Tvarkiečių“ pasiūlymai, kuriuos jie kėlė prieš pasirašydami susitarimą, bus pridėti kaip priedas prie susitarimo.

Pasak „Tvarkos ir teisingumo“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio, sutarta dėl 12 iš 15 punktų, dėl likusių trijų dar galvojama ir skaičiuojama, kaip juos įgyvendinti.

Kol kas nesutarta dėl siūlymo, kad 25 proc. pelno mokesčio būtų skiriama toms savivaldybėms, kuriose įmonės įsikūrusios, taip pat – kad būtų kompensuotos per krizę sumažintos statutinių pareigūnų pensijos ir į prieškrizinį lygį atkurti išmokas motinystės atostogose esančioms motinoms.

Valdantieji sutiko su „Tvarkos ir teisingumo“ reikalavimu įsipareigoti, kad minimali mėnesio alga siektų ne mažiau kaip 50 proc. vidutinio atlyginimo, o vidutinis darbo užmokestis kitąmet būtų 1000 eurų, kad būtų įteisinti tiesioginiai seniūnų rinkimai, tarėjų institutas teismuose, nustatytas lengvatinis 9 proc. tarifas gaminant šilumą naudojamam kurui, gerokai padidintas finansavimas neformaliam ugdymui, įvestos privalomos gyventojų apklausos savivaldybėse.

Taip pat „tvarkiečiai“ siekia riboti didžiųjų prekybos centrų darbo laiką savaitgaliais, sudaryti galimybę darbo užmokestį mokėti keturis kartus per mėnesį, daugiau lėšų skirti būsto renovacijai ir pan.

„Valstiečių“ siūlymu „tvarkiečių“ atstovui bus siūlomas Seimo vicepirmininko postas. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius teigė, kad į šias pareigas bus siūlomas partijos pirmininkas R. Žemaitaitis.

„Tvarkiečių“ atstovai pabrėžė, kad palaikys ne visus valdančiųjų projektus. Kaip pavyzdžius, kurie nesulauks palaikymo, minėjo dvigubos pilietybės išplėtimą, dabartinį ligoninių tinklo pertvarkos variantą.

GALERIJA

  • „Tvarkiečiai“ perbėgo pas valdančiuosius
  • „Tvarkiečiai“ perbėgo pas valdančiuosius
  • „Tvarkiečiai“ perbėgo pas valdančiuosius
D. Labučio / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Alis Petkus...

jie ne perbėgo, o perėjo... nereikia tyčiotis iš parlamentarų... kažin kodėl žiniasklaida taip juodina valdančiuosius?... turbūt, todėl, kad dar nėra pas mus nepriklausomos žiniasklaidos...

VIENAS DAIKTAS EKETĖJE

dabar TT(paksistų) frakcija yra unikalioje padėtyje - nei pozicijoje, nei opozicijoje. Lietuvių tautos išmintis tokią padėtį įvardija taip: "Šūdas eketėje - nei skęsta, nei plaukia". Kad TT yra šūdas, žinoma seniai, o dabar dar ir eketėje - dvoks baisiai...

Stase

Puiku, bus lengviau tuos konservatoriu liekanas tvarkyti toliau.Kaunas nusikrate ju, ir klesti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS