URM kreipsis į VSD dėl informacijos apie garbės konsulo Šveicarijoje ryšius su Kremliumi | Diena.lt

URM KREIPSIS Į VSD DĖL INFORMACIJOS APIE GARBĖS KONSULO ŠVEICARIJOJE RYŠIUS SU KREMLIUMI

Užsienio reikalų ministerija (URM) kreipsis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl informacijos apie Lietuvos garbės konsulo Šveicarijoje ryšius su Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos asmenimis.

Kaip BNS teigė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė, Tiriamosios žurnalistikos centrui „Siena“ penktadienį paskelbus, kad konsulas Grazianas Pedroja (Gracianas Pedrocha) susijęs su prabangiu nekilnojamuoju turtu Kroatijoje, už kurio slypi įtakingi asmenys iš Rusijos, VSD bus klausiama, ar garbės konsulas gali toliau eiti pareigas.

„Pasirodžius informacijai apie Lietuvos Respublikos garbės konsulo Šveicarijoje verslo ryšius, Užsienio reikalų ministerija kreipsis į VSD dėl išvados, ar jis gali toliau eiti šias pareigas“, – BNS teigė ministro patarėja.

„Siena“, remdamasi nutekintais „Pandora Papers“ duomenimis, skelbia, kad minimi asmenys – Rusijos oligarchas Konstantinas Gološčiapovas bei buvęs Rusijos energetikos ministras Igoris Jusufovas.

V. Šmaižytė-Kuliešienė priminė, kad kandidatų į Lietuvos garbės konsulus patikrą atlieka VSD, o Užsienio reikalų ministerija, skirdama konsulus, „vadovaujasi VSD pateikta išvada“.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad garbės konsulai „neatlieka politinių užduočių, neturi prieigos prie riboto naudojimo informacijos“.

Pasak „Sienos“ ir Kroatijos tiriamosios žurnalistikos centro „Oštro“ tyrimo, G. Pedrojos įmonė „Realty Investments“ susijusi su keturių prabangių vilų kompleksu Kroatijos Šipano saloje, vadinamu „kod Rusia“ .

Dar 2012-aisiais žiniasklaida atskleidė, jog kompleksas susijęs su Konstantinu Gološčiapovu – Rusijos oligarchu, pramintu „Putino masažuotoju“, kuris, kaip teigiama tyrime, vilas pirko per Kroatijoje registruotą  kompaniją „Mikado“.

Pinigai, pasak tyrimo, prabangioms rezidencijoms pirkti atkeliavo iš ofšorinių kompanijų, mažiausiai viena jų, „Cadram Holding“, tiesiogiai susijusi ir su Igoriu Jusufovu, 2001–2004 metais ėjusiu Rusijos energetikos ministro pareigas, taip pat dirbusiu „Gazprom“ ir „Rosneft“ valdybose.

Teigiama, kad 2012-aisiais „Mikado“ pagrindine akcininke vos už 2,4 tūkst. eurų tapo su I. Jusufovu susijusi Panamoje registruota „Cadram Holding“, o 2014-aisiais „Mikado“ už 20 tūkst. JAV dolerių jau perėmė Šveicarijos įmonė „Realty Investments“, vadovaujama Lietuvos garbės konsulo G. Pedroja'os.

Faktinio savininko Šveicarijos kompanijos dokumentai neatskleidžia, pats G. Pedroja „Sienai“ taip pat nesutiko atskleisti, ar vilų kompleksas liko I. Jusufovo nuosavybe, ar jis pažįsta I.Jusufovą ar K.Gološčiapovą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

vaxsas

Vilniuje stadioną statys anūko zmonos įsteigta firma.Šimašius jau pasirašė.

Blinda

Kada visame tame Lietuvos “gyvatyne” bus ivesta tvarka??! Kokie cia “papuasai” atstovauja Lietuva uzsienyje?! Kas ims naikinti si “sirsiu lizda”?!

Klpd.

vaje, vaje ryškiai nespėjam lakstyt paskui galimus latentinius kosnervuotos partijos idealogijos išdavikus ir ganyt kas kur kada ir ką su rusais pakalbėjo..:D) Reikia imtis skubių ir rimtų priemonių, užpirkt veiklai privačias tarptautines detektyvų firmas, daryt pranešimus apie ,,rusaipuola" EurūParlamente ir lėkt į Angliją agituot remti mūsų nepakartojamo užsienip ministro liniją prieš amžiną ir kenksmingą ,,Kremliaus įtaką" :D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS