Už E. Vaitekūno atleidimą vieningai balsavo visas Seimas | Diena.lt

UŽ E. VAITEKŪNO ATLEIDIMĄ VIENINGAI BALSAVO VISAS SEIMAS

Parlamentarai ketvirtadienį patenkino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininko Edmundo Vaitekūno atsistatydinimo pareiškimą.

Už jo atleidimą iš pareigų vieningai balsavo 106 Seimo nariai, nei prieš, nei susilaikiusių nebuvo.

Dėl šio atleidimo parlamentarai balsavo atvirai, nors Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė net kelis kartus ragino daryti slaptą balsavimą, kitaip E. Vaitekūnas turės „Seimo blogiukų sąrašą“.

E. Vaitekūnas atleistas tik iš pirmininko pareigų, jis lieka dirbti paprastu LRTK nariu, nors Seimo narys Naglis Puteikis ragino jį išvis atleisti iš komisijos.

„Nemanau, kad tai, kas parašyta (NSGK – BNS) ataskaitoje, galėtų trukdyti eiti eilinio komisijos nario pareigas“, – tvirtino Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Atsistatydinimo pareiškime E. Vaitekūnas nurodė, kad postą palieka, nes gerai nemoka užsienio kalbų, dėl to esą nedalyvavo daugelyje svarbių renginių užsienyje ir susitikimų su užsienio svečiais.

Tačiau trečiadienį per Kultūros komiteto posėdį Radijo ir televizijos komisijos pirmininkas pripažino, kad tokį jo žingsnį lėmė pavasarį Seimo patvirtintos Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvados.

Ketvirtadienį iš Seimo tribūnos E. Vaitekūnas taip pat teigė negalėjęs apsiginti, nes nebuvo kviestas į NSGK posėdžius, nematė jokios jį kompromituojančios medžiagos, nors turi leidimą dirbti su slapta informacija.

„Nežinau, kuo užsiima „MG Baltic“, niekada neturėjau jokių reikalų su jo vadovais, niekada nebuvau susitikęs su jais. Pažįstu Zitą Sarakienę, LNK generalinę direktorę, kuri visą laiką buvo Radijo ir televizijos asociacijos prezidentė. Su Radijo ir televizijos asociacija nuolat bendraujame, teikiame visą reikalingą informaciją, kadangi radijas ir televizija finansuoja komisijos veiklą“, – Seime kalbėjo E. Vaitekūnas.

Jis teigė, kad atsižvelgdamas į Seimo Kultūros komiteto nepritarimą jo atsistatydinimui ir LRTK narių išsakytą palaikymą, norėtų tęsti darbą iki kadencijos pabaigos.

NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas sakė, kad komitetas netyrė nusikaltimų, bet nustatė „daugybinius interesų pažeidimus, neteisėtą, neskaidrią įtaką“.

„Komitetas nustatė, kad pirma, ponas Vaitekūnas turėjo neskaidrių ryšių su „MG Baltic“ valdomo kanalo vadovais, buvo derinamos darbotvarkės, proteguojami „MG Baltic“ kanalo vadovų rekomenduoti dirbti asmenys, kai kurie jų dirba iki šiol (...), taip pat nagrinėjant skundus dėl „MG Baltic“ valdomų kanalų buvo tiesiogiai su savininkais derinami klausimai. Gerbiamieji, M. Bastys irgi buvo nekaltas, jis iki šiol tai teigia“, – ketvirtadienį kalbėjo V. Bakas.

„Radijo ir televizijos komisija yra ta institucija, kuri saugo mūsų viešąją erdvę nuo tam tikrų informacinių grėsmių. Jūs man pasakykite, kaip toliau šitai komisijai gali vadovauti žmogus, kuris yra pats pažeidžiamas“, – pridūrė jis.

NSGK išvadose, be kita ko, remiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) pateikta medžiaga, konstatuota, kad koncerno „MG Baltic“ atstovai siekė įgyti įtaką Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje. Išvadose nurodyta, kad LRTK vadovu paskyrus E. Vaitekūną koncerno atstovai, palaikydami neformalius ryšius ir gaudami iš jo vidinę informaciją siekė, kad koncerno valdomos žiniasklaidos priemonės įgytų konkurencinį pranašumą ir įtaką.

VSD parlamentarams teiktoje medžiagoje nurodė, kad E. Vaitekūnas įdarbino LRTK administracijoje televizijos LNK generalinei direktorei bei tuometinei Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos prezidentei Zitai Sarakienei artimus asmenis, patarė skųsti komisijos LNK skirtą baudą teismui, prašė parodyti dukrą per televiziją, reklamuoti jo draugų koncertus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai konservatorių CHUNTOS bukaprotis

naikinami konservatorės RASOS "kareiviai", kurie gina ją nuo "rusų puolimo"

na tu tik pagalvok :)

o kaip balsavo tie 3 iš kultūros komiteto , kurie vakar per posėdį buvo susilaikę ? Šiandien už ? Veidmainiai .... Vienas Karbauskis jau vakar suprato esmę ir balsavo už atleidimą , taip kaip šiandien 106 . O visų seimo narių niekaip nepavyksta surinkti į darbą ? Manau teisinga būtų mažinti seimo narių skaičių iki 100 .

www

Linkiu,kad jam kokia plyta ant galvos nukristu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS