Už paramą agresoriams užsieniečiai gali būti įtraukti į „juodąjį sąrašą“ | Diena.lt

UŽ PARAMĄ AGRESORIAMS UŽSIENIEČIAI GALI BŪTI ĮTRAUKTI Į „JUODĄJĮ SĄRAŠĄ“

Viešai pareiškę paramą užsienio valstybės vykdomai agresyviai ir tarptautinę teisę pažeidžiančiai politikai užsieniečiai galės būti įtraukiami į nepageidaujamų asmenų Lietuvoje sąrašą.

Ketvirtadienį Lietuvos Seimas priėmė tai numatančias Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas. Už jas balsavo 113 parlamentarų, vienas buvo prieš, 16 susilaikė.

„Mes bandome tiesiog neleisti į šalį įvažiuoti tiems, kurie ne tik patys tiesiogiai vykdo vadinamuosius sunkius nusikaltimus prieš žmogaus teises, korupcinius nusikaltimus, pinigų plovimą, bet ir propaguoja, ir aktyviai veikia propaguojant tarptautinius nusikaltimus, legitimizuojant įvairias okupacijas ar jas skatinant“, – sakė vienas iš projekto iniciatorių Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Tokių ne vieną minkštosios galios atstovą matėme Lietuvoje, ir būtų labai gerai, kad jie tos dirvos nekedentų, kad po to, paėmę širdis ir protus, geležies nepanaudotų prieš mus ar mūsų kaimynus, ypač Ukrainos kontekste tai yra labai svarbu“, – teigė jis.

Paėmę širdis ir protus, geležies nepanaudotų prieš mus ar mūsų kaimynus, ypač Ukrainos kontekste tai yra labai svarbu.

Darbo partijos frakcijos narys Artūras Skardžius tvirtino, kad papildomų saugiklių reikėtų ne tik užsieniečiams, bet ir Lietuvos politikams. Anot jo, jie turėtų deklaruoti, „iš kokių užsienio fondų gavo, yra finansuojama arba anksčiau buvo finansuojama jų  politinė, visuomeninė veikla“.

„Jie turėtų registruotis, kaip užsienio agentai ir deklaruoti aiškiai per rinkimų kampaniją, ir visose savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijose“, – sakė jis.

Priėmus pataisą, į Lietuvą ne ilgiau kaip penkerius metus bus galima uždrausti atvykti asmenims, viešai ir aktyviai rėmusiems ar dalyvavusiems užsienio valstybės vykdomoje tarptautinės teisės principus ir normas pažeidžiančioje veikoje.

Užsieniečių teisinės padėties įstatyme dabar numatyta, kad užsienietis į Lietuvą gali būti neįleidžiamas, jeigu yra rimtas pagrindas manyti, kad jis yra padaręs sunkų ar labai sunkų nusikaltimą asmeniui ir dėl to buvo pažeistos visuotinai pripažintos žmogaus teisės ir laisvės, korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką arba kad kurstė ar kitaip dalyvavo darant tokias nusikalstamas veikas, yra įtrauktas į kitos Europos Sąjungos valstybės narės, Europos laisvosios prekybos asociacijos ar Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos valstybės narės nacionalinį užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti, sąrašą.

Taip pat į Lietuvą neįleidžiami užsieniečiai, galintys kelti grėsmę valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Tikslinti šį įstatymą nutarta, kai paaiškėjo, kad Kultūros taryba skyrė subsidijų už neįvykusius ar perkeltus kultūros renginius bendrovėms, planavusioms Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus.

Sausio 19 dieną Migracijos departamentas Užsienio reikalų ministerijos prašymu įtraukė Rusijos atlikėją F. Kirkorovą į nepageidaujamų asmenų sąrašą Lietuvoje už Krymo okupacijos pateisinimą. Draudimas atlikėjui atvykti į Lietuvą galioja penkerius metus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

idomu

Kas tie agresoriai? Tie kas užgrobė Iraką, Libiją, Jemeną, Grenadą.....žudo palestiniečius?

tiesa

Cirkas tęsiasi :) Toks Navalnas viešai, atvirai ir nedviprasmiškai pasisakė už Krymo inkorporaciją į Rusijos sudėtį, bet vos ne Lietuvos didvyris, Kirkorovas padainavo Kryme be jokios politikos - priešas. Jūs rimtai idiotai ar visiškais zombiais nuo propagandos tapote?

Klpd.

Kaišioti visur politiką yra šlykštu ir žema. Ypač sporte, mene, kultūroje..Galima būtų prikibti jeigu šis žmogus dainuotų kad reikia sušaudyt Lietuvos valdžią ir pan., :D) bet jis - gi dainuoja apie meilę, džiaugsmą, gyvenimą.Profesionalus ir gabus atlikėjas. O jo asmeninės nuostatos mums visai nerūpi.Jeigu jis atvažiavo mums dainuoti, reiškia nori draugauti, jeigu nori draugauti, reiškia yra proga kad jo nuomonė gali keistis ŠTAI KĄ REIKIA ATSIMINTI. Visų pirma tarp artimų kaimynų turėtų būti Draugystė ir Taika o ne konfrontacija nežiūrint į nieką..Kviečiu išprotėjusius propagandistus ir agresyvaus užsienio marjonetes Lietuvos politikoje atsikvošėti ir nedaryti gėdos savo valstybei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS