Užmojis: priesaiką sulaužiusiems politikams neleisti 10 metų eiti vadovaujamų pareigų | Diena.lt

UŽMOJIS: PRIESAIKĄ SULAUŽIUSIEMS POLITIKAMS NELEISTI 10 METŲ EITI VADOVAUJAMŲ PAREIGŲ

Seimo narys konservatorius Vilius Semeška siekia Seimo statute numatyti saugiklius, kad priesaiką sulaužęs, bet apkaltos išvengęs politikas negalėtų dešimtmetį eiti vadovaujamų pareigų Seime, dirbti Vyriausybėje.

„Įtemptos geopolitinės padėties ir karo grėsmės akivaizdoje valstybės vadovaujančias pareigas turėtų eiti patikimi asmenys, nepripažinti šiurkščiai pažeidę Konstitucijos ar sulaužę priesaikos“, – teigė parlamentaras.

Jis parengė Seimo statuto ir Vyriausybės įstatymo pataisas, kad asmuo, Konstitucinio Teismo (KT) pripažintas sulaužęs priesaiką ir šiurkščiai pažeidęs Konstituciją, dešimt metų nuo pripažinimo datos negalėtų būti premjeru, ministru, parlamento pirmininku, vicepirmininku, Seimo komiteto vadovu ar jo pavaduotoju.

Konservatoriaus teigimu, šiurkštus Konstitucijos pažeidimas, priesaikos sulaužymas kelia grėsmę teisinei valstybei ir jos santvarkai, nacionaliniam saugumu bei šalies reputacijai, todėl būtina tokiam asmeniui riboti galimybę eiti ypač svarbias ir atsakingas, lemiančias valstybės raidą, pareigas.

Šiuo metu Konstitucijoje numatyta, jog asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, negali dešimt metų eiti pareigų, kurių ėjimo pradžia susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Valstybės vadovaujančias pareigas turėtų eiti patikimi asmenys, nepripažinti šiurkščiai pažeidę Konstitucijos ar sulaužę priesaikos.

Tačiau galimos situacijos, kai parlamente pritrūksta balsų atleisti tokį asmenį ar panaikinti jo mandatą arba pats asmuo atsisako pareigų iki balsavimo.

Taip nutiko su partijos „Nemuno aušra“ lyderiu Remigijumi Žemaitaičiu. Balandžio pabaigoje Konstitucinis Teismas pripažino, kad dėl antisemitinių pareiškimų R. Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką ir pažeidė Konstituciją. Dėl to Seimas turėjo balsuoti dėl jo mandato atėmimo, tačiau politikas pats atsisakė mandato, kad išvengtų Konstitucijoje įtvirtintos dešimties metų sankcijos.

Dėl to jis galėjo dalyvauti prezidento rinkimuose gegužę ir planuoja spalį kandidatuoti į Seimą.

Seimo narė Agnė Širinskienė, planuojanti Seimo rinkimuose dalyvauti su R. Žemaitaičio partija, BNS sakė, kad minėtos statuto pataisos turėtų prieštarauti Konstitucijai.

„Kada aš registravau pasiūlymą, kuris, mano galva, buvo labai nuoseklus, jog ministrai negalėtų dirbti be aukštojo išsilavinimo ir magistro laipsnio, tai Seimo Teisės departamentas atkreipė dėmesį, kad tokie ribojimai gali būti nustatyti tik pačiame Konstitucijos tekste“, – tvirtino parlamentarė.

Anot jos, tokia pati išvada turėtų būti ir dėl V. Semeškos pataisų.

„Labai tikiuosi, kad ir tos apgailėtinos pataisos, orientuotos R. Žemaitaičiui, susilauks lygiai tokio paties įvertinimo, nes tikrai kiltų labai daug klausimų, jeigu magistro laipsnio reikalavimas prieštarauja Konstitucijai, o įstatymo galiojimas atgal ir bandymas pritaikyti R. Žemaitaičiui, nustatant kažkokius apribojimus, neprieštarautų“, – BNS kalbėjo A. Širinskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Oi kaip

Agnyte gina Zemaitaiti

Didžiausią grėsmę kelia

naciionaliniam saugumui, valstybės prestižui jos didenybė korupcija ir dovanos politikams (tikriausiai,ne už gražias akis ). Seimo narys p.Vilius Semeška geriau pasiūlytų tokį mechanizmą, kad rinkėjai , kurie išrinko į Seimą savo atstovą , galėtų ir atšaukti jį ,jei nesilaiko duotos Priesaikos . Seimo nario mandatas yra laisvas ,bet dažnai jam tenka balsuoti ,kaip nusprendžia frakcija (rinkėjų nuomonė nebėra svarbi). LR Konstitucija yra Pagrindinis šalies įstatymas ,o ne Seimo Statutas.

Klausimas

O gal geriau paprasciausiai i kalejima?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS