Užsienio reikalų ministerija Baltarusijai įteikė notą dėl grasinančių pasisakymų | Diena.lt

UŽSIENIO REIKALŲ MINISTERIJA BALTARUSIJAI ĮTEIKĖ NOTĄ DĖL GRASINANČIŲ PASISAKYMŲ

  • 12

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį Baltarusijos atstovui įteikė protesto notą dėl grasinančio Minsko pareigūno pasisakymo.

Kaip pranešė ministerija, nota Baltarusijos laikinajam reikalų patikėtiniui Jaroslavui Khmylui įteikta dėl spalio 24 dieną leidinyje „Večernyj Minsk“ paviešinto Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretoriaus pirmojo pavaduotojo Pavelo Muraveiko pasisakymo.

Ten jis teigia, jog Lietuvos įvesti ribojimai prekių gabenimui per sieną yra ekonominė agresija, prieš kurią galima kovoti ginklu.

„Pagal visas tarptautinės teisės normas, toks žingsnis reiškia ekonominę agresiją. Vadovaujantis banalia logika, mes turime visus pagrindus praskinti mums gyvybiškai svarbų koridorių panaudojant ginklą. Ir esant kitoms aplinkybėms, niekas pasaulyje mūsų neteistų, drįstu teigti. Bet ne esant dabartinėms, kai šalis patiria beprecedentį Vakarų spaudimą“, – pareiškė P. Muraveiko.

Vyriausybė birželį laikinai uždraudė per Lietuvą ir iš jos vežti dvigubos paskirties prekes, kurios gali patekti į Rusiją ir Baltarusiją bei būti naudojamos karui prieš Ukrainą.

Reaguodama į šiuos teiginius Užsienio reikalų ministerija pažymi, kad šie pareiškimai „gali būti suprasti kaip atviras grasinimas Lietuvai ją užpulti ir yra visiškai nepriimtini“.

URM Pranešime teigiama, kad ministerija pareikalavo, jog Baltarusija nedelsiant pateiktų oficialų šio Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretoriaus pirmojo pavaduotojo pasisakymo paaiškinimą, ir priminė, kad Lietuva imsis visų įmanomų priemonių, siekiant užtikrinti šalies saugumą, suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Vyriausybė birželį apribojo 57-ių prekių grupių vežimą – patvirtintame nacionaliniame kontroliuojamų dvejopo naudojimo prekių sąraše daugiausiai yra gaminiai su mikroelektronikos ir puslaidininkių komponentais.

Lietuvos muitinė nuo liepos 3 dienos iš vežėjų reikalauja gamintojų deklaracijų su patvirtinimu, jog jam žinomas jo gabenamų prekių pardavėjas ir pirkėjas trečiojoje šalyje, taip pat kad jos bus tranzitu gabenamos per Baltarusiją ar Rusiją, kad šiose šalyse jos nebus perparduodamos ar perkraunamos, ir kas jų galutinis naudotojas trečiojoje šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Arijas

Deportuoti visus gudus, kurie per paskutinius metus isibrove i Lietuva. Mums “zaliu zmogeliuku” su nusavinto Vycio veliavomis nereikia.

:)

Oooo, čia pasirodo vatinkos rašyti lietuviškai mokosi.

Tai

Baltarusijoje wc popieriaus pritruko?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS