V. Aleknaitė-Abramikienė: už ESBO stebėtojų gyvybę atsakomybė tenka Kremliui | Diena.lt

V. ALEKNAITĖ-ABRAMIKIENĖ: UŽ ESBO STEBĖTOJŲ GYVYBĘ ATSAKOMYBĖ TENKA KREMLIUI

  • 6

Atsakomybė už rytų Ukrainoje sulaikytų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) karinių stebėtojų saugumą tenka Kremliui ir tiesiogiai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, sako ESBO Parlamentinės Asamblėjos viceprezidentė, Seimo narė konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

„Už Rusijos specialiųjų pajėgų sulaikytų ESBO karinių stebėtojų gyvybę ir saugumą besąlygiška atsakomybė tenka Kremliui ir asmeniškai V.Putinui. Tarptautinė bendruomenė nepriims jokių pasiteisinimų dėl Ukrainos neva karinių veiksmų Slovjanske, kadangi akivaizdu, kad Ukrainos rytinėse teritorijose veikia aukščiausio lygio Rusijos karinės pajėgos ir jos „specnazas“, todėl jokie pasiaiškinimai nebus priimami“, - BNS penktadienį sakė V.Aleknaitė Abramikienė.

Ji pažymėjo, kad jau pats ESBO stebėtojų sulaikymas yra „didžiulis tarptautinių susitarimų, ypač Helsinkio baigiamojo akto ir juo nustatytų principų, pažeidimas“.

„Atsakomybė už stebėtojų gyvybę, saugumą ir sveikatą tenka tiesiogiai Kremliui“, - pridūrė ESBO PA viena vadovių.

Rusijos prezidento V.Putino atstovas penktadienį pareiškė, kad Ukrainos karinis puolimas prieš prorusiškus sukilėlius šalies rytuose tapo galutiniu smūgiu strigusiai taikos sutarčiai, turėjusiai padėti sumažinti įtampą kaimyninėje šalyje.

„Tuo metu, kai Rusija deda pastangas deeskaluoti ir išspręsti šį konfliktą, Kijevo režimas pasiuntė karines oro pajėgas prieš taikias gyvenvietes, pradėjo baudžiamąjį reidą, faktiškai pribaigdamas paskutines viltis, kad bus įmanoma įgyvendinti Ženevos susitarimus“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

Jis pridūrė, kad V.Putinas pasiuntė į rytų Ukrainą savo specialųjį atstovą Vladimirą Lukiną, kuris mėgins padėti susiderėti dėl septynių ESBO karinių stebėtojų paleidimo.

Stebėtojai Slovjansko mieste pateko į separatistų rankas, kai mėgino stebėti, kaip laikomasi Ženevos taikos sutarties.

Balandžio 25 dieną nežinomi asmenys Slovjansko prieigose sustabdė autobusą, vežusį ESBO stebėtojus, ir palydėjo jį į miestą.

Tarp aštuonių pagrobtų ESBO grupės narių buvo keturi ekspertai iš Vokietijos ir po vieną iš Švedijos, Lenkijos, Danijos bei Čekijos. Tos grupės narys švedas, sergantis cukralige, vėliau buvo paleistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

VLADIMIR

JI VEL SAVO NESAMONES ŠNEKA-JUK VISI KONSERVATORIUS JUS GERAI PAŽISTATE -KĄ JIE PRIDIRBO LIETUVOJE SU SAVO PREZIDENTE -STATYTINE.

o seip

ar neturetu saugumo tarnybos dometis tokiu suskiu tinklapiais kaip netiesa.lt? is kur sitas melas finansuojamas ir kokio plauko nusikateliai tai organizuoja?

rezidentui

kaip daznai konsultuojies su ufonautais?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS