V. Andriukaitis nemano, kad Lietuva turėtų atsisakyti „Sputnik V“ vakcinos | Diena.lt

V. ANDRIUKAITIS NEMANO, KAD LIETUVA TURĖTŲ ATSISAKYTI „SPUTNIK V“ VAKCINOS

Nepaisant Prezidentūros ir Vyriausybės išsakytų pozicijų, kad Lietuva neturėtų svarstyti galimybių įsigyti rusiškų vakcinų „Sputnik V“, socialdemokratas, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Andriukaitis teigia priešingai. Pasak jo, COVID-19 vakcinų įsigijimo klausimo nederėtų politizuoti, todėl, pažymi jis, reikia naudoti kuo daugiau saugių skiepų, neišskiriant ir Rusijoje gaminamų „Sputnik V“ vakcinų.

„Noriu sureaguoti dėl „Sputnik“ vakcinos, kaip Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys. Pats blogiausias dalykas, kai vakcinų klausimai yra politizuojami. Akivaizdu, kad Europos vaistų agentūra turėtų patvirtinti „Sputnik“ vakcinos saugumo, efektyvumo ir kokybės klausimus, ir tuomet reikia galvoti, kaip užtikrinti vakcinavimą visame pasaulyje, įskaitant visą Europos regioną, kuris apima 53 valstybes, naudojant kuo daugiau įmanomų saugių ir efektyvių vakcinų. Nesvarbu, ar tai bus „AstraZeneca“, ar „Sputnik“, ar „Pfizer“ ir taip toliau“, – antradienį Seime sakė politikas.

„Pandemijos grėsmė milžiniška ir žmonių gyvybės yra pati svarbiausia vertybė, o visa kita jau yra antraeiliai dalykai“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau tiek premjerė Ingrida Šimonytė, tiek Prezidentūra apie Rusijoje gaminamas vakcinas „Sputnik V“ kalbėjo labiau kaip apie politinį Kremliaus įrankį, o ne preparatą, galintį padėti kovoti su koronavirusu. Tiek premjerės, tiek Prezidentūros teigimu, Lietuvai gali pakakti Vakaruose pagamintų skiepų.

Pandemijos grėsmė milžiniška ir žmonių gyvybės yra pati svarbiausia vertybė, o visa kita jau yra antraeiliai dalykai.

Pasak I. Šimonytės, Lietuva, dalyvaudama bendrame Europos Sąjungos (ES) COVID-19 vakcinų pirkime, yra užsitikrinusi reikiamą vakcinų kiekį. Todėl, pasak ministrės pirmininkės, net nėra reikalo svarstyti rusiškos vakcinos „Sputnik V“ įsigijimo.

Vyriausybės vadovė mano, kad Rusijos siekis Europai parduoti „Sputnik V“ vakciną yra susijęs su geopolitiniais žaidimais.

„Pastangos siūlyti Europos šalims ir kitoms šalims vakciną, kai pačios Rusijos žmonės dar nėra visi paskiepyti, atrodo kaip eilinis geopolitinis žaidimas, man tai abejonių nekelia“, – sakė ji LRT radijui antradienį.

Prezidentūra, kaip ir Vyriausybė, antradienį taip pat skeptiškai įvertino galimybę Lietuvoje naudoti Rusijoje gaminamus „Sputnik V“ skiepus. Anot šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, Lietuva yra apsisprendusi pirkti vakarietiškas vakcinas, net jei Rusijoje pagaminti skiepai būtų patvirtinti Europos vaistų agentūros.

Rusijos ambasada Lietuvoje pirmadienį aršiai sureagavo į ministrės pirmininkės I. Šimonytės penktadienį išsakytą nuomonę apie rusišką vakciną nuo COVID-19 „Sputnik V“.

Penktadienį I. Šimonytė griežtai pasisakė apie „Sputnik V“, pareiškusi, kad vakciną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siūlo kaip dar vieną hibridinį ginklą, padedantį Maskvai skaldyti ir valdyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (63)

>Vieni

Tai ar ne aisku, kad to siekiama? Ar ne tam "Satrijos ragana" pakele kainas 90-aisiais, ar ne tam uzslaptintos 75 metams kgbistu bylos, ar ne todel vedama nutautinimo politika, kisami pagaliai i valstybes progresavimo ratus ir t.t.?

Vieni

internautai rusakalbius Lietuvoje vadina vatiniais, kiti skeltanagiais. Kaip treti juos pavadins? Neatsilieka ir rusakalbiai ar prijaučiantys rusakalbiams. Atrodo, vis stipriau ryškėja du frontai, kovojantys netaktiškais, įžeidžiančiais žodžiais. Kol kas žodžiais. Ar neperaugs į kumščių lietų? Gal, sakau reikėtų visiems nurimti, o nuomonę išsakyti be įžeidinėjimų. Priešingu atveju, ateityje galite prarasti galimybę reikštis po vienu ar kitu straipsniu.

norit sirli-mirli,

Idomu,pats Andriukaitis buvo tremtyje,o siandien jau gieda kita giesmele,stai kokie musu ,,,,,,,,,,,,,,,,,net tevu negaila,i ka pavirto tokie putino myletojai,o dar niekina Petra rasytoja patys tokie budami,kuom jus skiriates nuo rasytojo ,jis saules veze is kremliaus o tokie vakcina, kas garantija des kad nera ten ,,naviciok,,kur garantija,kai kremlius pastoviai meluoja ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS