V. Bakas paaiškino, kodėl paliko „valstiečius“ – nusibodo „bebrų politika“ | Diena.lt

V. BAKAS PAAIŠKINO, KODĖL PALIKO „VALSTIEČIUS“ – NUSIBODO „BEBRŲ POLITIKA“

Valdančiąją „valstiečių“ frakciją Seime palikęs Vytautas Bakas žada atsistatydinti iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pareigų.

„Posto nesilaikysiu, (...) tai yra daugumos postas“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė politikas.

Anot jo, jeigu komitetas norės, artimiausiu metu balsuos dėl pirmininko kandidatūros.

„Jeigu bus išreikštas nepasitikėjimas, procedūra eis į Seimą. Manau, artimiausiu metu tai bus išspręsta, ar mano kolegos pasitiki, ar nepasitiki“, – teigė V. Bakas.

Jis neatmetė, kad gali parašyti ir atsistatydinimo pareiškimą.

Apie pasitraukimą iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos V. Bakas pranešė antradienį. Jis tapo Mišrios Seimo narių grupės nariu.

Parlamentaras teigė nusprendęs palikti valdančiąją frakciją, nes ši pakeitė per Seimo rinkimų kampaniją deklaruotą vieną svarbiausių prioritetų – kovą su korupcija.

Aritmetinė dauguma yra bebrų politika.

„Aš manau, kad kažkas nutiko, kad partija pakeitė savo kryptį 180 laipsnių kampu ir sudaro koaliciją su teisiamomis partijomis“, – teigė V. Bakas.

Anot jo, krypties pakeitimą liudija tai, kad koalicija sudaryta su teisiamomis partijomis,  derybininkai iš valdančiosios koalicijos prioritetų išbraukė konkrečius antikorupcinius pasiūlymus, parengtus po NSGK atlikto parlamentinio tyrimo, be to, krašto apsaugos ministro portfelis pasiūlytas teisiamai partijai „Tvarka ir teisingumas“.

„Visa antikorupcinė darbotvarkė buvo išmesta, nepaisant derybų. (...) Tokia buvo koalicijos kaina“, – sakė V. Bakas.

Jis tvirtino, kad negalima dėl aritmetinės daugumos Seime atsisakyti vertybių.

„Aritmetinė dauguma yra bebrų politika“, – pareiškė jis.

„Neabejoju, kad jeigu mes nepasieksime, jog teisiamai partijai vis dėlto nebūtų užkirstas kelias vadovauti Krašto apsaugos ministerijai, mes turime didžiulių reputacijos problemų, kaip valstybė mūsų NATO partnerių akyse“, – kalbėjo V. Bakas.

V. Bakas į Seimą 2016 metais išrinktas pagal LVŽS sąrašą. Ši partija pasiūlė jo kandidatūrą vadovauti NSGK.

Jis yra devintas parlamentaras, palikęs LVŽS frakciją, sudarytą po Seimo rinkimų.

LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis antradienį Seime žurnalistams sakė, kad paskirti naują NSGK pirmininką neužtruks. Anot jo, naujas vadovas gali būti paskirtas jau ketvirtadienį.

„Valstiečių“ frakcijoje liko 48 nariai.

R. Karbauskis atsikirto

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis atmeta V. Bako teiginius, kad partija atsisakė vieno svarbiausių savo prioritetų – kovos su korupcija.

„Tai yra netiesa, kad partija yra atsisakiusi“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė politikas.

„Aš kontroliuoju tą eigą, žinau, kas vyksta, kodėl vyksta, ir aš jam sakiau, jog tai, kad nėra įrašyta į koalicijos sutartį įstatymų projektų pavadinimai (...), būtų labai įdomus precedentas – koalicijos sutartyje įrašomi kelių įstatymų pavadinimai, keistas žanras. Be to, tie projektai, kurie įregistruoti, prieštarauja Konstitucijai“, – tvirtino R. Karbauskis.

Anot jo, po Seimo NSGK tyrimo parengti įstatymų projektai dėl civilinio turto konfiskavimo ir kiti nėra tinkami. Jie šiuo metu taisomi.

„Artimiausiu metu bus pateikti jau tinkantys, ir jie bus priimti pirmumo tvarka. Tai mūsų prioritetai“, – pabrėžė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas.

Kokios gali būti pretenzijos Seimo nariui, kuris dabar yra praėjęs visus patikrinimus, turi visus leidimus dirbti su slapta informacija?

„Tikiuosi, artimiausiu metu pasikeis komiteto pirmininkas, ir jeigu taip atsitiks, kad tai bus mūsų sąjungos narys, tai argumentas, kad mums tai nėra prioritetas ir kad mes nenorime tų įstatymų priimti, subliukš per kelis mėnesius“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis taip pat tvirtino, kad abejonių dėl teisiamos partijos „Tvarka ir teisingumas“, pakviečiant ją į valdančiąją koaliciją, nebeliko, nes iš tos politinės jėgos buvo pašalinti su teisėsauga problemų turintys asmenys.

„Iš „Tvarkos ir teisingumo“ išėjo visi tie, kurie vienaip ar kitaip yra susiję su bylomis, kurios buvo keliamos. Partija, kiek žinau, planuoja šį rudenį keisti pavadinimą, galbūt net persiregistruoti, nes ten nėra teisiamų žmonių, kurie susiję su tomis bylomis“,  – sakė „valstiečių“ vadovas.

Kalbėdamas apie tai, kad Krašto apsaugos ministerija, pagal koalicijos sutartį, teko „Tvarkai ir teisingumui“ ir ji galės siūlyti ministrą, R. Karbauskis tvirtino, jog jeigu bus teikiama vieno iš dabartinių Seimo narių kandidatūra, tai jokių kliūčių neturėtų kilti.

„Kokios gali būti pretenzijos Seimo nariui, kuris dabar yra praėjęs visus patikrinimus, turi visus leidimus dirbti su slapta informacija?“ – stebėjosi jis.

„Manau, kad šitoje vietoje Seimo narys Vytautas Bakas ieškojo pateisinimų tam, kad koalicija, kurią mes sudarėme, jam nepatinka, jis norėjo, kad būtų mažumos Vyriausybė ir ji būtų remiama konservatorių“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

KLP

"V. Bakas į Seimą 2016 metais išrinktas pagal LVŽS sąrašą." - pagal sąrašą išrinktas, bet "pabėgęs iš sąrašo" , mandato neatsisako ???!!!! Kuom ne "bebras" ?

...

Grįžo Puteikis, grįš ir Bakutis.

Rasai

KarboRamunėlio partija - Tautos sąžinė ir garbė (pagal ,,KPSS - čestj i sovestj epochi").
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS