V. Blinkevičiūtė: mes renkame ne konservatorių partijos lyderį | Diena.lt

V. BLINKEVIČIŪTĖ: MES RENKAME NE KONSERVATORIŲ PARTIJOS LYDERĮ

Socialdemokratų reitingai rodo, kad žmonės Socialdemokratų partija (LSDP) nepasitiki ir nėra pasirengę už ją balsuoti.

Be to, nė 8 proc. nesiekiantis, kai kuriais duomenimis, šios partijos populiarumas dar gali kristi, todėl socdemų laukia rimtos permainos tiek valdančiojoje koalicijoje, tiek tarp pirmojo partijos ešelono politikų. Taip LRT.lt teigia vieni realiausių pretendentų vadovauti socialdemokratams Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius.

Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė sako esanti nustebusi, kad dėl partijos vadovo kėdės nesivaržys jos kolega Zigmantas Balčytis, mat jis esą buvo stiprus kandidatas. Tuo metu į konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio teiginius, kad socdemams labiausiai tiktų vadovauti G. Paluckas, politikė atsakė, jog tai, kad konservatoriai giria socialdemokratus, reikėtų vertinti atsargiai. „Taip atrodo G. Landsbergiui, bet mes renkam ne konservatorių partijos lyderį“, – pažymi V. Blinkevičiūtė.

Skundžiasi, kad yra nematomi valdančiojoje koalicijoje

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ DELFI užsakymu vasario mėnesį atliko visuomenės nuomonės apklausą, kuri parodė, kad už naują pirmininką renkančius socialdemokratus norėtų balsuoti vos 7,7 proc. apklaustų gyventojų. Šios politinės jėgos populiarumas nuo sausio sumažėjo 2,5 proc. punkto.

Kandidatas į partijos pirmininkus Vilniaus vicemeras G. Paluckas teigia, jog tai – aiškus signalas, kad LSDP dreifuoja, neišspręstas lyderystės klausimas ir partija neturi aiškios vizijos bei politinės darbotvarkės.

„Šiuos dalykus turime skubiai sutvarkyti. Tikėkimės, kad mes tai padarysime iki gegužės mėnesio. Tai, žinoma, demoralizuoja ir demotyvuoja partijos narius, matant, kaip tie reitingai kritę ir neatsikelia nuo dugno“, – LRT.lt kalbėjo G. Paluckas.

G. Palucko teigimu, LSDP santykis su visuomene patiria atstovavimo krizę – žmonės netiki, kad socialdemokratai jiems atstovauja: „Į tai mes ėjome pakankamai ilgai ir nuosekliai. Šiandien pagrindinė užduotis – emocinio ryšio ir pasitikėjimo atstatymas. Svarbu, kad mes sąžiningai sau ir visuomenei pripažintume klaidas ir pasikeistume. Jei mes iš naujo užmegsime emocinį ryšį su visuomene, viskas bus gerai. Jei to nepadarysime, bet kokie išvedžiojimai, pasiteisinimai ir gynybiniai manevrai neduos jokio rezultato“.

Paskelbtame reitinge neatsispindi ir naujausios, praėjusios savaitės temos. Gali būti, kad mūsų reitingas dar kris.

Tuo metu kitas kandidatas į partijos pirmininkus ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius sako, kad tokį žemą socialdemokratų reitingą iššaukė nepaliaujantys ir klupdantys skandalai, iškylančios naujos temos. „Paskelbtame reitinge neatsispindi ir naujausios, praėjusios savaitės temos. Gali būti, kad mūsų reitingas dar kris“, – prognozuoja M. Sinkevičius.

Jo žodžiais, socialdemokratai daro per mažai veiksmų, kad būtų matomi. Pasak M. Sinkevičiaus, nors LSDP yra valdančiojoje koalicijoje kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, socdemai neišsako aiškių pozicijų. „Seimas ką tik pradėjo sesiją. Galėjome įregistruoti pasiūlymų, būti aktyvesni politinėje komunikacijoje, bet tomis galimybėmis nesinaudojame. Matyt, laukiame naujo partijos vadovo, ir tiek. Visi kažko laukia ir nieko nedaro“, – apie situaciją partijoje kalbėjo M. Sinkevičius.

LRT.lt priminus, kad ir pats M. Sinkevičius yra vyriausybės atstovas bei vadovauja ūkio ministerijai, M. Sinkevičius atsakė: „Na, tiesa. Matyt, ir man pačiam reikia būti aktyvesniam, bet paskutinėse dienraščio „Lietuvos rytas“ apklausose tarp ministrų nesu tas, kuris mažiausiai matomas – patenku į trejetuką. Žinoma, reikėtų būti labiau matomam. Kita vertus, būnant komandos nariu, nesinori kalbėti ir mokyti kolegų, komentuoti to, kas nesusiję su ūkio ministerija ar ekonomika. [...] Yra daug nerimo, kaip viskas klostysis toliau. Neabejotinai naujam vadovui bus didžiulis iššūkis gerinti situaciją, nes kol kas tikrai nėra džiugių prošvaisčių“.

Konservatoriai išsirinko G. Palucką

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas G. Landsbergis mano, jog socialdemokratams labiausiai tiktų vadovauti G. Paluckas.

„Šiandien socialdemokratų partija yra gilioje krizėje, į kurią buvo einama ne vieną dešimtmetį. Su dideliu susidomėjimu ir nerimu laukiame jų pirmininko rinkimų. Dėl to priklausys, kas toliau laukia Lietuvos kairės. Yra tikimybė, kad išsirinkus atsinaujinimo kandidatą, o tokį aš matau vieną, partija radikaliai pradėtų keistis. [...] Aš manau, kad G. Paluckas būtų tas kandidatas, kuris galėtų atnaujinti partiją“, – „Alfa“ savaitėje“ per INFO TV sakė G. Landsbergis.

Savo ruožtu pats G. Paluckas tokias konservatorių kalbas vertina atsargiai, tačiau užsimena apie radikalias permainas LSDP.

„Kai konservatoriai remia, man darosi labai neramu. Matyt, nori, kad neišrinktų. Mano politinė misija yra radikaliausia iš visų kandidatų partijos pirmininko rinkimuose, nes šneku ir apie ideologinį atsinaujinimą, tapatybės konstrukciją, ir kalbu apie pakankamai radikalų mūsų pirmojo ešelono atsinaujinimą, regioninį atstovavimą ir demokratijos plėtrą. Visus tuos dalykus, kurie patinka ne visiems, šnekantiems partijos vardu. Bet to reikalauja ir visuomenė, ir partija“, –  LRT.lt kalbėjo G. Paluckas.

Socialdemokratas pripažįsta, kad iš pradžių nerimavo, ar į visaapimančių permainų kvietimą atsilieps partiečiai, tačiau, keliaudamas per skyrius, jis teigia matantis, kad radikalios nuotaikos – ne tik jo. „Kai kuriais atvejais tos nuotaikos netgi radikalesnės nei mano. Reikia keisti viską. Viską. Taip, kaip buvo iki šiol, mūsų partijos nariai nesiruošia gyventi“, – pabrėžė G. Paluckas.

Išgirdęs G. Landsbergio išreikštas konservatorių preferencijas, M. Sinkevičius teigė, jog nors konservatoriai jau apsisprendė, kas būtų geriausias partijos pirmininkas socialdemokratams, reikėtų palaukti ir pažiūrėti, ar socialdemokratai sutiks su konservatorių nuomone.

„Manau, socialdemokratai mano ir manys kitaip, pasirinks kitą variantą. [...] Neabejotinai turiu šansų laimėti ir esu nusiteikęs tą daryti. Tiesą sakant, galvoju netgi ne apie laimėjimą, kaip mes turėsim dirbti, galvoju, kas turėtų būti komandos nariai, kaip turėtume orientuotis, kokie trumpalaikiai pusmečio planai, ilgalaikiai metų ir trejų metų, labiau galvoju kaip reiks dirbti, o ne kaip laimėti. Manau, pergalė pakankamai arti“, – įsitikinęs M. Sinkevičius.

V. Blinkevičiūtė: mes renkam ne konservatorių lyderį

Iš kovos dėl LSDP vadovo posto pasitraukusi europarlamentarė V. Blinkevičiūtė sako, kad, kai konservatoriai giria socialdemokratus, tai reikėtų vertinti labai atsargiai.

„Taip atrodo G. Landsbergiui, bet mes renkam ne konservatorių partijos lyderį. Manau, žmonės išsirinks tą, kuris yra geriausias. Manau, tai bus jaunas ir energingas žmogus. Visą laiką padėsiu ir būsiu šalia“, – žadėjo V. Blinkevičiūtė.

Politikė teigia buvusi nustebusi, kad iš kovos dėl LSDP pirmininko kėdės pasitraukė jos kolega Europos Parlamente Zigmantas Balčytis.

„Tai man buvo naujiena, turbūt visiems žmonėms tai buvo naujiena. Manau, jis buvo tikrai stiprus kandidatas ir gaila, kad jis traukiasi iš tolimesnės kovos. Bet jei turi rimtus pasiūlymus dirbti tarptautinėje organizacijoje, padarė tokį sprendimą. Aš šį sprendimą gerbiu“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

„Gyvenimas pateikė dar vieną netikėtą iššūkį: sulaukiau pasiūlymo dalyvauti tarptautinės organizacijos veikloje, dalį savo darbo laiko praleidžiant ir Europoje, ir JAV. Veiklos sritis – pasaulio valstybių ekonomika, finansai, prognozės ir modeliavimas“, – teigė Z. Balčytis.

Jis taip pat ketina atsisakyti EP nario mandato balandžio mėnesį.

Tuo metu partija, pasak politikės, dabar atsidūrusi sudėtingoje situacijoje. Seimo rinkimai esą parodė, kad LSDP padarė klaidų, o parlamente frakcija išties galėtų būti labiau matoma.

Partijas sudaro žmonės, o ir žmogaus gyvenime būna pakilimų ir nuosmukių.

„Manau, tai yra laikinas momentas ir tikrai esu įsitikinusi, kad socialdemokratų partija buvo ir bus tradicine, klasikine partija. Partijas sudaro žmonės, o ir žmogaus gyvenime būna pakilimų ir nuosmukių. Be to, ir kitose Europos Sąjungos valstybėse atsiranda politinės jėgos, kurios žada nemažai populistinių sprendimų, žmonės laukia pokyčių ir tikisi geresnio gyvenimo, todėl dažnai palaiko tas politines jėgas, iš kurių tikisi daugiau, arba iš naujų politinių jėgų, kurių dar nebuvo valdžioje“, – LRT.lt sakė V. Blinkevičiūtė.

Europarlamentarės teigimu, konservatorių partija taip pat yra turėjusi žemus reitingus po savo valdymo laikotarpio, tačiau esą svarbu rimtai įvertinti situaciją, dirbti ir susitelkti, o ne pulti į paniką.

Toliau dėl LSDP pirmininko posto varžosi Andrius Palionis, G. Paluckas, M. Sinkevičius, A. Skardžius ir M. Varaška.

Tiesioginis LSDP narių balsavimas už iškeltus kandidatus partijos skyriuose vyks balandžio 6–8 dienomis, o rezultatai bus paskelbti balandžio 10-ąją. Antrasis rinkimų turas – balsavimas už du daugiausia balsų surinkusius kandidatus – numatytas balandžio 28–29 d.

Kas taps naujuoju LSDP vadovu, turėtų paaiškėti gegužės 2-ąją.

GALERIJA

  • Mindaugas Sinkevičius
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaunietis

V.Blinkevičiūtę į Prezidentus siūlyčiau rinkti,sąžininga ,dirba Lietuvai,ir piličiams,neabejinga bet kokiam žmogui.Jos dėka buvo padidintos pensijos ,kaip buvo socialinių reikalų ministrę.Atsirado pinigų,visi sakė kad nėra.Nesutikite būti socdemų partijos lyderę,jus lauke prezidentės postas.Nieko kito į jį nematau.

kaunietis,partijos narys dešimt metų

Gėda mums,kad neturim aktyvių,zymių,su harizma zmonių...ir galinčių lyderiauti...Blinkevičiųtė tiktų,moka kalbėti,labai bendraujanti ir su paprastais zmonėmis,nepasikėlusi,kaip kiti.....tokia susiklostė partijoje padėtis,kad niekas nenori tarnauti paprastiems zmoniems,kurie jus išrinko,jūs tarnaujate tik savo ir savų interesams...jums nerūpi Lietuva...jums rūpėjo jūsų mšinų markės,kelionės,pinigai....vien pazvelgus į pensininkus...neatstovėjote uz juos,o jie mūsų partijos pagrindiniai rinkėjai....ar negalėjote padidinti nors 100er.pensijas,juk kitkam pinigų rasdavote...pensininkai nors prieš mirtį skaniau pavalgytų ar į teatrą,koncertą nueitų,ar jums negaila senų,nieko gero nemačiusių zmonių...jeigu viena ranka imtute,o kita duotute,tai gyvenimas Lietuvoje būtų kitoks ir milijonas neišvaziuotų...vadai buvusių vyriausybių turėtų iš gėdos sudegti...bet juk jie neturi padorumo...jeigu taip šalį nustekeno...pagalvokite Tie Kurie norite valdyti..ir netrukdykite dabartinei zmonių išrinktai v

Anima

Ta kiaulaitę primenanti Blinkevičiūtė išsigando konservatoriaus lyderio nuomonės,pavadindama tai jo siūlymu.O iš tikrųjų senieji komunistai išsigando,kad vietoj buvusios senosios gvardijos gali iškilti tikrųjų socialdemokratų grėsmė,kuriems rūpėtų ne susiprivatizavusieji turtus,o socialinė paprastų žmonių padėtis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS