V. Čmilytė-Nielsen artimiausiu metu vizito į Taivaną neplanuoja | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN ARTIMIAUSIU METU VIZITO Į TAIVANĄ NEPLANUOJA

  • 5

Dėl galimo JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito į Taivaną padidėjus įtampai tarp Kinijos ir JAV, Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen artimiausiu metu atsakomojo vizito į Taivaną neplanuoja.

„Artimiausiuose Seimo pirmininkės planuose vizito į Taivaną nėra“, – Eltai teigė parlamento vadovės atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Liepą Lietuvoje su delegacija apsilankė Taivano parlamento vadovas You Si-Kunas. Vizito metu jis susitiko su Seimo vadove V. Čmilyte-Nielsen. Reaguodamas į Lietuvos sprendimą priimti Taivano delegaciją, Pekinas pareiškė „griežtą protestą“ Lietuvai.

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi – net žada vieną dieną prireikus užgrobti jį jėga – ir nuolat priešinasi bet kokiems salos tarptautinio pripažinimo požymiams. Pastaruoju metu šiame kontekste kaista JAV ir Kinijos santykiai. Kinija perspėjo Jungtines Valstijas, kad susiklostys „labai rimta padėtis ir padariniai“, jei JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi atvyks iš anksto nepranešto vizito į Taivaną.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas pirmadienį Pekine spaudos atstovams sakė, kad toks vizitas būtų „akivaizdus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus“.

Pirmoji N. Pelosi kelionės į Aziją stotelė – Singapūras. Ten pirmadienį vyks jos derybos su vyriausybe ir priėmimas, kurį rengia JAV prekybos rūmai. N. Pelosi taip pat planuoja vykti į Malaiziją, Japoniją ir Pietų Korėją. Taivanas nėra įtrauktas į oficialų jos maršrutą, tačiau Kinijos valstybinė žiniasklaida reiškė nuogąstavimus, kad ji gali nepaisyti Pekino įspėjimų ir vis dėlto ten keliauti. 82 metų N. Pelosi vizitas būtų aukščiausio rango JAV pareigūnės apsilankymas Taipėjuje per pastaruosius dešimtmečius. N. Pelosi yra aukščiausia JAV pareigūnė po prezidento ir jo pavaduotojo.

Kinijos vadovybė Taivaną laiko Liaudies Respublikos dalimi ir prieštarauja oficialiems jos diplomatinių partnerių ir Taipėjaus vyriausybės kontaktams. 23 mln. gyventojų turintis Taivanas jau seniai laiko save nepriklausomu. Rusijos invazija į Ukrainą padidino baimę, kad Kinija gali jėga aneksuoti demokratinę salą. Įtampa dėl Taivano nebuvo tokia didelė nuo 1990 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tik

susirink visa kgb saika maldeikiuko nepalik vaikis apsiverks tai taivany gal savo partija ikursi ir isrinks prezidente ir nereiks nieko bijot ir kurt nepaprastas padetis tik priedo nepalik pisss su armoska tai bus gera kurtizaniu saika ===

fas fas

su lustais viskas aisku - niekada cia ju nematysit, o kaip su kiausiniu eksportu i taivana?

>>>Jonas \\\\\..../////

Taikliai pastebėjai,nes ji jei tenai nuvyks tai ją pamatę visi išsilakstys.Mes po truputį jau apsipratom, vistiek "sava" litvakė.Ir senelis tankistas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS