V. Čmilytė-Nielsen: aš manau, kad galiu ir toliau būti Seimo pirmininke | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: AŠ MANAU, KAD GALIU IR TOLIAU BŪTI SEIMO PIRMININKE

Koncerno „MG Baltic“ (dabar „MG grupė“) politinės korupcijos byloje nuteisto Liberalų sąjūdžio lyderė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako mananti, kad gali vadovauti parlamentui, nes partijos pirmininke tapo jau po byloje nagrinėtų įvykių.

„Aš manau, kad galiu ir toliau būti Seimo pirmininke“, – antradienį žurnalistams į klausimą, ar gali vadovauti parlamentui, atsakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat teigė, kad, kad bandymai ją kaip Liberalų sąjūdžio pirmininkę ar Seimo pirmininkę sieti „su istorija, kuri įvyko daugiau nei prieš septynerius metus“, yra teismo sprendimo pritempinėjimas prie politinių realijų.

Vėliau antradienį Seime V. Čmilytė-Nielsen atsakys į opozicijos klausimus dėl tolesnio darbo Apeliaciniam teismui jos vadovaujamą partiją pripažinus kalta korupcijos byloje.

Keturių opozicinių frakcijų vadovai parlamento vadovės klausia, ar ji sau taiko valdančiosios koalicijos sutarties preambulėje įrašytą teiginį apie skaidrumą ir aukščiausius politinės etikos standartus.

Taip pat teiraujamasi, ar matydama didelį gyventojų nepasitikėjimą Seimu ir sudėtingą geopolitinę situaciją, V. Čmilytė-Nielsen neketina stabdyti narystės „nuteistoje Liberalų sąjūdžio partijoje ir aiškiai atsiriboti nuo bet kokių sąsajų su nuteista partija, jos praeitimi bei asmenimis, kurie šiuo metu atlieka įkalinimo bausmę“.

„Jei narystės partijoje sustabdyti neplanuojate, kaip įsivaizduojate tolesnį Seimo darbą Jums vadovaujant ir kodėl pati neinicijuojate pasitikėjimo pasitikrinimo procedūros?“ – teigiama raštu pateiktuose klausimuose.

Lietuvos apeliacinis teismas lapkritį Liberalų sąjūdį pripažino kaltu dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo, nes 2015–2016 metais reikšmingas pareigas ėjusių šios partijos atstovų Eligijaus Masiulio, Šarūno Gustainio ir Gintaro Steponavičiaus korupciniai veiksmai buvo atliekami ir partijos naudai.

Man tie kolegos, kurie čia tą aktyviausiai ragina daryti, šiek tiek juoką kelia. Daugiausiai apie skaidrumą rėkia tie, kurie patys su skaidrumu, man atrodo, vienu ar kitu gyvenimo tarpsniu turėjo susipykimų.

Šioje byloje taip pat nuteista Darbo partija, jos atstovas Seimo narys Vytautas Gapšys, koncernas „MG Baltic“ ir buvęs jo prezidentas Raimondas Kurlianskis.

Svarsto baudas mokėti ir iš dotacijų

Politinės korupcijos byloje Liberalų sąjūdis sulaukė 376,6 tūkst. eurų, Darbo partija – 301 tūkst. eurų baudos. Dalį šių sumų partijos svarsto sumokėti iš valstybės dotacijų lėšų.

V. Čmilytė-Nielsen tvirtino nematanti didelės problemos, jei toks sprendimas bus priimtas, ir pridūrė, kad „finansavimas partijoms yra skiriamas kaip rinkimų rezultatų išdava“, tai susiję su rinkėjų pasitikėjimu.

Anot Seimo vadovės, dėl tokios galimybės buvo kreiptasi ir į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) bei Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

„Sakė, kad galima – ir VMI, ir VRK“, – teigė ji.

V. Čmilytė-Nielsen kol kas neįvardijo konkrečios sumos, kuri galėtų būti sumokėta iš dotacijų lėšų.

Panašios pozicijos laikėsi ir Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis.

„O savivaldybių klerkai, kai pralošia skundus dėl neteisėtų veiksmų, iš kokių pinigų moka? Iš savivaldybių biudžetų moka“, – sakė parlamentaras.

„Tada niekam nekyla jokių klausimų? Tada viskas gerai?“ – svarstė jis.

„Darbietis“ teigė nesuprantantis ir kolegų iš opozicijos abejonių, ar V. Čmilytė-Nielsen gali tęsti darbą, kai jos vadovaujama partija buvo nuteista.

„Man tie kolegos, kurie čia aktyviausiai ragina tą daryti, šiek tiek juoką kelia. Daugiausiai apie skaidrumą rėkia tie, kurie patys su skaidrumu, man atrodo, vienu ar kitu gyvenimo tarpsniu turėjo susipykimų“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Jis taip pat sakė nesutinkantis su teismo sprendimu tiek dėl partijos, tiek dėl V. Gapšio kaltės.

„Mes manom, kad jis nekaltas. Teismas mano taip, o mes manom kitaip. Mes manom, kad nei Darbo partija, nei V. Gapšys nepadarė nieko blogo – darė tai, ką darė visos politinės partijos, ką iki dabar daro visos politinės partijos“, – kalbėjo politikas.

„Mes tokio sprendimo nesuprantam“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (39)

Ji

susireikšmina mananti, žmones rinko tai jie ir turi manyti kad teistos partijos pirmninkė seimo vadove negali būti , ES tai galioja ar Lietuvoje vel dvigubi standartai, gyvulių ūkije.

ko jūs čia putojate,

ji turi visus privalumus vadovauti nepriklausomai, laisvai ir išdidžiai Lietvos valstybei : yra ruskė, tėvas KGB karninkas, senelis rusų tankistas išvadavęs mus iš laisvės, yra partijos nuteistos už sunkius kriminalinius nusikaltimus pirmininkė, o visi jos vaikai yra nuo skirtingų vyrų. Kas dar mūsų šalyje turi tokį privalumų komplektą ?

Na, ar

ne stebuklu salyje gyvename.Nuteistos partijos vadove ruosiasi ir toliau vadovauti valstybei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS