V. Čmilytė-Nielsen ir dar šešių šalių kolegos ragina Tbilisį atšaukti „užsienio agentų“ įstatymą | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN IR DAR ŠEŠIŲ ŠALIŲ KOLEGOS RAGINA TBILISĮ ATŠAUKTI „UŽSIENIO AGENTŲ“ ĮSTATYMĄ

  • 12

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir dar šešių šalių parlamentų vadovai ragina Sakartvelą atšaukti vadinamąjį užsienio agentų įstatymą.

Baltijos šalių, Lenkijos, Čekijos, Nyderlandų ir Prancūzijos vadovai atvirame laiške Sakartvelo parlamento pirmininkui Šalvai Papuašviliui teigė, jog minėto įstatymo „dvasia ir turinys nesuderinami su Europos normomis ir vertybėmis“.

„Šiuo įstatymu siekiama nutildyti žiniasklaidą ir pilietinės visuomenės organizacijas, atliekančias gyvybiškai svarbų vaidmenį demokratinėje visuomenėje ir padedančias Sakartvelui žengti Europos Sąjungos (ES) link“, – rašoma laiške.

Sakartvelo parlamentas, nepaisydamas masinių protestų, gegužės viduryje priėmė vadinamąjį užsienio agentų įstatymą.

Įstatymu reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili įstatymą vetavo, tačiau pirmadienį šalies parlamento Teisės reikalų komitetas atmetė šį veto. Dauguma komiteto narių yra šalies valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ nariai.

Šiuo įstatymu siekiama nutildyti žiniasklaidą ir pilietinės visuomenės organizacijas, atliekančias gyvybiškai svarbų vaidmenį demokratinėje visuomenėje ir padedančias Sakartvelui žengti ES link.

Dėl šio parlamento teismų komiteto pasiūlymo balsuos visa įstatymų leidžiamoji valdžia.

Kritikai smerkia šį įstatymą, teigdami, kad jis primena Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama nutildyti Maskvos kritikus. Briuselio teigimu, jis nesuderinamas su ilgalaikiu Sakartvelo siekiu tapti ES nare.

„Sakartvelo pastangos siekti narystės ES buvo įvertintos – suteikta galimybė pradėti stojimo derybas. Tačiau tokie įstatymai kaip šis, smurtas prieš demonstrantus visiškai nesuderinami su europiniais ketinimais. Taigi paraginome atšaukti tokį sprendimą. Be to, žinome, kad integracijos kelias yra sunkus, todėl kartu pasiūlėme visą reikalingą paramą ir pagalbą Sakartvelo žmonėms, nes tikime europine jų šalies ateitimi“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Tbilisyje ne kartą vyko dideli protestai parlamente svarstant šią priemonę.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

klebonas

Reikia Lietuvoje tokio įstatymo tai pamatytume 20 procentų seimo LT televizijos žurnalistikų karo ekspertų proto bokštų kurios finansuoja amerikonai. tai akivaizdu kam jie ir dirba

TIK JUOKAS IMA

Kai kiekvienas snarglys iš Lietuvos pradeda kištis į svetimos valstybės vidaus reikalus. Kiek "Napoleonų" priviso šioje blusinėje valstybėlėje...

Liucijus

Šalin rankas nuo Gruzijos. Įvyko laisvi visų pripažinti rinkimai žmonės išsirinko sau valdžią ir turi teisę tvarkytis kaip išmano.Kokio velnio kištis į suverenios valstybės vidaus reikalus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS