V. Čmilytė-Nielsen: liberalai siektų trijų ministrų ir Seimo pirmininko portfelio | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: LIBERALAI SIEKTŲ TRIJŲ MINISTRŲ IR SEIMO PIRMININKO PORTFELIO

Liberalų sąjūdis centro dešinės koalicijoje siektų trijų ministrų ir Seimo pirmininko portfelio, sako partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Mes buvome įvardiję prioritetines ministerijas pagal tas sritis, kurioms daugiausia dėmesio skyrėme savo programoje rinkimų. Tai ir švietimas, ir ekonomika bei inovacijos, ir aplinkosauga. (...) Tarp tų ministerijų, kurios mums irgi svarbios, yra ir Sveikatos apsaugos, ir Vidaus reikalų ministerijos“ , – BNS sekmadienį sakė politikė.

„Tai tikrai priklauso ir nuo koalicijos partnerių, su kuriais derėsimės, ir kaip dėliosis mandatų skaičiai. Kaip žinia, politinė tradicija, kad antrąją vietą užėmęs mažesnysis koalicijos partneris pretenduoja ir į Seimo pirmininko postą“, – pridūrė ji.

V. Čmilytė-Nielsen neatsakė, kokiuose postuose matytų save, tačiau teigė, kad šios pozicijos yra „nebūtinai Vyriausybėje“.

„Aš dvi–tris pozicijas įsivaizduoju, bet tai bus derybų objektas. (...) Tai nebūtinai Vyriausybėje“, – komentavo ji.

Perklausta, ar tai galėtų būti Seimo pirmininkės pozicija, V. Čmilytė-Nielsen pakartojo, jog politinė tradicija tokia, kad antras pagal dydį koalicijos partneris pretenduoja į Seimo pirmininko postą.

Anot jos, pokalbių dėl koalicijos su kitomis partijomis šiąnakt dar nebuvo.

„Pokalbių dar nebuvo, tačiau esame sutarę, kad po visų pokalbių su žiniasklaida, matyt, trumpą pokalbį turėsime. (...) Būtų natūralu, kad šią naktį pirmas pokalbis įvyktų“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen antrojo turo rezultatus liberalams įvertino kaip „labai gerus“.

„Dabar atrodo, kad turime realų šansą padvigubinti mandatų skaičių. (...) Sėkmės Tauragėje atveju galime turėt ir septintą mandatą“, – sakė ji ir pridūrė, kad rezultatas nėra netikėtas.

Partijos vicepirmininkas Simonas Gentvilas sako, kad liberalai siektų, jog ministrai būtų deleguojami iš Seimo narių, nes „valstiečių“ formuota „profesionalų Vyriausybė“ su ministrais ne iš parlamento nepasiteisino.

„Mūsų nuomone, jeigu ministro postai būtų deleguojami, tai geriau, kad turėtų Seimo nario mandatą, kas būtų aiškus mandatas reformoms ir darbams“, – sakė jis.

Pats S. Gentvilas, šią kadenciją dirbęs Seimo Aplinkos apsaugos komitete, sako išmanantis šią sritį ir neatmestų savo kandidatūros į aplinkos ministrus.

„Natūralu, kad dirbau su šiais klausimais per pastaruosius ketverius metus, man atrodo, konstruktyviai oponavau ir patariau, nebuvau „bukas“ opozicionierius. Matysime, bet tai yra prioritetų klausimas, reikia žiūrėti, ką partneriai turi, čia tikrai ne mano vieno atsakymas“, – žurnalistams atvykęs į koalicines derybas su konservatoriais Seimą teigė jis.

Laimėjo Senamiesčio-Žvėryno apygardoje

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen iškovojo parlamentarės mandatą Senamiesčio-Žvėryno vienmandatėje apygardoje.

Suskaičiavus duomenis iš visų 15 apylinkių, antrajame Seimo rinkimų ture ji surinko 55,57 proc. balsų, jos varžovas konservatorius Mykolas Majauskas sulaukė 44,43 proc. rinkėjų palaikymo.

Pirmojo turo metu vienmandatėje Senamiesčio-Žvėryno apygardoje V. Čmilytė-Nielsen surinko 27,97 proc. balsų, jos oponentas konservatorius M. Majauskas – 28,92 proc. rinkėjų balsų.

„Varžiausi prieš vietinį kandidatą, kuris yra nugalėjęs šioje vienmandatėje. (...) Džiaugiuosi, kad mano ir partijos idėjos bei daug pastangų, įdėtų į rinkiminę kampaniją, atsipirko“, – BNS sakė politikė.

Buvusi šachmatų čempionė šioje apygardoje varžėsi pirmą kartą. 2012-aisiais ir 2016-aisiais dėl parlamentarės posto ji kovojo Šiauliuose – atitinkamai Dainų ir Aušros apygardose, tačiau abu kartus į antrąjį rinkimų turą nepateko.

2012 metais Liberalų sąjūdžio pirmininkė į Seimą nepateko ir per partijos rinkiminį sąrašą, tačiau parlamentarės postą užėmė vėliau – 2015-aisias, kai Seime pakeitė Vilniaus miesto mero rinkimus laimėjusį ir parlamentaro mandato atsisakiusį tuometį partietį Remigijų Šimašių.

2016 metais V. Čmilytė-Nielsen į Seimą pateko per partijos sąrašą, kuriame užėmė ketvirtą vietą.

Liberalų sąjūdžiui parlamentarė vadovauja nuo 2019-ųjų rugsėjo. Partijos pirmininkės kadencija – dveji metai.

Šių metų Seimo rinkimuose liberalai pirmajame rinkimų ture iškovojo šešis mandatus. Į antrąjį turą iš viso pateko devyni partijos atstovai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS