V. Čmilytė-Nielsen: Lietuva yra viena Ukrainos advokačių visais formatais | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: LIETUVA YRA VIENA UKRAINOS ADVOKAČIŲ VISAIS FORMATAIS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikisi, kad antradienį Seimas pritars  rezoliucijos projektui dėl Rusijos Federacijos veiksmų pripažinimo Ukrainoje genocidu ir Specialaus Tarptautinio Baudžiamojo Tribunolo įsteigimo.

„Tai yra Seimo aiški pozicija dėl to kad, tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, yra ukrainiečių tautos genocidas. Mes labai aiškiai pasisakome, kalbame apie tai, kad yra būtinas Tarptautinis Tribunolas. Lietuva yra viena iš Ukrainos advokačių visais formatais. Apie tai ką tik kalbėjau su Seime viešinčia Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotoja Olena Kondratiuk“,– antradienį žurnalistams Seime sakė Seimo pirmininkė V.  Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, Lietuvos Seimas svarstys jau penktą Ukrainai skirtą rezoliuciją nuo šių metų vasario 24 d. „Tai yra tie dokumentai, kurie rodo bendrą sutelktą Lietuvos poziciją Ukrainos atžvilgiu“,– sakė parlamento vadovė.

Tai yra Seimo aiški pozicija dėl to kad, tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, yra ukrainiečių tautos genocidas. Mes labai aiškiai pasisakome, kalbame apie tai, kad yra būtinas Tarptautinis Tribunolas.

Ji tikisi plataus pritarimo Seime rezoliucijos projektui, kuria raginama Rusijos Federacijos veiksmus Ukrainoje pripažinti genocidu ir įsteigti Specialųjį Tarptautinį Baudžiamąjį Tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimui ištirti.

„Tikėčiausi plataus pritarimo šiai  rezoliucijai. Ji yra  derinta ne vieną savaitę su Seimo nariais, įvairių frakcijų  nariais. Tie, kurie  turėjo įžvalgų, turėjo galimybių pasisakyti ir prisidėti  prie jos rengimo. Tikiuosi, kad jai bus pritarta šiandien“,– sakė parlamento vadovė.

Antradienį  Seimo pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas parlamentarų grupės vardu Seimui ketina pateikti rezoliucijos projektą,  kuria raginama Rusijos Federacijos veiksmus Ukrainoje pripažinti genocidu ir įsteigti Specialųjį Tarptautinį Baudžiamąjį Tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimui ištirti.

Anot rezoliucijos projekto, Lietuvos Seimas pripažįsta Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų ir jos politinės bei karinės vadovybės vykdomą ginkluotą pilno masto agresiją – karą – prieš Ukrainą, prasidėjusią 2022 m. vasario 24 d., ukrainiečių tautos genocidu.

Lietuvos parlamentarai ketina paraginti Jungtines Tautas, Europos Parlamentą, Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją, ESBO Parlamentinę Asamblėją, NATO Parlamentinę Asamblėją, užsienio šalių parlamentus ir vyriausybes pripažinti Rusijos Federacijos vykdomą Ukrainos tautos genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui bei siekti atsakomybės už šiuos nusikaltimus.

Gairės: Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimas, rezoliucija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS