V. Čmilytė-Nielsen: Seimas linkęs pritarti veto dėl savivaldos politikų pažeidimų tyrimų | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: SEIMAS LINKĘS PRITARTI VETO DĖL SAVIVALDOS POLITIKŲ PAŽEIDIMŲ TYRIMŲ

Seimas linkęs pritarti prezidento Gitano Nausėdos veto, numatančiam, kad tyrimai dėl merų ir savivaldybių tarybų narių galimus interesų konfliktus liktų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) kompetencija, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Man panašu, kad Seimas yra linkęs pritarti veto, mes Liberalų frakcijoje aptarinėjome šį klausimą, tai tikėtina, kad balsuosime laisvai“, – žurnalistams antradienį Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo birželį priimtos pataisos numatė, kad merų ir savivaldybių tarybų narių galimus interesų konfliktus pirmiausia tirtų savivaldos etikos komisijos, o ne Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Prezidentas vetavo tokias Seimo priimtas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo pataisas argumentuodamas, jog savivaldos politikų pažeidimus palikus tirti išimtinai vietos etikos komisijoms kyla pavojus, kad objektyvus tyrimas bus neįmanomas dėl šališkumo.

Grąžindamas pataisas Seimui prezidentas siūlo nustatyti, kad skundų dėl savivaldybių tarybų narių ir savivaldybių merų veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms tyrimas liktų VTEK kompetencija.

Įstatymas iki šiol numato, kad VTEK nesiima tyrimų pagal asmenų pranešimus, skundus ir prašymus tik dėl parlamentarų, birželį Seimo priimtomis pataisomis ši išlyga papildyta ir savivaldybių tarybų nariais bei merais.

VTEK laikosi pozicijos, kad šios pataisos suderino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymą su Vietos savivaldos įstatymu ir Valstybės politikų elgesio kodeksu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

to Pil.padainuokim

Per skystos blauzdikės aiškinti tau

Pil.

Trauktis teikia šitai šachmatų žaidėjai iš posto Seime , užtenka būti marionete, kuri vykdo senelio nurodymus .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS