V. Čmilytė-Nielsen susitiko su Genocido centro vadovu: akivaizdu, problemų yra | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN SUSITIKO SU GENOCIDO CENTRO VADOVU: AKIVAIZDU, PROBLEMŲ YRA

  • 0

Po kilusių diskusijų dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovybės Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad būtina užtikrinti visuomenės pasitikėjimą šia institucija. Todėl, teigia parlamento vadovė, Seimo valdybai bus siūloma sudaryti darbo grupę, kuri turėtų detaliai išsiaiškinti priežastis, kodėl kai kurie centro istorikai naują LGGRTC vadovybę kaltina siekiant politizuoti tyrimus.

„Akivaizdu, kad centras yra ta institucija, kuria pasitikėjimas yra labai svarbus, ir labai staigių sprendimų, aš manau, čia reikėtų vengti. Tačiau siūlysiu Seimo valdybai suorganizuoti darbo grupę, į kurią galėtų įeiti tiek politikai, tiek – būtinai – ekspertai. Toliau aiškinsimės šią situaciją, nes būtina stiprinti pasitikėjimą šia institucija ir neignoruoti problemų, kurios yra“, – po susitikimo su LGGRTC generaliniu direktoriumi Adu Jakubausku teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo vadovės, ji susitikime išgirdusi ne tik centro direktoriaus nuostatą, kad nebuvo nepadaryta klaidų, tačiau ir pasiryžimą LGGRTC darbuotojų įvardintas problemas spręsti. Anot politikės, vienas iš būdų galėtų būti tarybos prie LGGRTC sukūrimas.

Toliau aiškinsimės šią situaciją, nes būtina stiprinti pasitikėjimą šia institucija ir neignoruoti problemų, kurios yra.

„Mes turime nusiskundimų iš centro darbuotojų. Šiandien dar ankstoka komentuoti detaliai, kiek visi nusiskundimai yra pagrįsti. Tačiau akivaizdu, kad problemų tikrai yra. Iš direktoriaus šiandien išgirdau pasiryžimą jas spręsti. Vienas iš galimų sprendimų yra tarybos sukūrimas prie centro. Ji galėtų pasitelkusi paties aukščiausio lygio ekspertus vykdyti labai svarbią misiją ir didinti pasitikėjimą, kuris yra šiandien susvyravęs“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen, pažymėdama, kad kol kas per anksti svarstyti, ar A. Jakubauskas yra tinkamas tęsti darbą.

„Šiandien aš susilaikyčiau nuo tokių sprendimų“, – sakė ji, pažymėdama, kad tęs susitikimus su diskusijoje dėl LGGRTC darbo kokybės dalyvaujančiomis pusėmis.

Antradienį Seimo vadovė buvo susitikusi su LGGRTC darbuotojų atstovais, kurie LGGRTC vadovybę kaltina siekiant politizuoti tyrimus.

ELTA primena, kad centro darbuotojai pastarąją savaitę kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės. Kreipimesi teigiama, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymima, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

GALERIJA

  • LGGRTC vadovas Adas Jakubauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS