V. Čmilytės-Nielsen neįtikino LLRA-KŠS reakcija dėl Z. Jedinskio kalbų: buvo tik papudravimas | Diena.lt

V. ČMILYTĖS-NIELSEN NEĮTIKINO LLRA-KŠS REAKCIJA DĖL Z. JEDINSKIO KALBŲ: BUVO TIK PAPUDRAVIMAS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen abejoja, ar Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) iš tikrųjų ir principingai atsiribojo nuo skandalingų buvusio parlamentaro Zbignevo Jedinskio pareiškimų.

Pasak jos, panašu, kad LLRA-KŠS į Z. Jedinskio raginimus Lenkijai trauktis iš NATO ir šlietis prie šovinistinę politiką vykdančios Rusijos sureagavo nedrąsiais sprendimais, bandydama tik „papudruoti“ situaciją.

„Kiek mačiau, pirmininkas lyg ir sakė, kad jis (Z. Jedinskis – ELTA) toks nuo vaikystės. Tokią antraštę mačiau. Bet šiaip vėliau buvo toks, sakyčiau, labai nedrąsus atsiribojimas ir, mano galva, tik šio skandalingo pareiškimo papudravimas. Jedinskis ne tik neišėjo iš Seimo nario padėjėjo pozicijos, bet jis ir neišstojo iš partijos. Kaip suprantu, jis tik suspendavo, sustabdė narystę, o tai yra labai pusėtinas veiksmas, leidžiantis bet kuriuo metu, galbūt praėjus tam įkarščiui ar dėmesiui, vėl atnaujinti narystę“, – „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininkė ir akcentavo, kad dėl tokios priežasties negalinti pasakyti, jog LLRA-KŠS rimtai atsiribojo nuo skandalingo Z. Jedinskio pareiškimo.

„Aš darau prielaidą, kad žmogus vis dar lieka aktyviu šios politinės jėgos politiku. Tikro atsiribojimo aš nematau“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Aš darau prielaidą, kad žmogus vis dar lieka aktyviu šios politinės jėgos politiku. Tikro atsiribojimo aš nematau.

Kaip teigė parlamento vadovė, tai, kad Z. Jedinskis, nepaisant visko, liko dirbti LLRA-KŠS priklausančio Seimo nario Česlavo Olševskio padėjėju parlamente, yra išimtinai partijos ir jai priklausančių politikų atsakomybė. Nei Seimo valdyba, nei pats Seimas, pažymėjo ji, be „apeliavimo į moralę“ negali nieko daugiau padaryti.

„Nei Seimo pirmininkas, nei Seimo valdyba negali nurodinėti Seimo nariui, kuo jis pasitiki ir ką darbina. Tad, natūralu, esame demokratija ir jei to pono pareiškimai neperžengia Baudžiamojo kodekso ribų, tai galima apeliuoti į moralinius dalykus. Tą ir darome. Bet galutiniai sprendimai turi būti padaryti arba Seimo nario, arba paties žmogaus, darančio tuos pareiškimus“, – apibendrino Seimo pirmininkė.

Penktadienio vėlų vakarą LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis pranešė, kad Z. Jedinskis stabdo narystę Lietuvos lenkų rinkimų akcijoje-Krikščioniškų šeimų sąjungoje. Tą jis padarė praėjus dienai po kilusio skandalo dėl Z. Jedinckio pasisakymo.

Skandalas kilo dėl  Z. Jedinskio pareiškimo, kad Lenkija turi palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – asmeninėje feisbuko paskyroje teigė Z. Jedinskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS