V. Gapšys siūlo tobulinti laikinųjų ir tyrimo komisijų sudarymo tvarką | Diena.lt

V. GAPŠYS SIŪLO TOBULINTI LAIKINŲJŲ IR TYRIMO KOMISIJŲ SUDARYMO TVARKĄ

Seimo narys „darbietis“ Vytautas Gapšys Seimo Statute siūlo tobulinti laikinųjų ir tyrimo komisijų sudarymo tvarką.

Pagal jo įregistruotą pasiūlymą Statuto pataisoms, "jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją kontrolės arba tyrimo komisiją, tokią komisiją Seimas turi sudaryti artimiausio posėdžio metu, nebent balsuojant dėl komisijos sudarymo tam prieštarautų daugiau nei pusė visų Seimo narių.“

„Laikinosios kontrolės arba tyrimo komisijos yra viena iš veiksmingiausių Seimo mažumos teisių vykdant parlamentinę kontrolę. Pagal pirminio projekto autorių siūlomą reglamentavimą galimybės inicijuoti komisijos įsteigimą būtų reikšmingai apribotos, todėl siūlau tobulinti projektą“, – sako V. Gapšys.

Pagal pirminio projekto autorių siūlomą reglamentavimą galimybės inicijuoti komisijos įsteigimą būtų reikšmingai apribotos, todėl siūlau tobulinti projektą.

Statuto pataisas inicijavę Seimo nariai konservatoriai Jurgis Razma ir Andrius Vyšniauskas siūlo įteisinti, kad "jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją kontrolės arba tyrimo komisiją, spręsti dėl tokios komisijos sudarymo Seimas turi artimiausio posėdžio metu.“

Galiojančiame Statute šiuo metu nustatyta, kad jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją kontrolės ar tyrimo komisiją, tokią komisiją Seimas turi sudaryti artimiausio posėdžio metu.

„Šią nuostatą aiškinant pažodžiui, galima teigti, esą ne mažesnei kaip 1/4 Seimo narių grupei raštu pareikalavus sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją Seimas visais atvejais turi pareigą sudaryti tokią komisiją ir atitinkamas sprendimas turi būti priimtas būtent artimiausio Seimo posėdžio metu. Tačiau tik Seimas gali spręsti, ar sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją tam tikru klausimu, ar jos nesudaryti, gali nustatyti jos sudėtį, uždavinius ir t. t., – niekas negali už Seimą tokios jo valios pareikšti, taigi ir joks Seimo struktūrinis padalinys, jokia Seimo narių grupė. Taigi, Seimo valia dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos sudarymo pagal Konstituciją negali būti pareikšta kitaip, kaip tik Seimo nariams balsuojant Seimo posėdyje ir priimant atitinkamą poįstatyminį teisės aktą. Atsižvelgus į tai siūloma Seimo statute nustatyti,  kad sprendimą dėl tokios komisijos sudarymo priima Seimas, o tai reiškia, kad sprendimas dėl Seimo laikinosios kontrolės ar tyrimo komisijos sudarymo yra priimamas Seimo posėdyje balsuojant“, – aiškinamajame rašte sako Seimo nariai Jurgis Razma ir Andrius Vyšniauskas.

Ketvirtadienį Seimas ketina skubos tvarka svarstyti šias Statuto pataisas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Na nieko sau )

O dėl darbiečio Gabšio prokurorai jau viską pasiūlė ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS