V. Landsbergis: Lietuva tinkamai įvertino D. Jazovo atsakomybę už sovietų agresiją | Diena.lt

V. LANDSBERGIS: LIETUVA TINKAMAI ĮVERTINO D. JAZOVO ATSAKOMYBĘ UŽ SOVIETŲ AGRESIJĄ

Pirmasis po nepriklausomybės atkūrimo valstybės vadovas Vytautas Landsbergis sako, kad Lietuva tinkamai įvertino antradienį mirusio buvusio sovietų gynybos ministro Dmitrijaus Jazovo atsakomybę už sovietų agresiją 1991 metais, nors procesas ir užtruko labai ilgai.

„Galų gale beveik tinkamai, jis yra ir kaltinamasis, ir teisiamas, ir buvo nuteistas. Tai užtruko nepaprastai ilgai. Vis dėlto galų gale tai buvo padaryta“, – BNS antradienį sakė V. Landsbergis.

Sausio 13-ąją tėvo netekęs Robertas Povilaitis sako, kad D. Jazovo vaidmuo žudynėse buvo tinkamai įvertintas, tačiau išsakė apgailestavimą, kad iki šiol tinkamai neištirta tuometinio sovietų vadovo Michailo Gorbačiovo atsakomybė.

Galų gale beveik tinkamai, jis yra ir kaltinamasis, ir teisiamas, ir buvo nuteistas. Tai užtruko nepaprastai ilgai. Vis dėlto galų gale tai buvo padaryta.

„D. Jazovas buvo vienas aukščiausio rango Sovietų Sąjungos vadovų, kurio vaidmuo Sausio 13-os žudynėse buvo tinkamai įvertintas, tačiau apgailestauju, kad vyriausiojo karinių pajėgų vado ir tuometinio Sovietų Sąjungos prezidento M. Gorbačiovo vaidmuo liko neįvertintas ir tinkamai neištirtas“, – BNS sakė R. Povilaitis.

Vilniaus apygardos teismas D. Jazovui pernai už akių skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Be jo, Sausio 13-osios byloje kaltais pripažinta dar per 60 karininkų, komunistų veikėjų ir KGB pareigūnų.

D. Jazovui buvo 95 metai.

D. Jazovas ėjo SSRS gynybos ministro pareigas nuo 1987 metų gegužės iki 1991 metų rugpjūčio.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Dedulis

Tanakt Vilniuje snaiperiai - landsbergistai susaude daug zmoniu...labai reikejo auku, kitaip neimanoma apkaltinti Maskva bei ismelsti is amerikos bei europos ismaldos

Istorijos Mokytoja

Šaunuolis V. Landsbergis ! Garbingo amžiaus , o tokį sąmojų ir aštrų protą išlaikė . Ne veltui kelių universitetų garbės daktaras . Bendrai paėmus , visa jų giminė yra meno žmonės , politikai , lyderiai .Ir taip jau gal septintoji karta ....Stipri genetika , ilgaamžiai , visą atskirą skirsnį užima enciklopedijose . Ilgų metų ir ilgų tekstų jiems linkime !

Tegu tata

pasako kaip iš tikrųjų buvo su Medininkų muitine... Kaip čia taip kad vienintelis likes gyvas Šernas apie šitą istoriją tyli kaip nebylys ir vartosi kaip inkstas taukuose turėdamas puikų verslą ,,iš oro"?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS