V. Putino meilužė išsisuko nuo sankcijų: baiminamasi neprognozuojamos diktatoriaus reakcijos | Diena.lt

V. PUTINO MEILUŽĖ IŠSISUKO NUO SANKCIJŲ: BAIMINAMASI NEPROGNOZUOJAMOS DIKTATORIAUS REAKCIJOS

  • 0

Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino meilužės Alinos Kabajevos sankcijos nepalietė, praneša LNK žinios.

JAV jau įvedė sankcijas V. Putino dukterims Katerinai ir Marijai. Už Atlanto didėja spaudimas tokį patį žingsnį žengti ir su vadinamąja šešėline Rusijos pirmąja ponia. 38 metų buvusi gimnastė A. Kabajevai jau daug metų yra vadinama faktine V. Putino žmona ir jo trijų vaikų motina.

JAV prezidento Joe Bideno administracija sakė, jog A. Kabajevai sankcijos irgi gali būti pritaikytos. Bet „The Wall Street Journal“ praneša, kad Amerikos pareigūnai nusprendė to vis dėl to nedaryti, kad V. Putino neprovokuotų. Esą A. Kabajeva jam tokia artima, kad šis asmeninis smūgis gali dar labiau padidinti įtampą tarp Rusijos ir JAV.

„Taip, žiniasklaidoje pasigirsta nuomonių, kad gali būti labai neproporcinga reakcija. Aš gal nebūtinai kliaučiausi tokia nuomone. Bet kiekviena šalis priima savo sprendimus“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

2008 metais Rusijos laikraštis „Moskovskij korespondent“ pranešė, jog V. Putinas planuoja skirtis su ilgamete žmona Liudmila ir tęsti gyvenimą su lanksčiausia Rusijos moterimi – 30 metų už jį jaunesne A. Kabajeva. Po dviejų dienų laikraštis buvo uždarytas. Po penkerių metų V. Putinas pranešė, jog su Liudmila skiriasi. A. Kabajeva nutraukė gimnastės karjerą, o aitvarai ėmė nešti turtus ir postus. Maždaug septynerius metus A. Kabajeva buvo Dūmos deputatė. Nuo 2014 metų buvusi sportininkė užima dosniai apmokamą Nacionalinės žiniasklaidos grupės valdybos pirmininkės postą. Taigi, ji kontroliuoja apie 60 procentų valstybinės žiniasklaidos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Tai taip pat parodo, kokia svarbi yra propaganda yra V. Putino režimui – kad jis patikėjo propagandos mašiną valdyti savo svarbiausiai patikėtinei“, – komentavo Aleksejaus Navalno štabo vadovas Leonidas Volkovas.

Anksčiau balandį Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno sąjungininkai paragino A. Kabajevai pritaikyti sankcijas nedelsiant, nes ji yra V. Putino korupcijos naudos gavėja. Net jos giminės gauna butus ir namus.

„Esame įsitikinę, kad ji taip pat turi būti sankcionuota“, – sakė L. Volkovas.

Reaguodami į pasirodžiusią informaciją, kad JAV vis dėl to to nedarys, A. Navalno bendražygiai pareiškė – jeigu po visų karo nusikaltimų Ukrainoje užsienio vyriausybės vis dar bijo V. Putiną supykdyti, tada jis tikrai turi teisę šluostytis kojas į visą pasaulį.

Manau, kad mes esame šia prasme drąsi valstybė ir turime gerą užsienio reikalų ministrą. Manau, kad tie klausimai bus keliami.

Ne vienus metus buvo manoma, kad V. Putinas savo meilužę su judviejų atžalomis slepia prabangioje, nuo pašalinių akių apsaugotoje viloje Šveicarijoje. Peticiją, reikalaujančią šešėlinę Rusijos pirmąją ponią deportuoti namo, pasirašė per 60 tūkstančių žmonių. Pastaruoju metu ji jau rodosi Rusijoje.

„Reikia kaip tik imti už jautriausių vietų, jeigu mes jas žinome. Taigi labai dažnai tie nusikaltėliai slepia savo įtakas, turtus savo giminių, meilužių pagalba“, –  teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Žygimantas Pavilionis.

Sankcijų pirmajai Rusijos meilužei nėra pritaikiusi ir Europos Sąjunga (ES). Lietuvos politikai V. Putino provokuoti nebijo.

„Manau, kad mes esame šia prasme drąsi valstybė ir turime gerą užsienio reikalų ministrą. Manau, kad tie klausimai bus keliami. Nepasiduokime šiems gąsdinimams“, – kalbėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Bet užsienio reikalų ministras G. Landsbergis aiškina, kad ES sankcijų taisyklės yra kitokios nei JAV.

„Įvedant sankcijas, jos galioja ir artimiausiai aplinkai. Esame paprašę Europos Komisijos (EK) išaiškinimo, kaip tai turėtų veikti realybėje. Ir buvo pasakyta, kad netgi artimiausiai aplinkai galioja, jeigu ji pati prisideda prie karo Ukrainoje“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Dar reikia, kad visos ES narės tam pritartų.

„Tai nėra lengvas procesas, įrodymai turi būti tik iš viešų šaltinių. Tai reiškia, kad negalima remtis žvalgybos informacija ar panašiais dalykais. Ir jie turi būti apginami teisme“, – aiškino G. Landsbergis.

Greta kitų veikėjų, Lietuva yra pasiūliusi įvesti sankcijas Rusijos stačiatikių patriarchui Kirilui. Šalis surinko segtuvą įrodymų, kad jis savo pareiškimais karą remia ir laimina. Ar tam bus pritarta – dar neaišku.

„Nenoriu užkelti lūkesčių, tol, kol nėra sutarta“, – sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Gairės: Vladimiras Putinas, Alina Kabajeva, karas Ukrainoje, sankcijos, Vladimiro Putino meilužė, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS