V. Sinkevičius Kyjive pasirašė Ukrainos narystės ES aplinkos ir klimato programoje sutartį | Diena.lt

V. SINKEVIČIUS KYJIVE PASIRAŠĖ UKRAINOS NARYSTĖS ES APLINKOS IR KLIMATO PROGRAMOJE SUTARTĮ

Lietuvos deleguotas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius ir Ukrainos aplinkos apsaugos ministras Ruslanas Striletsas penktadienį Kyjive pasirašė Ukrainos narystės Europos Sąjungos (ES) aplinkos ir klimato programoje LIFE sutartį.

Kaip pranešė eurokomisaro biuras, iki šiol LIFE programos nare nebūdama Bendrijos nare yra tapusi tik Islandija.

„Rusijos agresija prieš Ukrainą ne tik turi milžiniškų padarinių žmonių gyvenimui šiandien, bet ir turės ilgus metus ateityje. Suniokoti miestai, Rusijos palikta metalo laužu paversta ginkluotė, aplinkos – oro, vandens ir dirvožemio – tarša darys neigiamą įtaką ne vienos ukrainiečių kartos sveikatai“, – sakė V. Sinkevičius.

„Mes privalome padėti kaip įmanoma greičiau likviduoti šiuos karo padarinius. LIFE programa yra vienas iš įrankių tai padaryti“, – pridūrė jis.

Rusijos agresija prieš Ukrainą ne tik turi milžiniškų padarinių žmonių gyvenimui šiandien, bet ir turės ilgus metus ateityje.

Anot EK nario, šiuo metu jau yra atrinkti du Ukrainos organizacijų teikti projektai: biologinės įvairovės ir žiedinės ekonomikos srityse, kuriems Europos Komisija pasirengusi suteikti finansavimą.

Programa LIFE yra ES aplinkos ir klimato politikos finansavimo priemonė, veikianti nuo 1992 metų.

Pagal ją bendrai finansuota daugiau kaip 5,5 tūkst. projektų, o finansavimo vertė siekia 5,4 mlrd. eurų.

Prisijungdama prie programos LIFE Ukraina galės gauti finansavimą, padėsiantį likviduoti Rusijos invazijos sukeltas pasekmes aplinkai: taršą, ekosistemų nuniokojimą ir kitus ilgalaikius padarinius.

Karo draskomai šaliai ketvirtadienį posėdžiavusi Europos Vadovų Taryba suteikė kandidatės į Bendriją statusą. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šį sprendimą pavadino istoriniu.

Gairės: Virginijus Sinkevičius, Ukraina, karas Ukrainoje, LIFE
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS