V. Tomaševkis prakalbo apie teisinę atsakomybę prezidento patarėjams | Diena.lt

V. TOMAŠEVKIS PRAKALBO APIE TEISINĘ ATSAKOMYBĘ PREZIDENTO PATARĖJAMS

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis prakalbo apie teisinę atsakomybę prezidento patarėjams.

Politikas teigia, kad prezidento Gitano Nausėdos patarėjai, rinkdami medžiagą apie susiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių, galėjo pažeisti šalies Konstituciją ir ES bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą.

Jo teigimu, valstybės vadovo komandos nariai, galimai inicijavę informacijos rinkimą apie asmenis, įdarbintus J. Narkevičiaus vadovaujamai ministerijai pavaldžiose įstaigose, duomenis rinko išskiriant lenkų tautybės piliečius. V. Tomaševskio teigimu, ES reglamentai draudžia tvarkyti asmens duomenis, atskleidžiančius rasinę ar etninę kilmę.

"Patarėjų veiksmai pažeidė Europos Sąjungos įstatymus. Gal jie nežinojo, kad tai yra draudžiama? Juk šis reglamentas yra mūsų teisinės bazės dalis. Bet jeigu jie to nežinojo, tai kalbėkime apie jų kompetenciją... Bet jeigu jie žinojo ir tokius duomenis rinko arba liepė rinkti – tai yra jau labai rimtas teisinis pažeidimas. Tai yra piktnaudžiavimas savo tarnybine padėtimi. Tai priveda prie situacijų, kuomet kurstoma nesantaika ir valdžios institucijos užsiima ne tuo, kuo reikėjo", - Eltai komentavo LLRA-KŠS lyderis. Politikas užsiminė, kad, jei G. Nausėdos patarėjams metami kaltinimai pasitvirtins – grės labai rimta atsakomybė.

"Jeigu paaiškės, kad prezidento patarėjai užsakė tokius duomenis, jeigu paaiškės, kad mūsų institucijos buvo įtrauktos į tokių duomenų rinkimą (STT ar kitos) tada aišku grės labai rimta atsakomybė", - kalbėjo V. Tomaševskis.

Patarėjų veiksmai pažeidė Europos Sąjungos įstatymus.

Jis pabrėžė, kad šiuo atveju kalba eina nebe apie daug kritikos susilaukiantį ir prezidento pasitikėjimo netekusį J. Narkevičių, bet apie lenkų tautybės žmones, apie kuriuos galimai ir buvo renkama informacija.

"Kalba eina ne apie Narkevičių, kalba eina apie tai, kad 500 įdarbintų žmonių buvo vienos ministerijos pavaldžios įstaigose. Ir kažkas pradėjo rinkti duomenis apie tai, kokios jie yra tautybės (...). Buvo žiūrima tautybės ir buvo rasta 12 lenkų tautybės žmonių – tai yra didžiulis galimas skandalas", - tęsė politikas.

"Mes faktiškai grįžome 30 metų atgal", - pridūrė jis.

ELTA primena, kad LLRS-KŠS pirmadienio vakarą pareiškė, kad Prezidentūra siekia priešiškai nuteikti visuomenę tautinių mažumų atžvilgiu. LLRS-KŠS išplatintame pranešime piktinosi, kad, pasak jų, galimai neteisėtai buvo rinkta informacija apie žmones tautybės pagrindu.

"Toks duomenų rinkimo faktas gali būti traktuojamas kaip nediskriminavimo dėl tautybės principo pažeidimas bei prezidento patarėjų bandymas priešiškai nuteikti Lietuvos visuomenę tautinių mažumų atžvilgiu", - teigiama partijos pareiškime.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį Delfi publikuotame interviu teigė, kad prezidento G. Nausėdos pasitikėjimo netekęs susisiekimo ministras J. Narkevičius yra kritikuojamas tautiniu pagrindu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

ciaysinė acakomibė

panašu kad kai kam durnyno lova nepamaišytų. gerai kadaise kubilius pasakė apie “acakomibės” siūlytoją - “tarsi karščiuojantis ir dėmesio sau reikalaujantis vaikas”. trumpai, aiškiai ir labai tiksliai.

Z

Ledzbergis kolhozus sugriove:))

Kisieliof

maladec,przyjaciel
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS